Кирибати

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Кирибати -- География --

Официално име : Република Кирибати
Столица : Тарава
Езици : Английски език, Кирибатски език
Официална парична единица : кирибатски долари, австралийски долари
Религии (Вероизповедания) : Католици, Протестанти
Население : 98000
Обща площ :726 кв. км
Релеф : Кирибати се състои от 32 коралови о-ва (атола) и един остров, наречен Банаба, с поне три във всяко земно полукълбо. Трите групи острови са:
Банаба : изолиран о-в, който се намира между остров Науру и Джилбертските о-ви
Джилбертски острови : 16 атола, разположени на около 1500 км северно от о-в Фиджи
О-ви Феникс : 8 атола и коралови о-ви, разположени на около 1800 км югоизточно от о-вите Джилберт
О-ви Лайн : 8 атола и един морски риф, разположени на около 3300 км на изток от Джилбертските о-ви.
Островната република е с огромни размери. Трите островни групи са разпределени в около 5 млн. кв. км водна площ в централната част на Тихия океан. Понастоящем само островите Джилберт и три от островите Лайн са обитаеми. Кирибати е една от първите тихоокеански страни, които биха пострадали при евентуално повишаване на нивото на морското равнище, в последствие на промените в климата Според Тихоокеанската областна програма, две ненаселени островчета (Тебуа Тарава и Абануеа) са изчезнали през 1999.


Кирибати -- История --

Областта, наречена днес Кирибати, е населена от Микронезийци, които говорели същия островен език, между 3000 год. пр.Хр. и 1300 г. Районът не е бил изолиран. Населници от Тонга, Самоа, о-в Фиджи по-късно през годините ги запознали с полинезийската и меланизиийската култура и нейните съответни аспекти.
Островите Джилберт са открити от испанците още през XVI в. През 1788 година британският мореплавател Томас Джилберт стига до островите, които впоследствие са неречени на негово име от руски адмирал на име Ада вон Крусенстерн. Ловците на китове през XIX са последвани на по-късен етап от заселници (след 1837 г.) и търговци, а през 1892 г. островите стават британски протекторат. Остров Банаба е анексиран от Великобритания, след откритите огромни залежи на фосфат през този период. През 1916 Велинобритания решава да се слеят островите Джилберт, Елис, Феникс и Лайн под името на първите два споменати острова. Островите са били под контрола на Великобритания цели 60 години, с изключение на периода на японската им окупация по време на Втората световна война. Остров Елис се отделя от останалите островни групи през 1976, а на 12 юли 1979 и те получават своята независимост.
Кирибати е член на ООН от 1999г.

Кирибати -- Икономика --

Изолираното географско положение на островните архипелази и тяхната бедна природа предлагат трудни условия за икономическо развитие на страната. В статистиката на ООН страната е посочена като една от най-бедните в света в момента и една от най-слаборазвитите. По-голямата част от своите приходи Кирибати получава чрез издаване на лицензи за риболов. Към тях се прибавят и преводите на пари от живеещи в чужбина жители на страната. За да получи по-голяма икономическа независимост островната република се нуждае от финансови средства за изграждане на дребна индустрия, за поощряване на туризма, както и за изграждане на риболовна флота. Най-важните селскостопански продукти в Кирибати са таро (тропическо растение, чиито корени се използват за ядене), банани, плодовете на хлебното дърво и папаята. Селското стопанство служи предимно за задоволяване на потребностите на населението на островната република, към него се прибавя и най-често риболова . Въпреки това страната е принудена да внася хранителни стоки. Едни от важните стоки за износ от Кирибати са копрата ( 90% от експортираните стоки), кокосовите орехи, риба, рибни продукти и морски водорасли.
Чужди финансови помощи, получени най-вече от Великобритания и Япония са изключително необходими за Кирибати и през последните години са 25 % до 50 % от БВП на островната страна. Една пета от БВП на Кирибати е от развиващия се в страната туризъм. Селското стопанство осигурява 12,4 % от БВП и 71 % от работната ръка. От своя страна промишлеността осигурява само 0,9 % от БВП и 1,9 % от работната ръка, търговията- 18,5 % от БВП и 4,1 % работна ръка в страната , международната търговия – 5,7 % от БВП и 1,4 % от работната ръка.

Фосфатът, някогашно богатство, е вече изчерпан. В периода между 1920 г. и 1979 г. един международен минен консорциум добива това природно богатство на остров Банаба, докато то не бива напълно изчерпано. Свързаните с добива му щети за околната среда довеждат до социални и политически напрежения – обитателите на острова са принудени да се изселят от островната република . Техните опити да си извоюват част от печалбата биват обречени. През 1977 година Великобритания се съгласява да изплати на засегнатите еднократна сума, възлизаща на около 10 милиарда австралийски долара. Някогашното богатство на Кирибати малко или много се е превърнало в нейно проклятие, защото бюджетът на правителството е бил почти на 100 % зависим от добив и износ на фосфат. Понастоящем правителството не разполага с необходимите финансови средства, за да може да предложи на населението на своята страна друга икономическа основа за развитие.


Кирибати -- Култура --

Песните и танците са много почитани в Кирибати.
Фолклорната им музика е базирана главно на монотонното пеене, акомпанирано с пляскане с ръце или ритмично потупване с крак. В своите представления местните жители използват и китари или специфични перкусионни инструменти. Песните често са свързани с любовта, религията, войната, патриотизма.
Местните танци се различават от тези в останалите островни държави в Тихия океан. Много по-добре подчертани са разтворените ръце на танцьора и наподобяващите на птица движения на главата му. Птицата на кирибатския флаг символизира точно този стил на танцуване на местните. Повечето танци са в изправена или седнала поза, без много движения. Усмивките по време на танц се възприемат за вулгарни от местното население.


Кирибати -- Политическа система, право и управление --

Островите Кирибати са президентска република. Кабинетът се състои от президент, вицепрезидент и 10 министри, които биват избрани от държавния глава и които са членове на Народно събрание. Мандатът на едно правителство на Кирибати е 4-годишен. Законодателната им власт се състои от Парламент с 41 депутати, 39 от които директно избрани, 1 по длъжност, 1 представител на кирибатското население в чужбина. Административното деление е на 6 окръга.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!