ЮАР

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Парламент
Президентство
Аграрно министерство
Министерство на изкуството и културата
Министерство на комуникациите
Наказателно министерство
Министерство на отбраната
Министерство на образованието
Министерство на околната среда и туризма
Министерство на външните работи
Министерство на държавните комуникации
ЗДравно министерство
Министерство на вътрешните работи
Жилищно министерство
Дирекция индивидуални оплаквания
Министерство на правосъдието и конституц. развитие
Министерство на труда
Областно министерство
Национална агенция по разузнаването
Финансово министерство
Министерство на местното управление
Министерство на публичния сектор
Министерство на публичните услуги и администрация
Комисия по публичните услуги
Министерство на обществените строежи
Министерство на науката и технологията
Министерство на сигурността и безопасността
Полиция
Митници
ЮАР тайни служби
Министерство на социалното развитие
Мистерство на спорта и отдиха
Статистически данни - ЮАР
Министерство на търговията и индустрията Министерство на транспорта
Горско и водно министерство
ЮАР армия Военновъзд. сили
ЮАР централна банка
Африкански институт- ЮАР
Министерство на обществения ред
ЮАР институт по международни дела
ЮАР архитектурен институт
ЮАР институт по физика
Институт по сигурността
ЮАР институт за дистанционно обучение
Политически партии
Африкански Национален Конгрес
Демократичен Съюз
Партия за Свобода Инката Обединено Демикратично Движение
Независими Демократи
Африканска Партия на Християн- демократите
Народна Демократична Конвенция
Малцинствен Фронт
Организация на Азанианските народи
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
ЮАР -- География --

Официално име: Република Южна Африка
Столица: Кейптаун (законодателна), Претория (административна), Блумфонтейн (съдебна)
Езици: африкаанс, английски, ндебеле, кхоса, зулуски, педи, сесото, тсуана, суази, венда, тсонга
Официална валута: ранд
Религии: Християнство (79.7%), Ислям (1.5%), Индуизъм (1.3%), други
Население: 43,786,115 (към 2008)
Територия: 1,219,912 кв км
Релеф: Разнообразен - голямо вътрешно плато, оградено от скалисти планини и тясна брегова ивица.
Териториално деление: 9 провинции

Южноафриканската република се намира в най-южната част на Африка. На северозапад граничи с Намибия, на север с Ботсвана и Зимбабве, с Мозамбик на североизток, с Индийския Океан на югоизток и с Атлантическия Океан на югозапад. Напълно оградени от територията на Южна Африка са Свазиленд на изток и Лесото на юг.

ЮАР е разделена на 9 провинции, всяка от които със собствена законодтелна власт, премиер и административен съвет. Всичките 9 се отличават с уникални пейзажи, разнообразно население, различни икономика и климат. Това са:

• Западен Кейп (столица Кейптаун)
• Северен Кейп (столица Кимбърли)
• Източен Кейп (столица Бишо)
• Квазулу-Натал (столица Питермарицбюрг)
• Фрийстейт (столица Блумфонтейн)
• Северозападна провинция (столица Мафикенг)
• Гаутенг (столица Йоханесбург)
• Мпумаланга (столица Нелспруйт)
• Лимпопо (столица Полокване)

Въпреки разрастването на градовете и големите площи, предоставени за обработване, въпреки че цели стада са измрели в резултат на лова и отдавна са минали времената, когато цял ден не би стигнал на стадо газели да мине през Кару, благодарение на предвидливите природозащитници, дивият свят на Южна Африка е все още изобилен.

• Големите Пет: слонът, лъвът, носорогът, леопардът и бизонът. Не че жирафът, хипопотамът или китът им отстъпват по размери...
• Големите котки: лъвът, които за жалост се среща почти единствено в защитените зони; красивият леопард, обитаващ по-обширни площи, включително южен Кейп и най-северната част на страната; гепардът, чиято популация е сравнително малобройна и се среща предимно в северната част.
• По- малко известни диви животни: цесебе (роднина на гнуто), суни (антилопата на Ливингстоун); земеровка.
• Над 200 вида бозайници
• Морски бозайници и риби: синият кит, който може да достигне до 33 метра на дължина; южният същински кит; множество делфини и видове риби.
• Крокодилът...и други влечуги
• Птици...ако сте се чудели къде е „юг”, сега знаете, че всяка година Южна Африка приютява птици от Арктика, Европа, Централна Азия, Китай и Антарктика. Освен тях, страната е дом на забележителни птици като жерава, рибарчето, пчелояда, слънчевата птица, прелестното канарче с лилава шийка и безброй други...

Въпреки че страната се класифицира като полу-суха, налице е значително разнообразие на климат и топография.
Обширното плато Кару, където слкалисти хълмове и планини се извисяват от рядко населена полупустинна област, е доста сухо и става дори по-сухо в северозападнатa си част, близо до пустинята Калахари. Лятото е изключително горещо, а зимата – ледена.
За разлика от Кару, източното крайбрежие е тучно и влажно. Южният бряг не е толкова тропически, въпреки това зелен, какъвто е и нос Добра Надежда, особено през зимата. Това югозападно ъгълче на страната има средиземноморски климат с влажна зима и горещо, сухо лято. Най- известната му климатична характеристика е вятърът, който духа постоянно и целогодишно или от югоизток, или от северозапад.
Най-висока точка за страната е връх Нджесути – 3 408 метра.


ЮАР -- История --

Когато през 17-ти век започнала Европейската колонизация, ЮАР се населявала от Хоихои, Сан и Банту- говорящи народи. Първите заселници били Холандците, които към средата на 17-ти век се установили на нос Добра Надежда. През 1795 навлезли британците, завзели носа през 1806 и с настъпването на Наполеоновите войни след 1814 установили пълен контрол. Британците изгонили част от холандските заселници на север и на изток към “Great Trek”, където по-късно те основали две независими републики. В началото на 19-ти век Шака обединили няколко племена в Кралство Зула- най- великата сила на ЮАР в Африка.

През 19-ти век африканци и европейци се борели за земя. Основният фактор бил борбата за пасбища, но с откриването на диамантите (1867) и златото (1886), конфликтите се засилили. Потомците на холандските колонисти, известни като Бури или Африкани, се противопоставили на опитите на британците да завземат африканските републики. Кулминацията на тези дългогодишни сблъсъци била Южноафриканската (Бурска) война от 1899 до 1902. Британците спечелили, но през 1908- 1909 двете групи заедно приели конституция и с ЮАРя акт от 1910 на Британския парламент, страната получила независимост.

Англо и Африкаанс говорящи заедно защитавали със зъби и нокти властта на бялото малцинство. С акт от 1913 на огромното африканско мнозинство били разпределени само 8% от територията на страната. Африканците били потискани от закони, ограничаващи свободата на движение, а малкото африканци на избирателните бюлетини били премахнати през 1936. (Цветнокожите от смесена раса били премахнати през 1951.) Но едва след победата на дясната Национална партия на изборите през 1948 била установена системата на расова сегрегация („сепаратизъм”). Новите закони изгонили негрите от големите градове и обявили за незаконно основното опозиционно движение- Африканския Национален Конгрес (АНК), формиран през 1912.

Въпреки постоянния активизъм от страна на АНК и честите сблъсъци между чернокожите южноафриканци и полицията, Народната партия била на власт в продължение на почти половин век . През 80-те години, обаче, расови ограничения и международни санкции отслабват икономиката и ЮАР се превръща в международен парий. През 1990 последният президент от Народната партия Ф. Клерк организира освобождаването на Нелсън Мандела, който след 27 години в затвора става лидер на вече легалната АНК. През 1994, след първите демократични избори в ЮАР, на власт идват Нелсън Мандела и АНК. Скоро след това г-н Мандела създава Комисия, която да разкрие престъпленията, извършени по време на расовата сегрегация и да вдъхне чувство за единност на нация с богата история и жестоки разногласия.

ЮАР -- Икономика --

ЮАР е среден по доходи, тепърва добиващ популярност пазар, изобилстващ от природни ресурси. Страната е с добре развити финансов, правен, комуникационен, енергиен, транспортен сектор, както и фондова борса, която е 17-та по големина в света. Модерната инфраструктура подпомага бързото разпространение на стоките в големите градове в цялата страна. От 2004 насам страната отбелязва постоянен растеж вследствие от макроикономическа стабилност и глобален бум на потребителски стоки. Въпреки това нивата на безработица са все още високи. В края на 2007 ЮАР бе засегната от криза с електричеството. Произтичащите от ерата на расова сегрегация икономически проблеми не са за пренебрегване, най-вече бедността, липсата на икономическа власт сред непривилегированите, както и проблемите с градския транспорт. Икономическата политика на ЮАР е фискално консервативна, но прагматична, концентрирана върху контролирането на инфлацията, поддържането на бюджетен излишък и използването на държавни предприятия за предоставяне на комунални услуги на областите с ниска доходност с цел увеличаване заетостта и доходите в домакинствата.


БВП (покупателна способност): $467.8 милярда (2007)
БВП (официален обменен курс): $282.6 милярда (2007)
БВП – реален процент на растеж: 5.1% (2007)
БВП – на глава население: $9.700 (2007)
БВП – по сектори:
Земеделие: 3.2%
Промишленост: 31.3%
Услуги: 65.5% (2007)
Работна сила: 20.49 милиона икономически активни (2007)
Работна сила – по професии:
Земеделие: 9%
Промишленост: 26%
Услуги: 65% (2007)
Процент на безработица: 24.3% (2007)
Население под прага на бедност: 50% (2000)
Разпределение на семейния доход – Gini индекс: 65 (2005)
Инфлация (потребителски цени): 6.5% (2007)
Инвестиции (постоянни): 20.6% от БВП (2007)
Бюджет:
Приходи: $83.47 милярда
Разходи: $ 82.02 милярда (2007)
Национален дълг: 31.3% от БВП (2007)
Земеделие – продукти: царевица, пшеница, захарна тръстика, плодове, зеленчуци; телешко, птиче месо, овнешко месо, вълна, млечни продукти
Промишленост: разработване на мини (най-големият производител на платина, злато и хром в света), монтаж на автомобили, металообработване, машинни съоръжения, текстил, желязо и стомана, химикали, торове, хранителни продукти, поправка на търговски кораби
Растеж на индустриалното производство: 4.4% (2007)
Електричество – производство: 264 милярда kWh (2007)
Електричество – консумация: 241.4 милярда kWh (2007)
Електричество – износ: 13.42 милярда kWh (2005)
Електричество – внос: 11.32 милярда kWh (2007)
Нефт – производство: 200 000 барела/ден (2006)
Нефт – консумация: 519 000 барела/ден (2006)
Нефт – износ: 217 700 барела/ден (2004)
Нефт – внос: 319 000 барела/ден (2006)
Нефт – резерви: 15 милиона барела (1 януари 2007)
Природен газ – производство: 2.11 милярда m3 (2005)
Природен газ – консумация: 2.11 милярда m3 (2005)
Природен газ – износ: 0 m3 (2005)
Природен газ – внос: 0 m3 (2005)
Природен газ – резерви: 27.16 милиона m3 (1 януари 2006)
Баланс по текущата сметка: -$20.63 милярда (2007)
Износ: $76.19 милярда (2007)
Износ – стоки: злато, диаманти, платина, други метали и минерали, машини и оборудване
Износ – партньори: САЩ 11.9%, Япония 11.1%, Германия 8%, Обениненото Кралство 7.7%, Китай 6.6%, Холандия 4.5% (2007)
Внос: $81.89 милярда (2007)
Внос – стоки: машини и оборудване, химикали, нефтени продукти, научни приспособления, хранителни стоки
Внос – партньори: Германия 10.9%, Китай 10%, Испания 8.2%, САЩ 7.2%, Япония 6.1%, Обединеното Кралство 4.5%, Саудитска Арабия 4.2% (2007)
Дълг – външен: $39.78 милярда (31 декември 2007)
Капитал на директни чуждестрани инвестиции – у дома: $93.51 милярда (2007)
Капитал на директни чуждестрани инвестиции – в чужбина: $53.98 милярда (2007)
Валута (код): ранд (ZAR)
Валутни курсове: ранд за щатски долар – 7.05 (2007), 6.7649 (2006), 6.3593 (2005), 6.4597 (2004), 7.5648 (2003)
Фискална година: 1 април – 31 март


ЮАР -- Култура --

Не бихте могли да си представите по-разнообразна култура от тази в ЮАР. Страната е мултирасово общество, така че ще си навлечете неприятности ако решите да разграничавате подгрупи по цвета на кожата. Чернокожите с африкански произход и тези с британски не биха се зарадвали особено ако ги объркате.

Чернокожите
Значителен брой от чернокожите в страната са обитатели на селата и водят беден и прост начин на живот. Въпреки това все повече се наблюдава урбанизация и вестернизация сред чернокожите, които освен местния език- един от деветте Банту езика, обикноженно говорят английски или африкаанс. Повечето чернокожи са християни и членуват ж Англиканската и Римокатолическата църква. Въпреки това доста от тях все още следват традиционните вярвания и се допитват до съветите на сангома (африкански шаман, практикуващ билкова медицина и гадателство в традиционните ЮАР общества).

Белите
Малцинството от бели водят начин на живот, който в много отношения наподобява начина на живот на белите в Европа, Северна Америка и Австралия, а спортът е особено популярен. Религиозните вярвания са силно изразени, като повечето африканци се причисляват към Холандската реформаторска църква. Повечето англо-говорящи бели са или англикани, или римокатолици. Около 90 000 бели са евреи, също толкова са и белите от португалски произход. Срещат се гърци и ливански християни.

Цветнокожи (смесена раса)
По своята култура цветнокожите много повече се доближават до белите, особено африкаанс-говорящите, поради общия език и религиозни вярвания, отколкото до чернокожите южноафриканци, въпреки дискриминацията по време на расовата сегрегация. Незначително малцинство от цветнокожи, известни като Кейп Малаи са мюсюлмани. Азиатците (най- вече от индийски произход), които са или хинду, или мюсюлмани, запазват собсвеното си културно наследство, езици и религиозни вярвания. В ЮАР се срещат също така китайци, японци и корейци. Напоследък броят на китайците се е увеличил поради прилива на имигранти от Хонг Конг и Тайван.

Полова дискриминация
В ЮАР са налице значителни различия в начина на живот на мъжете и жените. В културно отношение към жените се демонстрира неравенство. Най- бедните и непривилегировани хора в ЮАР са чернокожите жени, а жените по принцип са непривилегировани от гледна точка на заплащането, достъпа до информация и професионалния им статут. Освен това, жените в ЮАР са изправени пред културен шувинизъм и в други области. Например, в някои традиционни ЮАР общества жена не може да притежава собственост. За щастие, южноафриканското правителство прави опити да изкорени дългогодишната полова дискриминация чрез проекти за икономическо упълномощаване на чернокожите, а по специално субсидирайки компании, собственост на чернокожи жени. Всяка компания е задължена да има поне един чернокож на мениджърска позиция и има минимална квота от чернокожи служители.

Международен културен бойкот
Много страни налагат културен бойкот над режима на расова дискриминация в ЮАР, което води до забрана за участие на ЮАР в Олимпийските игри, ръгби и крикет турнирите до 1992 г. Решението на британската рок група Queen да пеят в курорта Сън Сити в Бопхутатсвана провокира гнева на публиката. До 90- те години Британското актьорско сдружение бойкотира продажбата на телевизионни програми в ЮАР.

Спорт
• Футбол – националният тим на ЮАР е наричан Бафана Бафана (което означава „момчетата”). През 2010 г. ЮАР ще бъде домакин на първото Световно първенство по футбол, което ще се състои в Африка.
• Ръгби – един от най- популярните спортове в ЮАР. Националният тим по ръгби е познат като Спрингбокс.
• Крикет – популярен най- вече сред белите, макар че добива популярност и сред останалите групи
• В страната има много атлети инвалиди, най- известни от които са световният рекордьор на 100, 200 и 400 м. - Оскар Питориус, шампионът по маратон с инвалидна количка Ернст ван Дайк и плувкинята Натали дю Тоа.
• Сърф – ЮАР се слави с дългата си брегова линия и многобройните си сърфисти.

Кухня
• Брааи (както наричат барбекюто) е особено популярно сред белите
• Пасти, като например коксъстерс
• Десерти като мелктерт (млечни сладки) са широко популярни
• Вегетарианството става все по-разпространено
• Билтонг – сушено месо, обикновено телешко или дивеч, което южноафриканците консумират докато гледат спортни събития
• Индийската кухня, като например кърито, е също популярна
• Бъни чоу – прави се от издълбано парче бял хляб, напълнено с къри
• Ястията Кейп Малай, които произлизат от югоизточна Африка
• Боботи – популярно ястие (с европейски произход), приготвяно така, че да съответства на вкса на Кейп Малай. Прави се от овкусено с къри агнешко, плодове и хляб и се сервира с ориз и сосати- вид печено месо.
• Пиле пери- пери

Филми и телевизия
Телевизията, която по политически причини е въведена в ЮАР чак след 1976 г. е особено популярна. Както бихте могли да предположите, американските предавания преобладават в телевизионните програми. Сериали като „Дързост и красота” са популярни сред всички южноафриканци, но напоследък родните „сапунки” привличат все по- обширна аудитория от цялата страна.
Въпреки че има много филми за ЮАР (обикновено свързани с междурасови отношения), не е голям броят на местните продукции, добили популярност извън страната. Изключение е филмът „Боговете сигурно са полудели”, сниман в Калахари през 1980 г. Той разкрива как бутилка кола, хвърлена от самолет, изведнъж пада от небето и променя живота на Бушмените.
Други бележити изключения са филмът Тсотси, който спечели Оскар за чуждоезиков филм на 78-ите Награди на Академията през 2006 г. и Кармен в Екаелитша, спечелил Златната мечка на Международния фестивал в Берлин през 2005 г.


ЮАР -- Политическа система, право и управление --

Южна Африка има три столици: Кейп Таун- най- голямата от трите, е законодателната столица; Претория е административната столица, а Блумфонтейн- съдебната. Южна Африка има двукамарен парламент: Националният съвет на провинциите (горната камара) се състои от 90 члена, а Народното събрание (долната камара) от 400 члена. Членовете на долната камара се избират на база на населението чрез пропорционална избирателна система: половината членове се избират от национални листи, а другата половина от местни листи. Избират се десет члена, които представляват всяка провинция в Националния Съвет на провинциите, без значение какъв е броят на населението на провинцията. Избори за двете камари се провеждат на всеки пет години. Правителството се формира от долната камара, а лидерът на мажоритарната партия в Народното събрание е Президентът.
Първичните източници на правото в ЮАР са Романо-Германското търговско и вещно право, както и Английското общо право, които са навлезли от германските заселници и британската колониална система. Първото европейско законодателство в ЮАР е донесено от Немското Източно-индийско общество и се нарича Романо- Германско право. То е въведено преди кодификацията на европейското право в Наполеоновия кодекс и до известна степен се покрива с шотландското право. През 19 век е въведено и английското право. След обединението от 1910 г. ЮАР има собствен парламент, който приема специфични за страната закони, надграждайки над вече приетите от индивидуалните колонии членки.
В момента на политическата сцена на ЮАР управлява Африканският Народен Конгрес (АНК), който получава 69.7% от гласовете по време на изборите през 2004 г. и 66.3% от гласовете на местните избори през 2006 г. Настоящият президент на ЮАР е Кгалема Мотланте, който наследява поста на Табо Мбеки на 25 септември 2008. Мбеки заема мястото на Нелсън Мандела през 1999 г. и е преизбран за втори петгодишен мандат през 2004, но впоследствие обявява оставката си на 20 септември 2008.
Основната опозиция на властващия АНК е Обединената Демократична партия, която получи 12.4% от гласовете на изборите през 2004 г. и 14.8% на местни избори 2006. Партийният лидер, избран на 6 май 2007, е Хелен Зиле. Неговият предшественик е Тони Леон. Бившата управляваща Нова Народна партия, която въведе расовата сегрегация чрез предшествениците си- Народната партия, се обедини с АНК на 9 април 2005 г. Други основни политически партии в парламента са Свободната партия Инката, представляваща предимно избирателите от Зулу, и Независимите Демократи, които получиха 6.97% и 1.7% от вота респективно на изборите през 2004 г.
От 2004 г. насам в страната е имало десетки хиляди протести, някои от тях насилствени. Това я превръща, по думите на един учен „най-изобилстващата от протести страна в света”. Голяма част от тези протести са организирани от нарастващите бедняшки квартали в покрайнините на градовете в ЮАР.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!