Сингапур

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Правителство
Министерство на вътрешните работи
Министерство на образованието
Съдебно министерство
Министерство на околната среда
Военно министерство
Министерство на финансите
Министерство на националното развитие
Министерство на външните работи
Министерство на търговията и индустрията
Министерство на здравето
Министерство на транспорта
Британска търговска камара
Офшорни финансови служби
Електронен пътеводител
Go Organic International
Главна бизнес и професионална асоциация на жените
Стокова борса на Сингапур
Политически партии
Демократическа партия
Национална солидарна партия
Партия за хората
Сингапурски демократичен алианс
Работническа партия
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Сингапур -- География --

Официално име: Република Сингапур
Столица: Сингапур
Езици: английски, малайски, мандарин,тамил
Официална валута: сингапурски долар
Религии: будизъм,даоизъм, шинтуизъм, християнство, католицизъм и др.
Население: 4 839 400
Територия: 707,1 кв.м
Релеф: Сингапур е островна държава,разположена на южния бряг на Малай Пенинсула.Площта и расте от 581,5 кв.км през 60те до 704 кв.км днес,и може би ще се увеличи с още 100 кв.км до 2030г.Около 23% от площта на Сингапур представляват гори и природни резерви.


Сингапур -- История --

Името Сингапур идва от малайските думи Singa и Pura, което от своя страна идва от санскритските думи singa ( "лъв") и pura ( "град").
Първите доказателства за заселвания в Сингапур датират от 2 век. Островът е пост на Суматранската империя и първоначално носи името Temasek ( "Морски град"). Temasek (Tumasek) бързо се превръща във важно търговско селище, но се разпада в края на 14 век. Между 16-ти и началото на 19-ти век, Сингапурският остров е част от Султанат Johor.
По време на малайско-португалските войни през 1613, селището е завладяно от португалски войски,които впоследствие вземат контрол над селището,а по-късно и холандците-през 1617г., но през по-голямата част от този период населението на острова се състои основно от рибари. На 29-ти януари 1819 година Сър Томас Стамфорд Рафълс акустира на главния остров. Опетнявайки неговия потенциал като стратегически географски търговски пункт в Югоизточна Азия, Рафълс подписва договор със султан Хюсеин Шах за сметка на британската компания Източна Индия на 6-ти февруари 1819 година за развитие на южната част на Сингапур като британски търговски пост и селище. До август 1824 година Сингапур е все още територия, контролирана от малайски владетел.
Сингапур само официално стана британска колония през август 1824 година, когато британските войски установиха контрол върху целия остров. В ранното начало на градското планиране в колониалния Сингапур действа принципът "разделяй и владей" , като различните етнически групи се установяват в различни части на южната част на острова. Сингапурската река е до голяма степен търговска зона,в която доминират търговци и банкери от различни етнически групи.
По време на Втората световна война армията на японския Император завладява Малая, като кулминацията в "Битката на Сингапур". Ранените британци с по-голямата част от своите сили в Европа, са победени за шест дни, и се отказват от непревземаемата крепост на генерал Tomoyuki Yamashita на 15 февруари 1942. Поражението е описано от британския министър-председател Сър Уинстън Чърчил като "най-лошото бедствие и най-голямата капитулация в британската история".
Сингапур става самоуправляваща се държава в рамките на Британската империя през 1959 г. с Yusof Ishak първия си президент и Yang-Pertuan Negara първи министър-председател.През 1990 г. Goh Chok Тонг става министър-председател. По време на неговия мандат, страната е под въздействието на Азиатската финансова криза през 1997 и на терористични заплахи, породени от Jemaah Islamiyah след нападението на кулите-близнаци на 11 септември .

Сингапур -- Икономика --

Сингапурската икономика е пример за свободна пазарна икономика, която се развива с изключително бързи темпове.Доходът на глава от населението в страната е много висок ,благодарение на некорумпираното общество,образованата и мотивирана работна ръка и утвърдената правна и финансова политика. Сингапурската икономика е силно зависима от експорта.Основните стоки, изнасяни от страната са високо-технологични продукти като полупроводници и потребителска електроника.
През последните години, Сингапурското правителство инвестира сериозно в диверсифицирането на икономиката.Това води до ръст в туристическата сфера, във фармацевтичната индустрия, с особен акцент върху биотехнологиите, финансовите услуги, образованието, мултимедията, почивка и развлечения, както и в медицинските технологии. Със силен икономически напредък през 2007 г. Сингапур добавя хиляди милионери към вече богатото население.Цените на имотите нарастват по-бързо, отколкото във всяка друга страна в света, с над 29% увеличение на продажните цени.
В едно допълнително предложение за Сингапур за насърчаване на икономическите перспективи, правителството одобри създаването на два интегрирани курорта с казино лицензи,които да бъдат първите в републиката.Първият лиценз беше присъден на Марина Бей Сандс, насочени към интегрирането на бизнес-курортите с богато разнообразие на лукс и комфорт. Вторият лиценз бе връчен на World at Sentosa, ориентирани към семейния туризъм. Марина Бей ще привлече над $ 5 милиарда инвестиции и ще отвори през 2009 г., докато курортът Sentosa ще отвори през 2011 година. Очаква се да се отворят нови 35000 работни места.
Някои от основните инициативи за реагиране на сингапурското правителство са и стимулирането на строителството, недвижимите имоти, туризма, развлекателната индустрия и търговията на дребно, включително и проекти, които да подобрят инфраструктурата,също така поддържане на регионите около река Сингапур , разширяването на биополиса и развитието на спортните клубове. Икономическата стратегия, която следва страната е толкова успешна,че постоянно се увеличават стойностите на икономическия растеж на страната. През периода между 2000 и 2003 г., икономиката на страната е засегната от глобалната икономическа криза, рецесията в икономиките на САЩ и други страни на Европейския съюз. След този голям шок,сингапурската икономика се възстановява добре и през 2007г. записва 7,5% реално нарастване на БВП. Сингапур е сключил 14 билатерални и мултилатерални търговски споразумения с държави от различни континенти.


Сингапур -- Култура --

Сингапур е космополитно общество, където хората живеят хармонично и взаимодействието между различните раси е често явление. Характерът на Сингапур произтича от присъщото културно многообразие на острова. Имигрантите и предишните жители от миналото са давали на мястото смесица от малайски, китайски, индийски и европейски влияния, всички от които са дали отражение на културата на острова. Всяка расова група има своя отличителна религия и колоритни, от особена значимост фестивали през цялата година. Въпреки че фестивалите са специални за определени раси, те са забавление и развлечение за всички.
В Сингапур храната също е лесно и широко достъпна. Предлагат се много и различни видове кухня. Има китайски, индийски, малайски, индонезийски и западни, италиански, испански, френски, тайландски и други ресторанти. Вкусовете много често са общи с тези на други култури и някои от храните могат да бъдат много интригуващи. Индийските храни имат много подправки, докато китайската храна има по-малко подправки и се състои най-вече от морски дарове. Малайците използват кокосово мляко като основна съставка, което прави храната им много вкусна.
Повечето Сингапурци празнуват големите фестивали, свързани с техните религии. Разнообразието от религиите е пряко отражение на разнообразието от раси, живеещи там. Китайците са предимно последователите на будизма, даоизма, шенизма,християнството,католицизма,а някои смятат за "свободни мислители" (тези, които не принадлежат към някоя от тези религии). Значителен е броят на мюсюлманите и сиксите в индийската популация. Религиозната толерантност е от съществено значение в Сингапур. В действителност, често се стига до расови размирици, дори и в тази съвременна държава. Младите сингапурци комбинират малко от мистериите на по-старото поколение с реалистичния свят, който познават днес. Религията е все още неразделна част от космополитния Сингапур. Много от неговите най-интересни сгради са религиозни, било то стари храмове, съвременни църкви, джамии или екзотични.Разбирането на тези сгради играе роля и допринася за поскъпването на тяхното изкуство.
Малайците в Сингапур са мюсюлмани. Някои от индианците също са мюсюлмани, но още по-рядко се срещат китайски мюсюлмани. Ислямът има основно влияние в живота на онези, които следват пророка на Аллах, Мохамед. Религията включва молитва пет пъти на ден, ядене само на определени храни, гладуване и постене по време на Рамадан, и отиване до Мека на поклонение. Halal е храна, която е била специално приготвяна в зависимост от религията и от диетичните изисквания.
Индийските имигранти в Сингапур носят със себе си хиндуизма. Първите им храмове са все още централните точки на ритуали и фестивали, които се провеждат през цялата година.
Определено ще намерите християнски църкви на всички вероизповедания в Сингапур. Те са били създадени с пристигането на различните мисионери, след влизането на сър Стамфорд Рафълс. Заедно с будизъм, ислям и индуизъм, християнството се счита за една от четирите основни религии днес. Има доста голям брой християни на острова.
Малцинствата не са забравени. Има най-малко две синагоги . Зороастрианци и джейни също са представени в Сингапур. Четирите официални езика в Сингапур са мандарин, малайски, тамилски и английски език. Английският е най-често използваният език и език, който обединява различните етнически групи. На децата са преподава на английски език в училище, но също така учат родния си език, за да не губят контакт с техните традиции. В Сингапур английският обикновено е смесен с други езици, особено малайски и Hokkien. Хората,които говорят Singlish не са запознати с точния произход на този език.


Сингапур -- Политическа система, право и управление --

Сингапур е парламентарна демокрация с уестминстърска система на еднокамерно парламентарно управление, представляващо различните райони. По-голямата част от правомощията на изпълнителната власт са на кабинета, начело с премиер-министъра, който в момента е Лий Хсиен Лоонг. На президента на Сингапур в миналото е било предоставено право на вето и други правомощия, като от 1991 г. няколко ключови решения, като например използване на националните резерви, както и назначаването на позиции на съдебната власт . Макар че принципът е да се избират чрез всеобщи избори, само през 1993 г. изборите са били оспорени. Законодателната власт е парламентът. Парламентарните избори в Сингапур са мажоритарни за група , тъй като Законът бе модифициран през 1991 година. Членовете на Парламента (депутати) са номинирани за определен район членове. По-голямата част от членовете на Парламента се избират в него по време на изборите. Избраните членове на парламента действат като мост между обществото и правителството, като се гарантира, че интересите им ще бъдат изслушани в парламента. В момента Парламентът има 94 членове на Европейския парламент, състоящ се от 84 избрани членове на парламента, един NCMP и девет номинирани членове на Парламента.
Сингапур е една успешна и прозрачна пазарна икономика. Държавногарантираните свързани дружества са доминиращи в различни сектори на местната икономика, като медиите, комуналните услуги и обществения транспорт. Сингапур е оценен като най-малко корумпираната държава в Азия и в света е сред десетте най-некорумпирани страни.
Въпреки че законите на Сингапур са наследени от британските и британско индийските , включително и много елементи от английския общ закон, отхвърлят някои либерални и демократични ценности, които са характерни за западните държави. Няма жури. Законите за ограничаване на свободата на словото са оправдани от твърдението, че те са предназначени за забрана на речта, която може да породи и предизвика дисхармония в Сингапур на религиозна основа. Сингапурското правителство твърди, че няма международен консенсус относно целесъобразността на смъртното наказание и че Сингапур има суверенното право да определя своята собствена съдебна система и да наложи смъртно наказание за най-тежките престъпления.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!