Лихтенщайн

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Двор на принца
Парламент
Държавна администрация
Служба за комуникация
Служба за финансови услуги
Служба за чужденци и паспорти
Пре-служба
Туризъм
Държавен архив
Политически партии
Патриотичен съюз
Свободна листа
Обща информация
Факти за света
Атлапедия
Страните по света
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Лихтенщайн -- География --

Официално име: Княжество Лихтенщайн
Столица: Вадуц
Официална валута: швейцарски франк
Езици: немски (официален)
Религии: католици
Население: 34 247 (2008)
Територия: 160 кв. км
Релеф: Част от долината на Рейн заема една трета от страната. Останалата част е планинска (Алпи)
Териториално деление: 11 общини: Балцерс, Ешен, Гамприн, Маурен, Планкен, Ругел, Шаан, Шеленберг, Трийзен, Трийзенберг и Вадуц
Граници: Австрия на изток, Швейцария на запад


Лихтенщайн -- История --

Лихтенщайнците произхождат от алеманско племе, което се е заселило в района малко след 5 в.
Централноевропейското княжество Лихтенщайн е образувано в 1719. До 1806 влиза в Свещената римска империя, до 1813 – в Рейнския съюз, от 1815 – в Германския съюз, а след неговот разпадане е независимо княжество. Армията u е разпусната през 1868 г. и след това страната успява да остане неутрална и непокътната по време на всички европейски войни.
През 1876 – 1918 е в митнически съюз с Австро – Унгария, от 1924 – с Швейцария. След споразумение от 1924 г. Лихтенщайн и Швейцария представляват една обща икономическа територия.Границите между двете страни са отворени. Лихтенщайн освен това използва швейцарския франк за национална валута, а швейцарски войски пазят границата на княжеството с Австрия.
Лихтенщайн все още твърди, че притежава 1,600 кв. км чешка територия (домът на прадедите на кралското семейство), които са конфискувани през 1918 г. От своя страна Република Чехия твърди, че това не е така, тъй като реституцията не се връща преди февруари 1948 г., когато комунистическата партия поема властта.
През 2000 г. Княжеството е включено в черния списък за пране на пари и в резултат се затягат законите в опит да се намали тази порочна практика. Две години по-късно положителните резултати са налице.
През март 2003 г. народът на Лихтенщайн гласува на своя монарх повече права, включително да разпуска правителства и да одобрява кандидатите за съдебната власт. Княз Ханс Адам II заплашва, че ще напусне страната, ако неговите искания не бъдат удовлетворени. Всъщност дори преди вота правомощията му са по-големите от тези на който и да е европейски монарх по това време.
През август 2004 г. неговият син, принц Алоис, който е на 36 г., поема управлението, докато баща му си остава официален държавен глава на държавата.

Лихтенщайн -- Икономика --

Либералната икономическа и данъчна система превръщат Лихтенщайн в сигурно и успешно място за частен бизнес с модерната инфраструктура и лесни връзки с целия свят. Княжеството претърпява съществено икономическо и културно развитие през последните 40 години.Поради ниските данъци върху общия доход (3 %) Лихтенщайн е седалище на над 25 000 чуждестранни компании.
Около 50 % от населението е заето в промишлеността. Развити са машиностроенето (сметачни машини, точни и оптични уреди), химическата, текстилната промишленост, издаването на пощенски марки. Освен ефективно развиващата се индустрия, Лихтенщайн има и много силен сектор на услугите. Четири от десет работещи са заети именно в този сектор, голяма част от тях чужденци, включително тези, които пътуват всекидневно от Австрия и Швейцария. Заетите в селското стопанство са около 14 %.
Княжеството е известно и като финансов център, най-вече защото е специализирано във финансовите услуги за чужденци. Ниските данъци, свободните правила за управление, традициите в банковото дело и дискретността спомагат на финансовите посредници в Лихтенщайн да привличат много средство от чужбина. Същите тези фактори правят страната леснодостъпна за пране на пари, но по въпроса се правят много правни реформи. Най-големи банки са LGT Bank, Landesbank, Verwaltungs und Privat Bank.
Туризмът също е много важен за икономиката на страната. През юни 2003 Агенцията по туризъм на Лихтенщайн решава да подпомогне развитието на този сектор и изобретява нов вид услуга – наемане на страната. Това става при организирането на бизнес конференции, сватби или други големи събития. В замяна наемателите получават ключ от столицата и им се предлага пълен достъп до всички туристически атракции.


Лихтенщайн -- Култура --

Културата на Лихтенщайн е силно повлияна от плистиянството, което господства тук от 5 век, както и от културите на съседните немскоезични страни - Швейцария и Австрия.


Лихтенщайн -- Политическа система, право и управление --

Лихтенщайн е монархия. В дуалистичната концепция за управление на Княжество Лихтенщайн, парламентът (Ландтаг) играе основната функция да представлява народа. Парламентът се избира директно на пропорционален принцип. Управляващият княз има правото да го разпусне при извънредни обстоятелства.
Правителството на Княжеството е колегиално. То се състои от министър-председател и четири министъра. Те се назначават от княза по предложение на парламента. Всички важни решения се обсъждат от това правителство.
Юрисдикцията по гражданските и криминалните дела се упражнява на първа инстанция от съда, на втора от апелативния съд и на трета от върховния съд. Юрисдикцията се упражнява от името на управляващия княз.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!