Екваториална Гвинея

За страната

География
История
Стопанство
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Екваториална Гвинея -- География --

Официално име: Република Екваториална Гвинея
Столица: Малабо
Население: 676 000
Територия: 28 000 кв км
Малката страна Екваториална Гвинея се състои от континенталната част Мбини (бивша - Руо Муни) и пет острова. На най-големия от тях - Биоко, се намира столицата Малабо, в която живеят около 30000 души. Държавата Екваториална Гвинея на север граничи с република Камерун, а на изток и юг с република Габон, на запад има излаз на Атлантически океан. Континенталната част на страната има предимно нисък релеф - крайбрежна низина и хълмисто плато във вътрешността, с височина 600-900 м. По-голямата част на площта (28 051 кв.км) е покрита с гъсти влажни екваториални гори, с много ценни дървесни видове като черно и червено дърво и други. Животинският свят е много разнообразен (горили, шимпанзета, леопарди, крокодили и др.), но е силно застрашен от безконтролния лов. Релефът на вулканския остров Биоко е планински, осеян с голям брой кратерни езера и конуси на угаснали вулкани. Върхът на вулкана Пико де Базиле е най-високата точка на страната - 3008 м.

Начало***Африка


Сенегал -- История --

През 90-те години на XIX век испанците започнали да колонизират Екваториална Гвинея. Първо е колонизиран остров Фернандо По. Испанците провеждали расистка политика спрямо коренното население. През 1959 година Фернандо По и Рио Муни са обявени за задморски провинции на Испания. През 1963 година Испанска Гвинея представлява вътрешна автономия. Под действието на освободителното движение на 12 октомври 1968 година страната получава независимост. Президент става Масиас Нгема Бийого. През 1970 година всички партии са обединени в Единна национална партия на трудещите се. Отношенията с Испания и САЩ са влошени и страната се преориентира към социализма. От 1972 година Бийого има право да заема поста президент до края на живота си. На следващата година е приета и нова Конституция, по която Екваториална Гвинея става независима държава. На 3 август 1979 е извършен военен преврат от Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, Масиас Нгема Бийого е разстрелян. Скоро след това са възобновени отношенията с Испания и САЩ, в Гвинейския залив започнал добива на нефт. През 90-те години на XX век е проведен масов арест на опозиционни лидери.

Екваториална Гвинея -- Стопанство --

Износ: Китай — 31,1%, САЩ — 22,4%, Испания — 12,7%, Тайван — 7,4%, Португалия — 6,1%, Бразилия — 4,8%.
Основна стока за износ: нефт, дървесина, какао, кафе.
Внос: САЩ — 40,1%, Испания — 10,0%, Кот д'Ивоар — 8,4%, Франция — 6,5%, Великобритания — 6,1%, Италия — 5,3%.


Екваториална Гвинея -- Култура --

През 1984 се провежда първият испано-африкански културен конгрес. Основна религия е християнството - 93%.


Екваториална Гвинея -- държавно устройство --

Екваториална Гвинея е страна в Западна Африка, управлявана от президент с широки правомощия, който се избира пряко от населението. Много сериозно влияние върху политиката на страната имат военните, които често са извършвали преврати до недалечното минало. Сериозни проблеми на страната създават и дълбоките политически и културни различия между мюсюлманския Север и християнския Юг.Екваториална Гвинея е разделена на 7 административни региона и един район, включващ столицата на страната град Ниамей - Агадез, Дифа, Досо, Маради, Тауа, Тилабери, Зиндер, столичен район Ниамей. Административните региони са подразделени на департаменти, като общият брой на департаментите е 36.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!