Тувалу

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Тувалу -- География --

Столица: Фунафути
Официален език: тувалски, английски
Валута: тувалски долар, австралийски долар
Площ : 26 кв км
Население: 12 373 (2009);
Тувалу, известна допреди като острови Елис, е полинезийска островна нация, разположена в Тихия океан, между Хаити и Австралия. Най-близките и съседи са Кирибати, Самоа и Фиджи. Тувалу включва четири рифови острова и пет атола. По население е третата най-малка страна в света след Ватикана и Науру. По територия е четвъртата най-малка страна в света след Ватикана (0,44 кв км), Монако (1,95 кв км) и Науру (21 кв км). Най-високата точка е само на 4,5 метра над морското равнище, втората най-малка надморска височина след тази на Малдивите.


Тувалу -- История --

Тувалците са полинезийци, които са дошли на острова преди около 3000 години от островите Тонга и Самоа. Преди появата на европейците местните жители често предприемали морски пътешествия с канута.
Тувалу е забелязан за първи път от европейци от екипажа на испанецаАлваро де Менада де Нейра, който забелязвя атола Нуи, но не успява да акостира там. Между 1862 и 1864 година перуански роботърговци правят рейдове на Тувалу и откарват завинаги в робство околро 400 души. През 1892 островът става част от британския протекторат острови Елис. Протекторатът е включен в британската колония Гилбърт и Елис през 1916. През 1976 година етническите различия стават причина полинезийците от острови Елис да се отделят микронезийците от острови Гилбърт, които основават Кирибати. През следващата година островите Тувалу стават самостоятелна британска колония. СТраната получава независимост през 1978 година. Денят ана независимостта на Тувалу е 1 октомври. През 1979 година Тувалу сключва договор за приятелство със САЩ, по силата на който 4 малки острова са отстъпени на Тувалу от САЩ.

Тувалу -- Икономика --

Тувалу почти няма природни ресурси и основна форма на доходи са чуждите помощи. Единствените работни места тук са осигурени от правителството. Развити са риболовът и фермерството. Приходите на правителството идват от печатането на марки и продажбата на монети, даването на риболовни лицензи и от доходи на емигрантите.


Тувалу -- Култура --

Традиционни за тувалската кухня ястия са пулака, морска храна - раци, костенурки, риба, банани и хлебно дърво, кокосови орехи и свинско.
Тувалският език като полинезийски език е близък до другите езици от тази група - хавайски, маори, таитянски, самоански и тонгански.

Тувалу -- Политическа система, право и управление --

Тувалу е конституционна монархия в рамките на Британската общност. Кралица е Елизабета 2, представена от генерал-губернатор. Има местен еднокамарен парламент. Членовете на парламента са 15, избират се на всеки 4 години и излъчват премиер, който е глава на правителството.
Тувалу няма въоръжени сили, само полиция, която изпълнява и задължения по морско потрулиране.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!