Тринидад и Тобаго

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рубрики
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Тринидад и Тобаго - География

Официално име: Тринидад и Тобаго
Столица: Порт ъф Спейн
Езици: английски език, хинди и други
Официална валута: долар на Тринидад и Тобаго
Религии: католицизъм, протестанство и индуизъм
Население: 1 305 000
Населението на страната е изключително многообразно, като основни групи са потомците на индийски преселници и негрите. В страната има многобройна китайска и арабска (от Сирия и Ливан) общности. Значителен е броят на мигрантите от други карибски острови, както и от Латинска Америка, по-специално Венецуела. По отношение на изповядваната религия испанското присъствие е оказало решаваща рола: католици - 34 %, протестанти - 15 %, индуисти - 25 %.
Територия: Страната е разположена в Карибско море до североизточните брегове на Южна Америка. Състои се от о-в Тринидад (4 813 кв. км), о-в Тобаго (301 кв. км) и 25 малки острова. Релефът на страната е смес от планини и равнини. Голяма част от остров Тринидад е равнинна. На север се издига планински хребет, с най-висока точка връх Арипо – 940 метра. По южното крайбрежие са разположени вулкани. Остров Тобаго представляво предимно варовиково плато, като максималната височина е до 576 метра. Главни пристанища са: Порт ъф Спейн, Скарбъроу, Тембладора, Пойнт а Пиер, Пойнт Лисас.

Тринидад и Тобаго - История

Тринидад и Тобаго са били обитавани от местното американско население – индианци. Тринидад е бил първо населен в предаграрния архаичен период преди 7 000 години. В периода преди европейската колонизация Тринидад е бил окупиран от произхождащо от араваки племе. Индианското име на Тринидад било Каири или Айри, което в превод означава “Страната на колибрите”. Христофор Колумб е първият европеец, посетил островите през 1498 г. Той нарича острова “Светата троица”. Тридесет и четири години по-късно стават испанска колония, като от 1717 г. са подчинени на вицекралство Нова Гранада. През 1797 г. Тринидад е завладян от Великобритания, а през 1802 г. официално става британска колония. От 1814 г. Тобаго става британска колония. Административно обединение на двата острова се извършва през 1889 г. и едва през 1950 г. на Тринидад и Тобаго е предоставено вътрешно самоуправление. От 1958 г. са включени в Западноиндийската федерация. На 31 август 1962 г. са провъзгласени за независима държава в рамките на Британската общността. През 1976 Тринидад и Тобаго става република, страната е член на ООН от 1962 г. Името на острова Тобаго се предполага, че произхожда от английската дума “tobacco” /тютюн/, въпреки че произношението на английската дума е тъбейгоу.

Тринидад и Тобаго - Икономика

Икономиката на Тринидад и Тобаго е силно повлияна от петролната промишленост. Туризмът и производството също са важни за местната икономика. Туризмът е разрастващ се сектор, въпреки че не е пропорционално толкова важен, колкото на много други Карибски острови. Селскостопанските продукти са цитрусови плодове, какао, и др.
Икономическият растеж е подхранван от инвестиции в газодобива, производството на нефтопродукти и стомана. Проекти на нефтохимическата, алуминиевата, пластмасовата индустрия са в различни етапи на планиране. Тринидад и Тобаго е водещият производител на петрол и газ в Карибите, поради това нейната икономика е силно зависима от тези производства. Също така доставя произведени стоки, най-вече храни и напитки, както и цимент в Карибския регион. Нефтът и газът осигуряват около 40% от БВП и 80% от износа, но само 5% от заетостта. Страната е също така регионален финансов център, а икономиката е с все по-голям търговски излишък. Разширяването на експанзията на атлантическия втечнен природен газ през последните шест години създаде най-устойчивата фаза на икономическия растеж в Тринидад и Тобаго. Тя стана водещ износител на втечнен природен газ за САЩ, а сега доставя около 70% от втечнения природен газ за САЩ.

Тринидад и Тобаго - Култура

Тринидад и Тобаго е родното място на музиката калипсо и стоманеният барабан, за който се твърди, че е единственият акустичен музикален инструмент изобретен през 20 в. Различният културен и религиозен фон дава възможност за много празненства и церемонии през цялата година.
Тринидад и Тобаго имат двама автора, носители на Нобелова награда - В. С. Найпол спечелил наградата през 2001 година и Ст. Лусиан.
Едмундо Рос - „Кралят на латиноамериканската музика” е роден в Порт ъф Спейн. Дизайнерът П. Миншъл е признат не само заради карнавалните си костюми, но също така и за ролята си в откриването на Олимпийските игри в Барселона, Световната купа по футбол през 1994 г., Летните олимпийски игри през 1996 г. и Зимните олимпийски игри през 2002 г., за които печели наградата „Емми”.

Начало***Америка и тихоокеански регион

Тринидад и Тобаго - Политическа система, право и управление

Тринидад и Тобаго е република с двупартийна и двукамарна парламентарна система, основана на Уестминстърската система. Държавният глава на Тринидад и Тобаго е президент, който в момента е Джордж Максуел Ричардс. Ръководителят на правителството е министър-председателят Патрик Екипаж. Президентът се избира от избирателна колегия, състояща се от пълноправното членство на двете камари на парламента. Министър-председателят се избира при парламентарните избори, които се провеждат на всеки пет години. Президентът е длъжен да назначи лидер на партията, който по негово мнение има най-голяма подкрепа от членовете на Камарата на представителите, това като цяло е лидер на партията, който е спечелил най-много места в предишните избори. Тобаго има свои собствени избори, отделни от общите избори. В тези избори, се избират членовете на Националното събрание на Тобаго.
Парламентът се състои от две камари, на Сената (31 места) и Камарата на представителите (41 места). Членовете на Сената се назначават от президента. Шестнадесет правителстени сенатори се назначават въз основа становището на министър-председателя, шест опозиционни сенатора се назначават по препоръка на ръководителя на опозицията и девет независими сенатора се назначават от президента, за да представляват други сектори на гражданското общество. 41 членове на Камарата на представителите се избират от гражданите за максимален срок от пет години.
Има 14 общини (два града, три села и девет региона), които имат ограничена степен на автономност. Различните съвети са съставени от избрани и назначени членове. Изборите са предвидени да се провеждат на всеки 3 години, но не са се състояли от 2003 г. Местни избори за следващото правителство са предвидени за юли 2010. Тринидад и Тобаго е водещ член на Карибската общност (КАРИКОМ).

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google