Непал

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Национални Институции
Президент
Премиер
Правителство
Министерство на финансите
Министерство на Външните работи
Министерство на местното развитие Министерство на Здравето и Населението
Министерство на Индустрията и Търговията
Министерство на Информацията и Комуникацията
Министерство на Образованието
Департамент на Националните паркове и Дивата природа Министерство на Туризма и Гражданската авиация
Министерство на Околната среда, Науките и Технологиите
Министерство на Водните ресурси
Министерство на Отбраната
Министерство на Горите и Почвите
Министерство на Селското стопанство
Министерство на Труда и Транспорта
Министерство на Правосъдието
Министерство на благоустр.
Национална банка
Полиция на Непал
Национална Полицейска Академия
Непалска Академия на Науките и Технологиите
Възможности за Чуждестранни Инвестиции
Национална Комисия на Човешките Права
Национални Бизнес Инициативи
Фонд на Населението от Обединените Нации
Федерация на Потребителите на Вода и Енергия
Университет по Право в Катманду
Изборна Комисия
Политически Партии
Комунистическа партия на Непал (маоисти) Конгресна партия на Непал
Комун. партия на Непал (обединени)
Партия Растрия Праджатантра
Комун. партия на Непал
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Непал -- География --

Официално име: Федерална демократична република Непал
Столица: Катманду
Езици: непалски (официален), маитхили, боджпури, тару, таманг, непалска баса, магарски, авади и др.
Официална валута: непалска рупия
Религии: индуизъм, будизъм, ислям, кирант и др.
Население: 29 519 114
Територия: 147 181 кв.км
Релеф: Релефът на Непал е разнообразен за такава малка държава, като в южната част се намира влажната Тераи, а на север се издигат Хималаите. На територията на Непал се намират осем от десетте най-високи върха в света, в това число и Еверест.


Непал -- История --

До 250г пр.Хр. районът е под влиянието на Маурянската империя от Северна Индия IV в. - Непал е васална община на династията Гурка ХV в. - страната се разпада на малки феодални княжества; 1769 г. - гуркхите възстановяват кралство Непал със столица Катманду; 1814-1816 г. - англо-непалска война, страната се управлява фактически от английски резидент; 1846 г. - с поддръжката на англичаните се извършва държавен преврат и фактически се отстранява кралят от власт; 1951 г. - възстановяване властта на краля; 1960 г. - кралят разпуска парламента и забранява дейността на политическите партии; 1990 г. - приета нова конституция, която установява парламентарната демокрация на многопартийна основа; До 1990 година Непал е абсолютна монархия, под изпълнителната власт на краля. Изправен пред нарастващото недоволство на хората срещу абсолютната монархия, тогавашния крал Бирендра се съгласява на мащабни политически реформи като създава парламентарна монархия. Краля запазва статута си на глава на държавата, а министър председател се назначава за глава на парламента. Правителствата на Непал обикновено са изключително нестабилни; нито едно правителство не се е задържало на власт повече от две години от 1991 г досега. Бунт, воден от маоистки екстремисти, избухва през 1996. Последвалата девет годишна гражданска война между бунтовниците и правителствените сили предизвиква разпадане на кабинета и парламента. Няколко седмици на масов протест през април 2006 са последвани от няколко месеца мирни преговори между маоистите и представители на правителството, които завършват през ноември 2006 с мирно споразумение и приемане на временна конституция. Новосъздаденият временен парламент обявява Непал за демократична федерална република на първото си съвещание през Май 2008. Кралят се отказва от трона през юни 2008 и парламентът избира първия президент на страната през следващия месец – Рам Баран Ядав.

Непал -- Икономика --

Непал е една от най-бедните и слабо развити държави в света. Близо половината от населението на страната живее под прага на бедността. Първичният сектор дава препитание на 80% от населението и дава около 38% от БВП. Вторичният заема около 20%,а третичният сектор - около 42%. Хълмистият и планински релеф в две трети от северната част на страната прави изграждането на пътнотранспортна мрежа и други инфраструктурни съоръжения изключително трудно и скъпо. 9829 км от пътищата са павирани, а в южната част преминава ЖП линия с дължина 59 км. Авиацията е в по-добро състояние, като в страната има 47 летища, 10 от които са с павирани писти. Съществуват 766 400 телефонни линии. Осигурен е достъпът до Интернет на около 337 100 потребителя. Липсата на природни ресурси и на излаз на море, технологическата изостаналост и гражданската война са пречки пред Непал за нормалното развитие на икономиката и?. Страната получава външни средства от Индия, Китай, САЩ, Япония и Европейския съюз. Бюджетът на правителството е около $1.153 млрд., а разходите са $1,927 млрд. Инфлацията е 6.4%, след като през 90-те години нейното ниво е високо. Много години непалската рупия е обвързана с индийската рупия с постоянен обменен курс 1,6. Работната сила на Непал е около 11 милиона човека. Съществен проблем е липсата на квалифицирана работна ръка. В първичния сектор работят 76% от работната сила, във вторичния — 6%, и в третичния 18%. Селскостопанската продукция включва производството на ориз, царевица, пшеница, захарна тръстика, кореноплодни растения, мляко и месо от индийски бивол. В промишления сектор главно се обработва селскостопанската продукция, включително юта, захарна тръстика, тютюн и житни растения. Природните дадености и екзотичната култура на Непал дават големи надежди за развитие на туризма, но икономическия растеж в този отрасъл е спънат от политическата обстановка в страната. Процентът на безработицата и непълната заетост на работната ръка достига половината от трудоспособната част от населението. Непал получава около $50 милиона годишно чрез войниците гурки, които служат в индийските и британските войскови части. БВП на Непал за 2007 г. е около $29.29 млрд., а средните доходи на човек са около $1000. Непал изнася предимно килими, дрехи, кожени изделия, юта и зърнени култури, приходите от които възлизат на $830 млн. Вносът се състои главно от злато, апаратура и оборудване, петролни продукти и торове на обща стойност $2.398 млрд. Индия (70%), САЩ (8.9%) и Германия (4.1%) са страните с най-голям дял в износа. Непал внася от Индия (56.2%), Китай (13%), Индонезия (2.9%).


Непал -- Култура --

Непалската култура е разнообразна и обхваща различни етнически групи. Една от общностите с най-богата култура е Неварската – те имат много празници и са известни със своята музика и танци. Притежават и собствена уникална кухня, в която е широко разпространено използването на синапено олио. Подправките, с които най-често готвят са кориандър, черен пипер, сусамови семена, куркума, чесън, джинджифил, замбун, дафинов лист, карамфил, канела, лют червен пипер, синапени семена и други. Най-хубавите ястия се приготвят за празниците. Най-разпространени са ударните музикални инструменти, макар че някои от духовите инструменти като флейтата също са често използвани, а струнните се срещат много рядко. Неварите имат определени песни, които се отнасят за различните сезони и празници. Паахан чаре например е музика с много бързо темпо, докато Дапа е с доста бавно. Има и такива музикални инструменти като Дхимай и Бхуся, които се използват само за инструментал и не се съпровождат от песни. В планините хората се наслаждават на своя собствена музика и свирят на сааранги (вид струнен инструмент), мадал и флейта. Те изпълняват и много фолклорни песни, наречени лок геет и лок дохари. Неварските танци могат общо да бъдат класифицирани като танци с маски и танци без маски. Най-отличителният танц за тази общност е Лакхей. Почти всички невари организират Лакхей балове поне веднъж годишно, най-често през месец Гоонлаа, затова и събитията се наричат Гоонлаа Лакхей. Фолклорът е неделима част от непалската култура. Стари истории за живота, любовта, привързаността, за битки, демони и духове се предават и до ден днешен. Тези истории все още продължават да влияят на начина на живот, културата и вярванията на непалците. Непалската година започва през средата на април и се разделя на 12 месеца. Официалният почивен ден е събота. Основните годишни празници включват Националния ден (честван на рождения ден на краля - 28 декември), Притхви Джаянти ( 11 януари), деня на Мартър ( 18 февруари) и смесица от хиндуистки и будистки празници като дашаин и тихар ( и двата чествани през есента). По време на тихар неварската общност празнува своята Нова година, наречена Непал Самбат. Повечето къщи в провинциалните части на Непал са изработени от бамбукови основи и стени, направени от кал и кравешка тор. Тези жилища са прохладни през лятото и задържат топлина през зимата. Къщите в планините обикновено са направени от неизпечени тухли и са със сламен или керемиден покрив.


Непал -- Политическа система, право и управление --

През последните две десетилетия в Непал се наблюдават бързи политически промени. До 1990 Непал е абсолютна монархия под контрола на краля. През 1990 крал Бирендра се съгласява да наложи политически промени като създава парламентарна монархия, начело на която е той, а премиерът е глава на правителството. Непалската законодателна власт по това време е двукамарна и се състои от Камара на представителите, наречена Пратинидхи Сабха, и Национален съвет, наречен Растрия Сабха. Камарата на представителите има 250 члена, които се избират директно от хората. Националният съвет има 60 члена: 10 се номинират от краля, 35 се избират от Камарата на представителите, а останалите 15 се назначават от електорат, сформиран от участници в селската и градската власт. Всички непалски граждани над 18-годишна възраст имат правото да гласуват. Правителствата в Непал са доста нестабилни и биват сваляни от власт, заради вътрешни раздори или освобождаване на правителството от монарха според конституцията. След 1991г. никое правителство не е оцеляло повече от 2 години. Движението през април 2006 предизвиква промяна в управлението на държавата: приета е временна конституция , кралят се отказва от властта и се сформира временна Камара на представителите с маоистки членове след като новото правителство води мирни преговори с маоистките бунтовници. Броят на местата в Парламента се увеличава на 330. През април 2007 Непалската Комунистическата (маоистка) партия се включва във временното правителство на Непал. На 10 април 2008 се провеждат първите избори за конституционно събрание. Първоначално Маоистката партия води в гласуването, но не успява да достигне обикновено мнозинство в парламента. На 28 май 2008 Непал е обявен за република, с което се слага край на 239-годишната монархия. На 19 юли 2008 се провежда първото гласуване за избиране на президент и вицепрезидент. Пармананд Джха става първият вицепрезидент на Непал. Двамата кандидати, които се борят за президентски стол – Рам Баран Ядав и подкрепяния от маоисти Рам Раджа Прасад Сингх, обаче не успяват да съберат минималния брой от 298 гласа. Ядав има 283, а Сингх - 270. На 21 юли 2008 на второто гласуване Ядав получава 308 гласа от общо 590 подадени, което му осигурява президентския пост. През август 2008 маоисткият лидер Прачанда (Пушпа Камал Дахал) е избран за премиер на Непал.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!