Перу

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Перу -- География --

Столица: Лима
Най-голям град: Лима
Официален език: испански, кечуа и аймара
Валута: ново сол
Площ : 1 285 220 км2
Население: 29 132 013 (2008);
Граничи с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, на югоизток с Боливия, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. Андите вървят успоредно на Тихия океан, разделяйки страната на три географски региони. Коста (крайбрежие), на запад, е тясна равнина. Сиера (плато) е район на Андите, тя включва плато Алтиплано, както и най-високия връх в страната, Хуаскаран, 6768 м. Третата област е Селва (джунгла), равен терен, обхванат от тропическите гори на Амазонка. Почти 60% от територията на страната се намира в този регион, което прави Перу четвъртата страна по площ на тропически гори в света. Повечето перуански реки извират от Андите. Най-дългите реки на Перу са Укаяли, Мараньон, Хуалага, Мантаро и Амазонка. Езерото Титикака е най-голямото планинско плавателно езеро.
Климат: Независимо, че Перу е държава разположена на екватора, в страната не преобладават тропичният и екваториалният климат. Влиянието на Андите е причината за голямо климатично разнообразие в страната. В екватириалния пояс има един сезон, характеризиран с много валежи. В тропичния пояс има два сезона - зима и лято - и ветровете са тропични. Поради разнообразните си география и климат, Перу е с високо биологично разнообразие - 21462 вида растения и животни се отчитат през 2003 г.; 5855 от тях са ендемични. Държавата е създала няколко защитени зони за тяхното опазване.


Перу -- История --

Най-ранните доказателства за човешко присъствие в перуанската територия датират около 9000 г. пр.н.е. В древността Перу е населено от индианските племена кечуа, аймара и др.
15 в. - инките създават голяма държава и подчиняват племената.
1543 - Вицекралство Перу, което обединява голяма част от Южна Америка.
19в. - войната за независимост на испанските колонии в Америка.
1810-26 - обявена e независимостта на Перу едва след военните кампании на Хосе де Сан Мартин и Симон Боливар.
1845-62 - военен режим на генерал Р. Кастиля.
1879–1883 по време на войната в Тихея океан Перу е победена от Чили, губи южните територии, богати със залежи от селитра.
1879-81, 1895-99 - управление на Н. ди Пиерола; създава се гражданска администрация, индустриализира се икономиката, развива се националната търговия.
1945 - Перу обявява война на Германия и Япония.
1945-68 - Перу се управлява от президенти диктатори.
1968 - чрез военен преврат е свален президентът Ф. Белаунде Тери; правителство на Х. Веласко Алварадо; национализирани са петролните компании и са установени връзки със социалистическите страни.
1980-85 - на власт е партията Народно действие, Алан Гарсия.
1990 - президент А. Фухимори, разпуска парламента и суспендира конституцията.
1993 - приета нова конституция след референдум.
2000 - парламентът отменя правото на трети мандат на А. Фухимори и го отстранява от власт.
2001 - президентски избори, спечелени от А. Толедо.
2006 - президентските избори печели Алан Гарсея, настоящ президент.

Перу -- Икономика --

Икономиката на Перу бележи значителен ръст през последните 15 години. Перуанската икономическата политика варира през последните десетилетия. В периода 1968-1975 правителство на Хуан Алварадо въвежда радикални реформи, които включват аграрна реформа, отчуждаване на чуждестранни фирми, въвеждането на икономическа система за планиране, както и създаването на голям държавен сектор. Тези мерки не успяха да постигнат своите цели на преразпределение на доходите и края на икономическата зависимост от развитите нации. През 1990 г. правителството на Алберто Фухимори премахва контрола върху цените, протекционизма, ограниченията за чуждестранните преки инвестиции. Реформите правят възможен устойчивия икономически растеж от 1993 г. насам. Услугите донасят 53% от перуанския брутен вътрешен продукт, следвани от производството (22.3%), добивната промишленост (15%) и данъци (9.7%). Икономическият растеж е поддържан от макроикономическата стабилност, подобрени условията на търговия, както и увеличаващите се инвестиции и потребление. Търговията се увеличава още повече след прилагането на споразумението за свободна търговия със Съединените американски щати, подписано на 12 април 2006г. Основният износ на Перу е мед, злато, цинк, текстил, и рибни продукти. Основните търговски партньори са САЩ, Китай, Бразилия и Чили.


Перу -- Култура --

Перу е световноизвестна със своите паметници от миналото. Културите Чиму, Чаван, Инка и др. са оставили след себе си немалко исторически загадки — величественият град Мачу Пикчу, дворци, мавзолеи, пирамиди и множество постройки в долината Ламбаске. В пустинята Наска се намират както световно известните загадъчни рисунки, така и многобройни паметници на индианската култура в Перу. Перуанската култура се корени главно в индиански и испански традиции, въпреки че е повлияна и от различни африкански, азиатски и европейски етнически групи. Перуанските традиции в изкуството водят началото си от изработване на керамика, текстил, бижутерия, и скулптури. Инките поддържат тези занаяти и на свой ред имат архитектурни постижения, включително изграждането на Мачу Пикчу. Барокът доминира колониалното изкуство, въпреки че то е моделирано от местни традиции. Развитието на изкуствата е в период в застой след обявяването на независимостта до появата на индигенизмо в началото на 20 век. От 1950-те години, перуанското изкуство е еклектично и повлияно от местни и чужди течения.

Перу -- Политическа система, право и управление --

Перу е президентска демократична република с многопартийна система. Според конституцията президентът е първи в правителството и е избиран за 5 години. Не може да изисква незабавно преизбиране, той или тя трябва да остане в длъжност за най-малко един пълен конституционен мандат преди преизбиране. Президентът избира министър-председателя и с негова помощ останалата част от Министерския съвет. Има еднокамерно правителство със 120 члена, избирани за срок от пет години. Законопроекти могат да бъдат предложени или от изпълнителната, или от законодателната власт, приемат се от правителството и се обнародват от президента. Перуанското правителство се избира пряко, а гласуването е задължително за всички граждани на възраст от 18 до 70. Настоящ президент - Алан Габриел Лудвиг Гарсия Перес. Той има конституционно право да назначава министър-председателя. Партията победителка - Peruvian Aprista Party - е избрана благодарение на 52,6% от гласовете на всички гласували и така добива правото да заеме 36 места в правителството. Перуански външните отношения са доминирани от гранични конфликти със съседните страни. Продължава спорът с Чили за морските граници в Тихия океан. Перу е активен член на няколко регионални блока и е един от основателите на Андската общност на нациите. Участва в международни организации като Организацията на американските държави и Организацията на обединените нации. Перу е разделена на 25 региона. Всеки регион има избрано правителство, съставено от президент и съвета с четиригодишен мандат. Столицата Лима е провинция с особен статут, която не е част от никой регион.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!