Сърбия

За страната

География
История
Икономика
Култура
Стил на живот
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Държавни институции
Народно събрание
Правителство на Сърбия
Министерство на икономиката
Министерство на образованието и спорта
Министерство на финансите
МВР
Министерство за вътрешни икономически връзки
Министерство на труда и заетостта
Социално министрество
Министерство на търговията и туризма
Национална туристическа организация
Министерство на търговията
Агенция за инвестиции
Институт за паметниците на културата
Политически партии
Демократическа опозиция
Социалисти
Югославска левица
Сръбска радикална партия
Сръбско движение за обновление
Съюз за промяна Демократическа партия
Демократическа партия на Сърбия Граждански съюз Демо-
християнска партия

Нова Сърбия
Демократическа алтернатива
Демокротически център
Нова демокрация Социал-
демократи

Движение за демократична Сърбия
Прогресивна партия
Сърбия заедно
Нова комунистическа партия на Сърбия
Републиканска партия
Коалиция Войводина
Реформистка демократическа партия на Войводина
Съюз на унгарците във Войводина
Движение Войводина
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Сърбия -- География --

Официално име: Сърбия
Столица: Белград
Езици: Официалният език в Сърбия е сръбският, една от трите основни форми на сръбско-хърватския език. Малцинствата говорят и техните си езици като албански и унгарски.
Официална валута: динар
Религии: православни, мюсюлмани, католици, други. Доминиращата религия в Сърбия е православното християнство, но също част от населението са мюсулмани, римокатолици и протестанти. Повечето от етническите албанци в Косово са мюсулмани сунити.
Население: 9,396,411; Войводина: 2,116,725; Централна Сърбия: 5,479,686; Косово и Метохия: 1,800,000.
Територия: 88 361 кв км
Релеф: Динарските Алпи заемат заемат централната и източната част на страната. Балкана оформя границата с България. В района на Белград и на север, към границата с Румъния и Унгария - равнини. По-важни реки са Дунав, Дрина, Лим, Морава, Сава, Тара.
Териториално деление: две автономни провинции (Косово и Войводина)


За физикогеогрефски данни относно релефа,полезните изкопаеми, климата, водите, почвите, растителността и животиннския свят можете да дадете заявка по електронната поща или на телефон 0898-360-972.

Начало***Европа


Сърбия -- История --

В древността територията на днешна Сърбия е населена с илирийски, мизийски и келтски племена. От VI –VII в. – със славянски племена. При Стефан Неманя (1168 – 96) се създава единна сръбска феодална държава (от 1217 – кралство). Най-голямо териториално разширение Сърбия има при Стефан Душан (1331 – 55). След Косовската битка (1389) Сърбия става васална на Турция, в 1459 е покорена окончателно. В резултат на двете големи национално-освободителни въстания (1804, 1815) голяма част от страната е освободена.По Одринския мир (1829) Сърбия получава статут на автономно княжество, по Санстефанския мирен договор (1878) – пълна независимост. От 1882 е кралство. През 1885 предизвиква Сръбско-българската война, в която претърпява поражение. В Балканската и Междусъюзническата война (1912 – 13) участва на страната на Балканския съюз. В края на 1918 Сърбия заедно с повечето южнославянски земи от разпадналата се Австро – Унгария образува Кралство на сърби, хървати и словенци (от 1929 – Сърбия). През април 1941 е окупирана от нацистка Германия. Освободена е през декември 1944. От ноември 1945 е народна република във ФНРЮ, от април 1963 – социалистическа република в СФРЮ. Днес Сърбия е федеративна република в състава на федерацията Сърбия и Черна гора.
В древността Черна гора е населена от илири. През VII в. тук се заселват славянските племена дукляни. В средата на IX в. е образувано княжество Дукля, по-късно известно под името Зета, от XIV в. - Черна гора. От 1077 Зета е самостоятелно княжество. През XII – XIV в. е в състава на Сърбия, от 1499 е в състава на Османската империя. В края на XVII в. се създава феодално-теократична държава начело с владика от рода на Негошите; от 1852 е светско княжество, от 1910 – кралство. По Берлинския договор е призната за независима. През 1912 – 13 участва в Балканската и Междусъюзническата война. В I СВ участва на страната на Антантата. От 1918 е в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци, от 1929 – Сърбия. В 1941 е окупирана от италиански войски. През януари 1945 е освободена. От ноември същата година е народна република в състава на ФНРЮ, от април 1963 – социалистическа република в СФРЮ. Държавният съюз на Сърбия и Черна гора е резултат от конституционната промяна на федерална република Сърбия след падането на Милошевич. На президентските избори, проведени през септември 2000, Милошевич е разгромен от Воислав Кощуница, който е подкрепен от коалиция от 18 опозиционни партии (Демократическа опозиция на Сърбия). На предварителните избори през декември 2000, ДОС печели контрол в сръбския парламент. Милошевич, който бива обвинен от Международния трибунал в Хага в извършване на престъпления в бивша Сърбия, е арестуван на 28 юни 2001г. През март 2002г. под покровителството на ЕС сръбски и черногорски представители подписват Белградското споразумение за реформиране на страната. Конституционната харта влиза в сила през февруари 2003г. На 12 март 2003г. сръбският министър-председател Джинджич е убит. Сръбското правителство реагира чрез обявяването на извънредно положение. Заместникът на Джинджич в Демократическата партия – Зоран Живкович, е избран за министър-председател. Нарастващата политическа нестабилност води до предсрочни избори през декември 2003. Формирано е ново правителство под ръководството на Воислав Кощуница през март 2004 с парламентарната подкрепа на социалистическата партия на Милошевич. На президентските избори, проведени през юни 2004, Борис Тадич става първият демократично избран президент. През 2006 г. Черна гора се отделя като самостоятелна държава.


За по-подробни данни и справки по история на Сърбия можете да дадете заявка по електронната поща или на телефон 0898-360-972.

Начало***Европа

Сърбия -- Икономика --

Сърбия е развита индустриално-аграрна страна. Икономиката и значително пострада от продължителната война, свързана с разпадането на Титова Сърбия и от последвалите бомбардировки на НАТО.


За по-подробни данни и справки за икономиката и бизнеса в Сърбия можете да дадете заявка по електронната поща или на телефон 0898-360-972.

Начало***Европа


Сърбия -- Култура --

Православната църква изиграва основно влияние върху изкуството на Сърбия , особено в началото на неговото развитие. И двете държави се отделят като самостоятелни от Византийската империя, в която православното християнство е основна религия и поради това византийското влияние се проявява в многото красиви манастири с великолепни фрески и икони в цялата страна. Изкуството на Сърбия и Черна гора упада изключително много при османското нашествие.
Сърбия е една от първите страни на Балканския полуостров, която извоюва своята независимост от Османската империя, а Черна гора непрекъснато води битки за отвоюване на своята територия. Именно националистическите движения през 19 век вдъхновяват първите сериозни произведения на литературата. Черногорският епископ Петър Втори Петрович Ниегош пише през 1847 епичната поема “Планински венец” в стихове, взаимствайки от фолклорните поеми. През първата половина на 19 век сръбският филолог Вук Караджич събира и публикува народни песни, поеми и други произведения на сръбския устен фолклор, които стават известни по цяла Европа. Първите романи се появяват през 19 век. Югославският романист Иво Андрич, автор на "Мостът над Дрина” (1945), печели Нобелова награда за литература през 1961 г. Макар да остава доста неизвестен в мюсюлманска Босна, където живее, неговите творби все още се считат за класика на югославската литература. Черногорският писател Мирослав Джилас става известен със своето отстъпничество от социализма. Като вицепрезидент на Сърбия през 1950 г. той започва да критикува комунистическата система, която преди това помага да бъде създадена, поради което е затворен. Неговата “Нова класа” е една от най-силните критики, писани някога за изкривяването на идеите на комунизма в Източна Европа и СССР. Той е автор и на много мемоари, художествени, исторически и други произведения. “Време на смърт” на Добрица Чосич, описваща времето на Втората световна война в Сърбия, е добре приета извън страната, а "Хазарски речник" на Милорад Павич става международен бестселър. Най-старият паметник на сръбската литература – Евангелието на Мирослав, написано през 12 век - както и други реликви, са спасени в манастира Чиландрион в Гърция. По-късно Евангелието е върнато в родината като подарък за сръбския крал Александър Обренович.
Сърбия е известна със своята жива съвременна музика. Сред селските хора и работниците намира популярност сръбската поп-фолк музика. Сръбските рок групи са доста креативни и стават известни, особено след 1990г., когато се активират срещу войните и сръбското правителство. Възражда се и старата църковна музика, главно благодарение на тенора Павле Аксентиевич. Югославските филми са сред най-добре направените в Източна Европа по време на комунизма и продължават да се възприемат много добре и днес. Режисъорът Емир Костурица, роден в Босна и живеещ в Белград, получава номинация на американската Академия за най-добър чуждестранен филм за “Когато татко беше на работа”, както и много други награди за “Циганско време” (1989). Той печели международни награди и за филмите “Ъндърграунд” (1995), “Бяла котка, черен котарак” (1998). Значителен успех постига и “Буре барут” на Горан Паскалиевич. Манастирите и църквите в страната са изградени в периода 10 – 17 век. Един от създателите им, крал Милутин, оставил след себе си 40 г. управление и същия брой църкви. Манастирите в Сопоцани, Децани и Студеница са включени в официалния списък на ЮНЕСКО като съкровища на световното наследство.
Сръбски културноисторически паметници в Списъка за световно наследство са: манастирът Декани (2004), Природният и културно-исторически регион на Котор (1979), Стари Рас и Сопоцани (1979) и манстирът Студеница (дата на вписване: 1986).


За по-подробни данни и справки за културата на Сърбия можете да дадете заявка по електронната поща или на телефон 0898-360-972.

Начало***Европа

Сърбия -- Стил на живот --

По темперамент, език и характер сърбите са много близко до българите, което е обяснимо с факта, че Сърбия възниква като част от Първата българска държава, отделила се след Византийското робство


За по-подробни данни и справки за начина на живот, бита и всекидневието можете да дадете заявка по електронната поща или на телефоните 0898-360-972.

Начало***Европа


Сърбия -- Политическа система, право и управление --

Сърбия е република.


За по-подробни данни и справки за политиката, държавната администрация и правото в Сърбия можете да дадете заявка по електронната поща или на телефон 0898-360-972.

Начало***Европа

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!