Нидерландия

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Кралицата
Парламента
Първата камара
Втората камара Аграрно министерство
Министерство на отбраната
Кралската армия
Кралски въздушни сили
Кралски флот
Статистическо бюро
Агенция за чуждестранни инвестиции
Агенция за чуждестранни инвестиции
Министерство на образованието, науката и културата
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Нидерландия -- География --

Официално име: Кралство Нидерландия
Столица: Амстердам
Официална валута: Евро
Езици: холандски (официален) и други
Религии: католици, протестанти
Население: 16 570 613 (2008)
Територия: 33 920 кв. км
Релеф: Страната е равнинна с надморска височина средно 37 метра над морското равнище. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а големи части са всъщност под морското равнище. Най-високата част, Валсерберг, намираща се в най-южната точка на страната, е висока 321 метра. Много ниски области са предпазени от диги и морски стени. Части от Холандия, например почти цялата провинция Флеволанд, са пресушени от морето — тези области се наричат полдери. Страната е разделена на две основни части от три реки — Рейн, Ваал и Маас. Преобладаващата посока на вятъра в Холандия е югозападна, което води до умерено-морски климат с хладни лета и меки зими.
Териториално деление: 12 провинции

Нидерландия -- История --

В древността Нидерландия е заселена от германски племена. Най-ранните исторически данни за Нидерландия са от І век от Новата ера, когато римски войски, водени от Юлий Цезар, завоюват по-голяма част от територията на днешната държава. През IV –V в. в източните области се заселват сакси, а в южните – франки. През VIII в. Нидерландия е завладяна от Франкската държава. През XI – XIV в. е раздробена на феодални графства и херцогства (Брабант, Фландрия и др.), господстващо място сред които заема графство Холандия. Времето от ІХ до ХІV век е период на бързо развитие на холандската икономика. Растящото население приспособява много земя от езера и блата и създава стотици нови селища, които постепенно се развиват в силни градове. След време Нидерландия става важен търговски център. През XV в. отделните владения са включени в Бургундското херцогство. От края на XV и началото на XVI в. икономиката придобива капиталистически характер.
През 1477 г. Нидерландия става владение на Хабсбургите. От 1519 до 1555 година е под управлението на Карл V, който е испански наследник на династията на Хабсбургите и също крал на Испания. През 1956 Карл V предава управлението на Нидерландия и Испания на своя син Филип ІІ, който е испанец по рождение и възпитание. Деспотичното му управление води до епохалната война за независимост на холандците срещу Испания, тогава най-могъщата нация в Европа, и представлява Нидерландската буржоазна революция. През 1581 на територията на днешна Нидерландия е създадена независима буржоазна република Съединени провинции. От 17 век се утвърждава името Холандия.
През 1600 година холандска търговска експедиция от три морски съда отплава от Амстердам за Джава. Това е първото от много пътувания, които водят до установяване или завладяване на много търговски места в Африка, Югоизточна Азия и Америка. През XVII в. Нидерландия се превръща в колониална империя, владееща значителна част от Индонезия, Малака (1641 г.), Тайван (1642 г.), Цейлон (1658 г.) и територии в Африка и Америка. Неизбежно холандците и англичаните, които са водещи морски и търговски сили в света, стигат до остро търговско съперничество и до военен конфликт. След Първата (1652-1654) и Втората (1664-1667) англо-холандска война постепенно е изместена от Англия, изгубва външнотърговския монопол и редица колонии. След войната за испанското наследяване (1701-1714), в която холандците са с британците срещу французите, икономическата и политическа сила на Нидерландия започва да намалява. Накрая Холандската република е засенчена от разширяващата се мощ на Обединеното кралство по море и Франция по суша.
В 1795 г. е заета от френски войски и на територията й е създадена зависима от Франция Батавска република, превърната от Наполеон I в Холандско кралство (1806 г.) и в 1810 г. пряко присъединена към Френската империя. Докато Холандия се намира под френско управление, Великобритания завладява нейните колониални владения. След падането на Наполеон по решение на Виенския конгрес (1814 – 15) Нидерландия е обявена за Нидерландско кралство, към което е присъединена Белгия, а на началата на уния – и Люксембург (до 1890). В 1830 г. Белгия излиза от състава на Нидерландското кралство.
От 1880 до 1914 година Нидерландия се радва на икономически растеж. Този период приключва с Първата световна война (1914-1918), когато въпреки че запазва военен неутралитет, нацията понася тежък удар от търговските загуби в резултат на това, че континентът е блокиран. Основните следвоенни проблеми на страната са икономически и те се усложняват от депресията през 30-те години. С избухването на Втората световна война през 1939 година Нидерландия отново обявява неутралитет, но през 1940-45 година е е окупирана от германците. През 1945 – 49 прави опит да възстанови своето владичество в Индонезия. В 1949 признава суверенитета на Индонезия, но откъсва от нея Западен Иран (предаден в 1963 на Индонезия). Член на НАТО (1949), на Западноевропейския съюз (1955), на Евратом и Общия пазар (1957). Член на ООН (1945). През 1980 година принцеса Беатрикс наследява трона от абдикиралата си майка кралица Юлиана.

Нидерландия -- Икономика --

Нидерландия е развита промишлена държава със стари традиции в промишлеността и търговията. Преобладават хранително-вкусова, химическата, нефтопреработвателната, електротехническата и електронната примишленост. Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Холандия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция.


Нидерландия -- Култура --

Нидерландия е страна с богата материална и духовна култура. XVII век, в който холандската република процъфтява, е векът на холандските майстори-художници, между които Рембранд ван Райн, Вермеер ван Делфт, Ян Стен и много други. Знаменити холандски художници от XIX и XX век са Винсент ван Гог, Пит Мондриан. Мориц Ешер е известен график. Холандия е страната на философите Еразъм Ротердамски и Бенедикт (Барух) Спиноза.

Нидерландия -- Политическа система, право и управление --

Кралство Нидерландия е конституционна монархия. В момента начело на държавата е кралица Беатрис.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!