Йордания

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Парламент
Централна банка на Йордания
Централна разузнавателна агенция
Бюро за одити
Министерство на културата
ВВС
Министерство на образованието
Министерство на енергетиката Служба по Природните ресурси
Министерство на финансите
Отдел Митници
Министерсто на търговията
Радио и телевизия
Агенция Петра
Министерство на планирането
Департамент по статистика
Министерство на пощите и съобщенията
Комисия за телеком.
Министерство на туризма и антиките
Йордански туристически борд
Национален информационен център
Национален център за развитие на човешките ресурси
Агенция за насърчаване на инвестициите
Служба за градоуст. и развитие
Кралска агенция на науките
Политически партии
Партия на ислямския фронт за действие
Йорданска обединена демократична партия
Арабски демократичен фронт
Йорданска комунистска партия
Йорданска народна демократична партия
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Йордания -- География --

Наименование - Йордания
Площ 89,4 хил. кв км
Население - 4 660 хил. жители. (в това число и 1.6 млн. палестински бежанци). 2 % от населението са номади. Гъстота - 52.2 жители на кв км
Естествен прираст - 37. Средна продължителност на живота - мъже - 68 г., жени - 72 г.
Етнически състав - йордански араби - 64.8 %, палестински араби - 34.4 %, черкези - 0.3 %, други - 0.5 %.
Официален език - арабски, други езици - сирийски арабски диалект, английски.
Конфесионален състав - мюсюлмани (сунити) - 91.7 %, християни - 8.3 % (от тях православни - 40.5 %, католици - 29.0 %, гръко-католици (униати) - 13.9 %, протестанти - 6.5 %, армено-григорианци - 4.6 %, сиро-православни (якобити) - 2.9 %, други - 2.6 %). Градско население - 75 %.
Столица - Аман (11 087 хил. ж.). Други градове - Ез Зарка (605 хил. ж.), Ирбид (381 хил. ж.), Акаба (42 хил. ж.), Ел Карак, Маан.
Граничи с Израел, Сирия, Ирак, Саудитска Арабия и има брегова линия с Мъртво море и с Червено море. Голяма част от повърхността е платовидна. Преобладават височините от 500 до 1000 м, с най-висока точка 1754 м в южните части на страната. Западните части са тектонска падина Гхор (Ел Гор), в пределите на която е Мъртво море и река Йордан.
Климат - субтропичен със сухо и горещо лято - юли от 24 до 30 градуса и мека зима - януари от 8 до 14 градуса. Валежи - на запад - 500-700 мм, на изток - под 100 мм. Растителност - полупустинна, пустинна, редки оазиси с финикови палми. Само 1 % от територията е заета от гори.
Административно деление - 12 губернаторства (мухафази).


Йордания -- История --

През по-голямата си част от историята си след освобождаването от английска власт през 1946-а Йордания е управлявана от крал Хюсеин (1953-99). Прагматичен управленец, той успешно се справя с напрежението от страна на големите сили като САЩ, някой арабски страни, Израел и от част от населението на Палестина – като се изключат няколкото войни и полицейски акции. През 1989 година той възобнови парламентарните избори и политическата либералност. През 1994-а той подписва мирен договор с Израел. Крал Абдалах II – най-големият син на крал Хюсеин и принцеса Муна – заема трона след смъртта на баща си през февруари 1999-а. Оттогав той затвърждава все повече властта си и предприема агресивни икономически реформи. Йордания се присъедини към WTO през 2000-а година, а през 2001-а започна да участва и в дейността на Свободната Европейска Търговска Асоциация. След две години закъснение през лятото на 2003-а бяха проведени общински избори. През април 2005-а министърът и правителството обявиха, че ще се придържат към старата политика и ще продължат да пазят човешките права и да подобряват стандарта на живот.

Йордания -- Икономика --

Йордания е малка арабска страна с недостатъчни запаси на вода, петрол и други естествени ресурси. Бедността, безработицата и инфлацията са фундаментални проблеми, но крал Абдалахпредприе някои икономически реформи за подобряване стандарта на живот, откакто зае трона през 1999 година. Аман следва внимателна монетарна политика и стабилно напредяа с приватизацията. През 2006-а Йордания намали значително дълговете си. Правителството либерализира и търговсия си режим, за да осигури членството на страната в WTO (2000), свободния търговски съюз със САЩ (2001) и съгласието за дружба с ЕС (2001). Тези мерки помогнаха за подобряването на продуктивността и изведоха Йордания на международната инвестиционна карта. Йордания внасяше голяма част от петрола си от Ирак, но войната със САЩ я накара да разчита предимно на петрола, внасян от страните от Персийския залив. Това накара правителството да покачи и цената на нефта и данъка за износ. Износът на Йордания, който е зависимдо голяма степен от износа към Ирак, също бе повлиян от войната, но бързо се възстанови. Главните предизвикателства пред Йордания е да се намали зависимостта й от другите страни, да се намали бюджетният дефицит и да се привлекат инвестиции за отварянето на работни места.


Йордания -- Култура --

През 2000 г. крал Абдулах нарежда на правителството петъците и съботите да са официални неработни дни, за да могат работещите хора да развият интересите си и да започнат да пътуват и да посещават интересни градове като Петра. Правителството популялизира културни фестивали, възобновяването на ръчните занаяти и е предприело стъпки за запазването на държавното археологическо и историческо наследство. Най-популярният писател в Йордания е Мустафа Вахби ал-Тал. Той е един от най-ярките арабски творци на 20 век. Ал-Тал бе политически активист, който посвети 20 години от живота си на защитата на правата на циганите и който стана част от циганското движение. Народното изкуство на Йордания оживява в гоблените, кожените изделия, грънчарството и керамиката. Произвежда се памук и килими от козя козина с традиционен цветен дизайн.


Йордания -- Политическа система, право и управление --

От 1951 г. Йордания е конституционална наследствена монархия с парламентарно ръководство. Страната е политически стабилна, съществува религиозна свобода, гарантирани са авторските права и правото на частна собственост. Върви програма за демократизирането на Йордания. През 1989-а бяха възстановени парламентарните избори, а военните закони – отстранени. Политическите партии бяха легализирани, като досега е имало избори през 1993 и 1997 година. През 1999 г. почина крал Хюсеин – най-дълго управлявалият крал на света. Неговият най-голям син – принц Абдулах, го наследява на трона. Още в началото на управлнието си крал Абдулах показва, че ще следва политиката на баща си. Той притежава власт над парламента и назначава премиер-министъра. В момента законодателството на Йордания се състои от 88 члена, избрани от долната канара, и 40, избрани от горната камара. След като един законопроект е одобрен от долната камара и Сената, той се дава на краля. Той от своя страна може да или да го одобри или да го върне за преработка. Конституцията на Йордания гарантира независима съдебна система. Съдът бива разделен в три категории: граждански, религиозен и специален съд.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!