Панама

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Панама -- География --

Панама е най-южната държава в Централна Америка. Тя граничи на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия, граничи с Карибско море и Тихия океан. Разположението й на Панамския провлак е стратегическо. Страната контролира Панамския канал, който свързва Атлантическия с Тихия океан.
Столица: Панама
Официален език: испански
Валута: панамска балбоа
Религии: римокатолици 85%, протестанти 15%
Население: 3 360 474 (2009)
Територия: 75,991 км²
Релеф: В западните части на Панама е разположена планинската верига Кордилера де Таламанка, а в източната има ниски възвишения, отнасящи се към Андите. По-голямата част от страната е низинна. Най-високата точка на страната е вулканът Бару, висок 3 475 метра. Регионът Дариен в източната част на Панама представлява почти непроходима джунгла.
На територията на Панама има над 500 реки. Повечето от тези реки не са плавателнии и образуват крайбрежни делти. Една от малкото големи реки в страната е Рио Чагрес, която е източник на огромна хидроелектрическа енергия. Други важни реки са Рио Чепо и Рио Туира.
Административно деление: Панама е разделена на 9 провинции и 5 територии. Провинциите са: Бокас дел Торо, Кокле, Колон, Дариен, Лос Сантос, Панама, Чирики, Ерера и Верагуас. Териториите са: Ембера, Куна де Мадуганди, Куна Яла, Нгьобе-Бугле и Куна де Уарганди.


Панама -- История --

Проучена от Колумб през 1502 и от Балбоа през 1513, Панама е била основната отправна точка за корабоплаване от Южна и Централна Америка в колониалните дни. През 1821 година, когато Централна Америка въстава срещу Испания, Панама се присъединява към Колумбия, която вече е обявила своята независимост. За следващите 82 години, Панама опитва безуспешно да се откъсне от Колумбия. Между 1850 и 1900 г. в Панама е имало 40 администрации, 50 бунта и 13 интервенции от САЩ. След като предложението на САЩ за права над канал върху тесен провлак е отхвърлено от Колумбия, Панама обявява своята независимост с подкрепата на САЩ през 1903 година. За права над канала САЩ плаща на Панама 10 милиона щатски долара и се съглява да плаща $ 250,000 всяка година, увеличени на 430,000 долара през 1933 г. и 1 930 000 през 1955 година. В замяна САЩ получава канал 10 мили широка ивица в целия провлак и значително влияние във вътрешните работи на Панама. На 7-ми септември 1977 генерал Омар Херера и президентът Джими Картър подписват договор, който дава на Панама постепенен контрол над канала и гарантира неутралитет на канала. Никола Ардито Барлета, избран на първите за Панама преки избори за президент за последните 16 години, встъпва в длъжност на 11-ти октомври 1984 година, за срок от пет години. Той е марионетка на генерал Мануел Нориега, който е работил в ЦРУ и е бил ръководител на тайната полиция. Нориега заменя Барлета с вицепрезидента Ерик Артуро Делвал година по-късно. През 1988 г. Нориега бива обвинен в САЩ за трафик на наркотици, но когато Делвал се опитва да го уволни, Нориега принуждава Народното събрание замени Делвал с Мануел Солис Палма. През декември 1989 година събранието провъзгласява Нориега за "върховен лидер" и обявява, че САЩ и Панама са в състояние на война. През декември 1989, 24000 американски войници поемат контрол над Панама Сити, в опит да уловят Нориега, след като американски войник е убит в Панама. На 3-ти януари 1990 година, Нориега се предава за задържане на щатската полиция и е транспортиран до Маями, където по-късно е осъден за трафик на наркотици. Гилермо Ендара, който вероятно е щял да спечели изборите, потиснати по-рано от Нориега, бива издигнат за президент. На 31 декември 1999 САЩ официално предават контрола над Панамския канал на Панама. Междувременно, колумбийски бунтовници и паравоенни сили правят периодични набези на територията на Панама, повишавайки притеснението за сигурността. Панама има също така проблеми с контрабандата на наркотици и оръжия.
Страната е одобрила план за разширяване на Панамския канал през 2006 година. Той най-вероятно ще удвои капацитета на канала и се очаква да бъде завършен през 2015.

Панама -- Икономика --

Страната е един от най–големите финансови, търговски и транспортни центрове в Латинска Америка. Икономиката на Панама се основава главно на добре развит сектор на услугите с най-силно изявени банково дело, туризъм, търговия и частни индустрии, което се дължи на ключовото географско местоположение. Голяма роля в икономиката на Панама играе и Панамският канал, през който минават годишно над 14 хил. кораба (около 500 млн. щатски долара приход). Каналът е от огромно икономическо значение, тъй като влива милиони долари от в националната икономика и осигурява масова заетост. В страната действат американски капитали. Водеща промишлена дейносте е Корабоплаването.
Износ: дрехи, банани, месо от едър рогат добитък, морски продукти, захар, кафе, тютюн.
Селско стопанство – отглеждат се главно банани, цитруси, кафе, тютюн и др.
Транспорт – шосета 11 хил. км от тях 4 хил. асфалтирани, жп-линии – 355км
Основни морски пристанища – Колон и Панама


Панама -- Култура --

Културата на Панама произхожда от европейската култура, която е била пренесена от испанците. Населението на Панама е смесило пренесената европейската култура с африканската и местната американска култура. Например танцът тамборито е испански танц, който е смесен с местни американски ритми, музикални теми и танцови движения. Танцът е символ на различните култури в Панама. Местният фолклор може да бъде опознат чрез многобройните фестивали, танци и традиции, които са се предавали от поколение на поколение. Месните градове са домакини на представления и концерти, на които се изпълняват испанско реге, кубинска музика, регетон, хаитянска и колумбийска музика, джаз, блус. Извън Панама Сити се провеждат месни фестивали през цялата година, на които представления изнасят местни музиканти и танцьори. Друг пример за смесената култура на Панама може да се види в традиционните изделия и произведения, като дърворезбите, церемонните маски и грънчарството, а също и в архитектурата, кухнята и фестивалите. В по-стари времена, кошници са били изплитани за утилитарна употреба, но днес много села разчитат почти изцяло на кошниците, които произвеждат за туристите.


Панама -- Политическа система, право и управление --

Политика на Панама се провежда в рамките на президентскa демократична република, с което президентът на Панама е държавен глава и ръководител на правителството, и на многопартийната система. Изпълнителната власт се упражнява от правителството. Законодателната власт принадлежи на правителството и на Народното събрание. Съдебната система е независима от изпълнителната и законодателната власт.
Националните избори са универсални и задължителни за всички граждани над 18 години. Национални избори за изпълнителната и законодателната власт се извършват на всеки пет години. Членовете на съдебната власт се назначават от държавния глава. Народното събрание на Панама се избира от пропорционалното представителство на определени избирателни райони, толкова по-малки партии са представени. За президентските избори не се изисква мнозинство, така че последните трима президента на Панама бяха избрани с подкрепата само на 30-40% от избирателите.
След нашествието на САЩ и в края на 21-годишна военна диктатура, Панама успешно завърши три мирни прехвърляния на правомощия на противоположни политически фракции. Политическият пейзаж е доминиран от двете основни партии и много по-малки партии, които се управляват от отделни лидери и идеологии. Бившият президент Ториос Мартин е син на бившия военен диктатор Омар Ториос. На последните национални избори в Панама, проведени на 3 май 2009 г., за президент бе избран Рикардо Мартинели. Той положи клетва за петгодишен мандат в Панама Сити на 1 юли 2009.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!