Латвия

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Президент
Парламент
Кабинет
Аграрно министерство
Министерство на културата
Министерство на отбраната
Министерство на икономиката
Статистическо бюро
Метеорология
Агенция за развитие
Агенция за приватизация
Министерство на образованието и науката
Спортен департамент
Регионално развитие и околна среда
Туристически борд
Министерство на финансите
Министерство на външните работи
Министерство на вътрешните работи
Полиция
Министерство на правосъдието
Министерство на транспорта
Бюро за европейска интеграция
Регистър на предприятията
Банка на Латвия
Латвия -- География --

Официално име: Република Латвия
Столица: Рига
Официална валута: лат
Езици: латвийски, литовски, руски
Религии:лутерани , православни, католици
Население: 2 259 810 (2008)
Територия: 64,589 кв. км
Релеф: Равнинна страна, с някои ниски хълмове. Множество малки езера.
Териториално деление: 36 окръга, 7 кметства


Латвия -- История --

През XII в. възникват първите латвийски държавни образувания. В XIII в. Латвия е завладяна от немските рицари - кръстоносци - предвождани от епископ Алберт фон Буксоевден от Бремен. Основан е град Рига и той става предмостие за по-нататъшни немски завоевания в Прибалтика. През 1569 южна Латвия преминава към Полша. В 1629 Северна Латвия е завзета от Швеция, а Рига става най-големият шведски град. В края на XVIII в. Латвия е присъединена към Русия. През I СВ голяма част от страната е окупирана от германски войски. В неокупираните райони е установена съветска власт (1917). През 1918 цялата територия е завзета от германски войски. На 17 декември 1918 отново е установена съветска власт. През януари 1920 буржоазната власт е възстановена. От 1922 Латвия е буржоазно-демократична република. През 1934 - 40 в страната е установена фашистка диктатура. На 21 юли 1940 Латвия е обявена за съветска социалистическа република. От 5 август същата година за съюзна република в състава на СССР. През 1941 е окупирана от германо-фашистки войски. Освободена през 1945. През 1991 година Латвия се обявява за независима държава. На 29 март 2004 Латвия е приета в НАТО. На 1 май 2004 Латвия влиза в Европейския съюз.

Латвия -- Икономика --

Страна с развита пазарна икономика. От 2000 г. Латвия има един от най-високите растежи на БВП в Европа. Страната е член на Световната Търговска организация. Икономиката има бързи темпове на растеж заради вътрешното потребление, финансирано от нарастване на частните заеми, както и отрицателен нетен експорт.


Латвия -- Култура --

Един от най-популярните латвийски празници е летният фестивал на Лиго или Яни, празник на летното слънцестоене. Това е привидно християнски празник, но неговите корени са езически. Лиго се празнува всяка година в нощта между 23 и 24 юни през най-късата нощ. Тогава хората отиват в провинцията и носят на главите си традиционни венци от листа и цветя. Привечер на 23 се напалват огньове, около които хората си говорят, пеят и танцуват до ранните часове на следващия ден. Смята се, че е на късмет да се прескачат тези огньове. Големи хорове пеят на латвийския фестивал за песен и танц „Ригай 800”, който се провежда на всеки 5 години от 1873 г. Това е едно от най-важните събития в Латвия, дори има и закон, който го утвърждава. По време на фестивала се провеждат различни изложби. Въпреки че хоровете са предимно класически, напоследък се появяваат и по-модерни песни. През 2003 в Латвия се състоя песенният кункурс на Евровизия.


Латвия -- Политическа система, право и управление --

Латвия е република. 100-членният латвийски парламент се избира на всеки 4 години. Президентът се избира от парламента за 4 години и назначава министър-председателя. На 20 септември 2003 с национален референдум 66,9% от избирателите гласуват за присъединяване към Европейския съюз. Латвия става пълноправен член на 1 май 2004 и е член на НАТО от 29 март 2004.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Политически партии
Народна
Латвийски път
Социал-
демократи

Съюз на фермерите
Обща информация
Факти за света
Атлапедия
Страните по света
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!