Черна гора

За страната

География
История
Икономика
Култура
Стил на живот
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Държавни институции - Черна Гора
Президент
Парламент
Правителство
Министерство на външните работи
Туристическа организация
Метеорология
Сеизмологичен център
Фонд за развитие
Централна банка
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Черна гора -- География --

Официално име: Черна гора
Столица: Подгорица
Официална валута: евро
Религии: православни, мюсюлмани, католици, други.
Население: 600,000.
Територия: 14 026 кв км
Релеф: Виски върхове по границата с Косово и Албания, част от платото Карст. По крайбрежито има тясна низина, която на север достига планините Ловчен и Оржен, които отстъпват на которския залив. Районът на Карст е приблизително на 1000 метра надморска височина, но на места достига 2000 метра надморска височина (връх Оржен достига 1 894 метра). Връх Боботов Кук в планината Дурмитор е висок 2 522 метра.
Териториално деление: 21 общитни

Начало***Европа


Черна гора -- История --

През Средновековието славянски племена, примесени с илири, авари и римляни, образуват държавите Дукла и Зета, които запазват известна автономия и по време на Турския гнет над Балканите. През 1516 година принц Дурад Кроневич от Зета абдикира от престола в полза на архиепископ Вавил, който превръща Черна гора в теократична държава под ръководството на владиката на Цетине. През 1851 година Данило Втори Петрович Негош става владика, но през 1852 година се жени, разделя се с монашеството и приема титлата княз. През 1910 принц Никола първи става крал на Черна гора. След Балканската и Междусъюзническата война Черна гора удвоява територията си. През 1918 година Черногорският парламент гласува за обединение със Сърбия. Противниците на обединението въстават и тяхното въстание е потушено едва през 1924 г. От 1919 г. до 1941 г. Черна Гора е част от Сърбо-Хърватско-Словенското кралство. През Втората световна война е заета от немско-италиански сили, а от 1945 до 1992 г. е в състава на СФРЮ като съюзна република.През 1992 година с разпадането на Титова Черна гора Черна гора образува заедно със Сърбия Федерална република Черна гора. На 21 май 2006, на референдум, в кйто участвата 86.5% от населението на Черна гора с нищожно мнозинство от 55,5% се взима решение за обявяване на Черна гора за независима държава. На 28 юни 2006 Черна гора става 192-рия член на ООН. Страната се признава от Исландия на 8 юни, от Швейцария и Естония на 9 юни, от Русия на 11 юни, от Сърбия на 15 юни.

Начало***Европа

Черна гора -- Икономика --

При социализма икономиката на Черна гора преживява период на бърза индустриализация и урбанизация. Индустриалният сектор включва енергетика, стоманодобив, алуминиева промишленост, дърводобивна и дървопреработваща, текстилна, тютюнева промишленост. Те се допълват от търговия, морски транспорт и особено от туризма, особено важен през късните 80-ти години.Загубата на суровини и пазари след разпадането на Черна гора нанася тежък удар на индустрията. Разпадането на югославския пазар и санкциите на ООН, наложени през май 1992 предизвикват най-голямата финансова криза след Втората световна война. През 1993 година две трети от населението на Черна гора живее на прагана бедността. Загубите от ембаргото за икономиката на Черна гора се оценяват на над 6 милиарда долара. През януари 1994 в Черна гора се регистрира втората най-голяма инфлация в историята на човечеството - 3 милиона процента. Правителството на Мило Джуканович (1997) предприема дрестични мерки за сатбилизиране на икономиката.

Начало***Европа


Черна гора -- Култура --

Заради положението си на кръстопът страната търпи културни влияния от славянската, централноевропейската и средиземноморската култура. Тук има исторически паметници от различни епохи: Катедралата "Свети Трифон", базиликата "Св. Лука" (на възраст повече от 8000 години), манастирът "Савина" и др. Традиционният танц в Черна гора е хорото. Подгорица и Цетине са двата най-важни културни центъра.

Начало***Европа

Черна гора -- Стил на живот --

Етническият състав на населението включва 43,16 % черногорци, 31,99% сърби, 7,77% албанци, 3,97% славяни мохамедани и др. Етническата разлика между сърби и черногорци е минимална, до краха на Първата българска държава те всички са българи. Мюсюлманите са малцинство и са три етнически разновидности: албанци, бошнаци и сърби. Малка група хървати има около Бей и Котор.

Начало***Европа


Черна гора -- Политическа система, право и управление --

Съгласно своята сегашна конституция Черна гора е страна, ориентирана към демокрация, благосъстояние и екология. Кабинетът включва министър-председател, заместник-председатели и министри. Президентът се избира за пет години чрез директни тайни избори, той представя републиката и назначава избори за Народното събрание. Член е на Върховния съвет за сигурност. Скупщината е върховен законодателен орган.

Начало***Европа

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!