Сао Томе и Принсипи

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Сао Томе и Принсипи -- География --

Столица: Сао Томе
Най-голям град: Сао Томе
Официален език: португалски
Валута: добра
Площ : 1 001 кв км
Население: 163 000 - 2009 ;
Демократична република Сао Томе и Принсипи е разположена в Гвинейския Залив, в близост до дападния екваториален брягна Африка. След Сейшелите това е втората най-малка по население африканска държава. Сао Томе е дълъг 50 километра и широк 32 километра планински остров с най-голяма надморска височина 2 024 метра. Климатът е тропичен - горещ и влажен.


Сао Томе и Принсипи -- История --

Островите на Сао Томе са необитаеми д аидването на португалците през 1470 година. Първите заселници са начело с Алваро Каминя през 1493 година. Трудно било да се набират заселници и затова тук пращали нежеланите жители на Португалия, предимно евреи. За отглеждането на захарна тръстика започнали да внасят роби от континента. Сао Томе станал най-големият износител на захар в Африка. В началото на 19 век започва отглеждането и на кафе и какао.
В края на 50-те години на 20 век малка група жители основават Движение за освобождение на Сао Томе и Принсипи, което създава своята база в Габон. След свалянето на режима на диктатора Каетано в Португалия новото португалско правителство поема курс към предоставяне на независимост на португалските колонии. През ноември 1974 година започват преговори между Португалия и Движението за освобождение на Сао Томе и Принсипи. След преходен период Сао Томе и Принсипи получават независимост на 12 юли 1975 госина. Първи президент става Мануел Нинту да Коста.
На президентските избори на 30 юли 2006 Фрадике де Мендес лесно печели втори петгодишен мандат.

Сао Томе и Принсипи -- Икономика --

От 19 век икономиката настраната се базира на плантаторско земеделие. Постепенно едрите плантации преминават от ръцете на португалците към държавни предприятия. Отглеждат се какао, което осигурява 95% от експорта, копра и кафе. СТраната внася редица храни.
Развити са риболовът и хранителната промишленост. Правителството насърчава развитието на туризма, който има потенциал, но е в начален стадий на развитие. 11% от заетите са на държавна служба.
След 1987 година под наблюдението на МВФ страната започва реформи и приватизация на предприятията, които дотогава са в системата на централно планиране. Страната получава икономическа помощ от Програмата за развитие на ООН, Световната банка, ЕС, Португалия, Тайван и Африканската банка за развитие. Основен търговски партньор остават Португалия и съответно ЕС.


Сао Томе и Принсипи -- Култура --

Културата на Сао Томе и Принсипи е смесица на африкански и португалски влияния. Музикални инструменти: усуа, сакапе, декса. Чилоли е музикален пърформанс, разказващ драматична история. Дансо-конго е комбинация от музика, танц и театър.

Сао Томе и Принсипи -- Политическа система, право и управление --

Страната има многопартийна система от 1990 година. Президентът се избира за 5 години. Премиерът се назначава от президента, членовете на кабинета - от премиера.
Народното събрание е основен законодателен орган. Съдебната власт е в ръцете на Върховен съд.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!