Уругвай

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Федерални институции
Президент
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Уругвай -- География --

Официално име: Източна Република Уругвай
Столица: Монтевидео
Валута: песо
Езици: испански 100%
Население: 3,34 млн (88%-бели, 8%-метиси, 4%-чернокожи)
Религии: християни - 64,5%( католици - 54%, протестанти - 11% ), юдеи - 1,2%
Територия: 176 220 кв. км
Релеф: Ландшафтът е предимно подвижен. Гъста речна мрежа. Тя се състои от четири речни басейни и делти: на Рио де ла Плата, на река Уругвай, Лагуна Мерин и Рио Негро. Най-високата точка в страната е 514 метра. На югозапад е в Рио де Плата, на устието на река Уругвай, който представлява западната граница, както и Парана. Административно деление: Страната е разделена на 19 департамента (Артигас, Канелонес,Серо Ларго, Колония, Дурасно, Флорес,Флорида, Лавайеха, Малдонадо, Монтевидео, Пайсанду, Рио Негро, Ривера, Роча, Салто, Сан Хосе, Сориано, Такуарембо, Трейнта и Трес).

Начало***Америка


Уругвай -- История --

Единствените документирани жители на Уругвай преди европейската колонизация на района са били чаруа, малко племе изтласкано на юг от гуарани. Има също идентифицирани примери за древно скално изкуство на места като Чаманга. Испанците пристигнали в територията на днешен Уругвай през 1516 г., но ожесточената съпротива на местните и липсата на злато и сребро, ограничили заселването в региона по време на 16-ти и 17-ти век. През 1669-71 португалците построили крепост в Колония дел Сакраменто. Испанската колонизация се активизира с цел да се ограничи разширяването на португалска Бразилия.
Началото на Уругвай през 19 век е белязана от борбата между британски, испански и португалски колониални сили за надмощие в региона Аржентина-Бразилия-Уругвай. През 1811 г Хосе Артигас, който става национален герой на Уругвай, вдига успешно въстание срещу испанците, като ги побеждава на 18 май в битката при Лас Пиедрас. През 1814 той формира Федерална Лига, на която е обявен за пазител. Редуват се серия от избрани и назначени президенти, интервенции и конфликти със съседни страни. Има и приток на имигранти, най-вече от Европа. През Толямата война (1839-1852) политическата сцена в Уругвай се разделя между две страни - консервативната Blancos (белите) и либералната Colorados (червените). Colorados били ръководени от Фруктуосо Ривера и представители на деловите интереси на Монтевидео, а Blancos били начело с Мануел Орибе, който се е грижил за земеделските интереси на селските райони и насърчавал протекционизма. Двете групи взели имената си от цвета на ръкава, който носели. Първоначално Colorados носили син, но когато избледнял на слънцето, те го заменили с червен. Уругвай се свързва с воюващите политически фракции в съседна Аржентина. Броят на имигрантите до 1890г. е нараства от 48% през 1860 г. до 68% през 1868. През 1857 г. е открита първата банка, три години по-късно започва канална система. На първа линия бил създаден телеграфът, а железопътни връзки са построени между столицата и провинцията. Икономиката преживява подем след Голямата война, преди всичко в животновъдството и в износа. Между 1860 и 1868 г. броят на овцете нараснал от три до седемнадесет милиона. Причината за това увеличение били преди всичко подобрените методи на отглеждане, въведени с европейски имигранти. Монтевидео станал основен икономически център на региона. Благодарение на естественото си пристанище, то става изнодсен център за стоки от Аржентина, Бразилия и Парагвай. Градовете Пайсанду и Салто, както и река Уругвай, също търпят подобно развитие. В края на 19 век Уругвай завършва формирането си като демократична държава и постига забележителни икономически и социални успехи. Уругвай става една от първите страни, установили правото на развод със закон (1907), както и правото на жените да гласуват. Също така е втората държава в света, която със закон регламентира задължително и безплатно основно образование (1877).
В икономиката се възприема политика на държавен протекционизъм на местните стоки, за сметка на вносните европейски такива. Всичко това дава отражение и в други сфери - перфектна инфраструктура, здрвеопазване и образование на европейско ниво, най-високата сграда в Латинска Америка за дълги години (Паласио Салво - 1925 г), най-големият стадион в света (Сентенарио), двукратен световен шампион по футбол (1930 и 1950) - всичко това дава основание страната да стане международно известна като "американската Швейцария" през този период.
Към края на 1950 г Уругвай навлиза в сериозна икономичска криза, която дава отражение и в политическия живот на страната. 60-те години са белязани от надигането на леви движения. Срещу тях се надигат ултрадесни формирования, главно сред студентите, и влизат в чести преки стълкновения по улиците на големите градове. Хаосът обхванал държавата, се използва добре от военните, които постепенно стават основен играч на политическата сцена. Всичко това завършва в крайна сметка с държавен преврат. На 27 юни 1973 г действащият президент Хуан Мария Бордабери с помощта на военните разпуска парламента и обявява Държавен Съвет, който изземва всички държавни функции. Болшинството от уругвайското общество незабавно се обявява против преврата и е подложено на продължителни репресии. Задържани са лидерите на левицата, както и много граждани, изявили своята позиция. В уругвайски затвори умират над 1000 политически затворници, а други 140 са в неизвестност и до момента.
Промените започват бавно в началото на 80-те години, за да се стигне до пълното оттегляне на военните от властта и избирането отново на изцяло цивилно правителство на 1 март 1985 г.

Начало***Америка

-- Икономика --

Уругвай Икономика на Уругвай разчита силно на търговията, особено на износа на селскостопански продукти, които са особено чувствителни към резки спадове в цените на суровините и глобалното забавяне на икономическия растеж. След средно ръст от 5% годишно през 1996-1998, през 1999-2001 г. икономиката страда от ниско търсене в Аржентина и Бразилия, които заедно формират почти половината от износа на Уругвай. Въпреки сериозността на търговските сътресения, финансовите показатели на Уругвай, остават по-стабилни от тези на съседните страни, което е отражение на добрата репутация на страната сред инвеститорите. През последните години Уругвай насочи част от вниманието си към възможността за масово използване на технологиите и се превърна в пръв износител на софтуер в Латинска Америка. Типични за Уругвайската икономика са говедата, вълната млякото и млечните продукти, оризът.
Говедата дошли в Уругвай преди обяваването на независимостта и със съдействието на Фернандо Сааведра, испанският губернатор на Буенос Айрес, през 1603. Износът на говеждо през 2006 г. възлизал на около 37% от износа на страната. Вълната е един от традиционните продукти, изнасяна главно към Китай, Великобритания и Индия. Млякото и млечните продукри също са запазена марка на Уругвай. Conaprole, национална кооперация на млекопреработвателите, е основен износител на мляко и млечни продукти в Латинска Америка (през 2006 г.). Хубави сортове ориз се произвеждат в низините в източната част на страната, близо до езерото Мерин на границата на Уругвай с Бразилия.
Икономически показатели:
Брутен вътрешен продукт (БВП) - 32.2 милиарда $ (2008)
БВП на глава от населението - 9 845 $ (2008)
Ръст на БВП - 8.9% (2008)
Инфлация - 9.16% (2008)
Внос - 5.47 милиарда $ (2007)
Износ - 4.54 милиарда $ (2007)

Начало***Америка


Уругвай -- Култура --

За малките си размери Уругвай притежава впечатляващо наследството на художествени и литературни традиции. Приносът на сменящите се завоеватели и имигранти е причина за това разнообразие. В Уругвай има следи от отминалите епохи, крепости на колониалната ера. Нейните градове притежават богато архитектурно наследство.Страната има внушителен брой на писатели, художници и музиканти. Уругвайското танго е форма на танц, който произхожда от кварталите на Монтевидео към края на 19-ти век. Танго, кандомбе и мурга са трите основни стилове музика. Уругвай се радва на малка, но нарастваща филмовата индустрия, както и филми като „Дни с Ана” (2000), спечелили международно признание

Начало***Америка


Уругвай -- Политическа система, право и управление --

Политическата система на Уругвай се придържа към президентски демократична република. Президентът на Уругвай е едновременно държавни глава и ръководител на правителството. Има многопартийната система. Президентът упражнява изпълнителната власт, а законодателната власт е разделена между двете камари на Общото събрание на Уругвай. Съдебната власт е независима от тази на изпълнителната и законодателната власт. Общото събрание има две камери. Камарата на депутатите (Camara за Diputados) е с 99 членове, които се избират за срок от пет години, пропорционално разпределени. Камарата на сенаторите (Сенат) има 31 членове: 30 члена, които се избират за срок от пет години, пропорционално разпределени, а вицепрезидентът стои над тях. Върховният съд е най-висшият съд. Неговите съдии се избират за 10-годишен мандат от Общото събрание. По-долу от Върховния съд са апелативни съдилища, а още по-долу - мировите съдиите. Има също така избирателни и административни ("спорни") съдилища, сметна палата, както и военна правосъдна система.

Начало***Америка

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Search in Internet
Google