Санта Лучия

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Санта Лучия -- География --

Столица: Кастри
Най-голям град: Кастри
Официален език: антилски креолски, английски
Валута: източнокарибски долар
Площ :620 кв км
Население: 173 765 (2009);
Вулканичният остров Санта Лучия е предимно планински, с най-висока точка връх Жими, 950 метра. Има действуващ вулкан. Климатът е тропичен, смегчаван от североизточните ветрове, със сух сезон от януари до април и влажен от май до декември.


Санта Лучия -- История --

Санта Лучия е от групата на НАветрените острови, наречен на името на Санта Лучия от Сиракуза. Островът е посетен за първи път от европейци през 1500 година и за първи път успешно колонизиран от Франция, която сключва договор с карибите тук през 1660 година. Великобритания поема контрола на острова между 1663 и 1667 година. Следват 14 войни между Франция и Великобритания, по време на които островът преминава често от едни ръце в други, заради което започват да го наричат "Елена на Западните Индии". В края на краищата през 1814 година Великобритания поема контрола.
На 22 февруари 1979 година Санта Лучия става независима държава в рамките на Британската общност.

Санта Лучия -- Икономика --

Икономиката зависи основно от туризма, производството на банани и леката промишленост. Образованата работна сила, добрите комуникации, водоснабдяването и удобното пристаниче са привлекли чужди инвестиции в туризма. Валутата е източнокарибският долар, обща валута за страните от Източнокарибския съюз. Източнокарибската банка провежда монетарната политика.


Санта Лучия -- Култура --

Културата изпитва африканско, френско и английско влияние. Има множество културни фестивали. Популяреннароден танц е кадрилът. Сред музикалните жанрове са сока, зоук, компа, реге. Всеки май има джаз-фестивал.

Санта Лучия -- Политическа система, право и управление --

Страната е член на Британската общност. Изпълнителната власт е в ръцете на премиера и неговия кабинет. Правната система се основава на английското право. Членка на КАРИКОМ, Организацията на източнокарибските държави и Франкофонията.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!