Тонга

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Тонга -- География --

Официално име: Тонга
Столица: Нукуалофа
Езици: тонгоански, английски
Официална валута: панга
Религии: методисти 47%, католици 14%, Църква на Уесли 14%, мормони 9%, Църквата на Тонга 9%
Население: 104 000
Територия: 289 кв. км
Климат: Климатът е тропически. Като цяло, температурите между ноември и април (лято) са малко по-високи от тези през зимните месеци.
Природни ресурси: ограничени горски ресурси, състоящи се от естествени гори с твърда дървесина; преобладават екзотични насаждения и кокосови плантации
Административно делене: Хапай, Тонгатапу, Вавау


Тонга -- История --

Народ от австронезийската езикова група, свързана с културата лапита, достига и колонизира Тонга около 1500-1000 г. пр. Хр. Датите на първоначалното възникване на Тонга все още са предмет на дебат. Достигането на островите Тонга (без западните навигационни инструменти и техники) е забележително постижение, постигнато от народа лапита.
Не се знае много за Тонга преди европейците, поради липсата на писмена система. До 12 век тонгоанци и главният им вожд Туи са познати из централния Тихоокеански басейн, от Ниу до Тикопиа, което кара някои историци да говорят и за "Тонгоанска империя". През 15-17 век избухват граждански войни.
Европейците идват в Тонга през 1616 г., когато холандският кораб "Ендрахт" прави кратко посещение на островите с цел търговия. Абел Тасман, е посетил Тонгатапу и Хапай през 1643. По-късно тук акостират британецът капитан Кук - през 1773, 1774 и 1777 - и испанецът Алесандро Маласпина през 1793 г. Първите британски мисионери идват през 1797. Методистът Уолтър Булер идва през 1822.
През 1845 г. амбициозният млад воин, стратег и оратор Тауфааху обединява Тонга в кралство и става известен като крал Джордж. През 1875 г. с помощта на мисионера Шърли Бейкър, той обявява Тонга за конституционна монархия.
В рамките на Британската империя Тонга е част от Западните тихоокеански Британски територии от 1901 до 1952. Въпреки че е била под закрилата на Великобритания, Тонга е единствената нация от Тихия океан, която никога не се е отказала от своето монархическо правителство, както са направили Таити и Хаваите. Монархията Тонга, за разлика от Великобритания, следва права линия на владетелите. Тонга се присъединява към Британската общност през 1970 г. и Организацията на обединените нации през септември 1999 година. Изложена на колониалните сили, Тонга никога не е губила местното си управление, факт, който прави Тонга уникална в Тихия океан и дава много гордост на местното население.

Тонга -- Икономика --

Икономиката на Тонга се характеризира със зависимост от паричните преводи на половината от населението на страната, която живее в чужбина - главно в Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати. Паричният сектор е доминиран и до голяма степен притежаван от знатни семейства и благородници. Това важи и за далекосъобщителните и спътниковите услуги. Голяма част от малкия бизнес, особено търговията на дребно на Тонгатапу, сега е доминиран от китайски имигранти, пристигнали по схемата cash-for-passports, която приключи през 1998 година.
Производственият сектор се състои от занаятчийство и няколко други по-малки по мащаб производствени отрасли, които допринасят само с около 3% за БВП. През септември 1974 г. първата търговска банка в страната, Банката на Тонга, отваря врати. В Тонга не съществуват патентни закони. Селяните разчитат на насажденията и селското стопанство относно своята издръжка. Кокосови орехи, ванилия, боб, банани, кафе на зърна и кореноплодни растения като ямс, таро и маниока, са основните доходоносни култури. Обработката на кокосови орехи някога е билo единствената значима промишленост, но влошаването на цените на световния пазар доведе този тип индустрии до затишие.
Свине и птици са основните видове селскостопански животни. Коне се отглеждат с цел помощ при обработване на земите, и то предимно от земеделските производители. С отглеждането на повече говеда вносът на говеждо месо намаля. Износът на плодови сокове и пюрета към Япония облекчава икономиката, но на този пазар има големи рискове.
Планове за развитие се насочват към частния сектор, повишаване производителността в селското стопанство, развитието на туризма и подобряване на комуникациите на острова, както и транспортните системи. Постигнат е значителен напредък, но остава още много да се направи. Строителният сектор се развива в отговор на притока на парични средства и помощи от страна на тонганското население в чужбина. Като знак на признателност, сегашното правителство на Тонга е създало нов отдел с единствената цел да обслужва нуждите на тонганци, живеещи в чужбина. Освен това, през 2007 година тонганският парламент измени законите, за да позволи на тонганците, особено тези, живеещи извън страната, да притежават двойно гражданство.
Вижда се надежда откъм приходи в областта на рибарството; достатъчно риба тон преминава през тонганските води, за да "подкрепи" риболовната индустрия. Друга потенциална развойна дейност е експлоатация на горите, които покриват 35% от територията на страната. Кокосовите дървета също са потенциален източник на дървен материал. Туризмът е сравнително неразвит, но правителството признава, че той може да играе важна роля в икономическото развитие и се полагат усилия за увеличаване на този източник на приходи.
През 2005 г. страната получава право да стане член на Световната търговска организация, но на 25 юли 2006 г. беше обявено, че Тонга е отложила членството си в СТО до юли следващата година. Забавянето не означавало, че Тонга оттегля своето членство в СТО, а било с цел да се даде повече време, за да подобри финансовата система. The Tonga Chamber of Commerce and Industry (TCCI) е учредена през 1996 г. и се стреми да представлява интересите на членовете си, частния бизнес сектор, както и за насърчаване на икономическия растеж.


Тонга -- Култура --

Общ преглед: Тонга е била обитавана още отпреди 3000 година, като започнем с първият селищен комплекс Лапита. Културата на местното население е променяна значително през този дълъг период от време. Преди пристигането на европейските изследователи в края на 1600 и началото на 1700 г., тонгоанци често са били в контакт със своите близки океански съседи - Фиджи и Самоа. През 1800, с идването на западните търговци и мисионери, тонганската култура се променя драматично. Някои от старите вярвания и обичаи са захвърлени и биват приети нови.
Днес тонганци имат значителни връзки с чужбина. Голяма част от населението е емигрирало в Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати, търсейки работа и по-висок стандарт на живот.


Тонга -- Политическа система и управление --

Обща информация: Тонга е конституционна монархия. Държавен глава и суверен на всички вождове и на целия народ на Тонга е кралят Джордж Тупоу V, при който има личен съвет. Законодателен орган е Законодателното събрание. Изпълнителната власт се осъществява от краля и правителството начело с министър-председател. Няма политически партии и профсъюзи.
Джордж Тупоу V е роден на 4 май 1948 г. в Тонгатапу. Той е най-големия син на своя предшественик Тауфа'ахау Тупоу IV и бе провъзгласен на 4 май 1966 г. за бъдещ престолонаследник. Като такъв е имал силно влияние върху политиката на Тонга и поема между 1979 и 1998 г. министерството на външните работи. На 11 септември 2006 г. - след смъртта на баща му - бе прокламиран за крал на Тонга. Короноването се състоя на 1 август 2008 г. Три дена преди церемонията Джордж Тупоу V провъзгласи, че се отказва от кралската власт и я предава на парламента. Той пожелава да поеме само репрезантативни функции. Промяната във властта е планувана по време на изборите през 2010 г.
Джордж Тупоу V не е женен. Неговата извънбрачна дъщеря Илима лей Тохи е изключена като престолонаследничка, според официални източници. Поради това неговия по-млад брат Ахоейту Унуакиотонга Тукуахо е настоящият престолонаследник.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!