Ямайка

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Ямайка -- География --

Остров Ямайка е англоговорящият остров с най-голямо население в Карибския басейн и е четвъртият по големина от всички карибски острови. Във вътрешността на Ямайка е разположена планинската верига Блу Маунтинс, която е заобиколена от тясна крайбрежна равнина. Повечето главни градове са разположени на брега. Най-големите и важни градове са столицата Кингстън, Портмор, Спениш Таун, Мандевил, Охо Риос, Порт Антонио и Монтего Бей. Климатът по брега на Ямайка е тропичен, с горещо и влажно време, а в по-високите части във вътрешността на острова е по-хладен. Страната лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, в резултат на което доста често е удряна от тропически бури и урагани. Примери за урагани, причинили значителни разрушения и взели много жертви през 20 век са Чарли през 1951 и Гилбърт през 1988. През 21 век ураганите Иван, Дийн и Густав също предизвикаха големи поражения на острова.

Ямайка -- История --

Първите хора, населявали острова, били местните индианци араваки. Когато Колумб посещава през 1494 г. Той обявява острова за испанско владение и постепенно превръща местното население в роби. Повечето от тях умират от болестите, донесени от европейците и непосилния труд, на който биват подложени. Тогава много африканци били докарани като роби и сега повече от 90% от жителите имат африкански предци. Великобритания поема контрола над острова през 1670 г. и той оставабританска колония до 1962 г. Силен икономически растеж, средно около шест процента годишно, отбелязват първите десет години на независимост под консервативни правителства, които са ръководени последователно с министър-председатели Александър Бустаманте, Доналд Сангстери Хю Шиърър. Ръстът е подхранван от значителните инвестиции за добив на боксит, туризъм, промишленост и в по-малка степен, в селскостопанския сектор. Въпреки оптимизма, първото десетилетие е съпроводено от нарастващо чувство на неравенство, и чувството, че ползите от растежа не са изпитани от градските бедни. Това, съчетано с последиците от забавянето на световната икономика през 1970 г., пводи до смяна на правителството, избирането на PNP (Народна национална партия) през 1972 година.
Брутният национален продукт бележи спад през 1980 г. Повишаването на външния дълг, придружено от големи фискални дефицити,води до необходимост от финансиране от САЩ. Икономическото влошаване продължило до средата на 1980-те, когато се влошава производството на първия и третия най-голям производители на алуминиев оксид, Alpart и Alcoa. В допълнение намалява и туризмът, а мините Рейнолдс Ямайка напускат ямайската промишленост.

Ямайка -- Икономика --

Туристическият бизнес в Ямайка е силно развит. Красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Голяма част от населението работи и в алуминиевата рудна индустрия. Островът също изнася големи количества захар и банани. През 2002 година от основната земеделска култура - захарната тръстика - са произведени около 2,5 млн. захар. На острова се отглеждат над 440 000 кози и почти толкова глави едър рогат добитък. Освен селското стопанство, в което е заето около 1/5 от трудоспособното население, основа на ямайската икономика е и риболовът.
Износ: (1999) 1238 милиарда $ (Природни ресурси: 55,7%, на храните 19,1%, банани, 4%, химикали 3,6%, Машини 2,2%). Основни страни износ: САЩ 33,4%, 14,1% Канада, Обединеното кралство 13,4%, Холандия 10.2%, Норвегия 5,8%, Франция 5%, Германия 4%, а Япония 2.3%.
Внос: (1999) $ 2,89 млрд. евро (50,5% енергия, машини и оборудване 7.6%, потребителски стоки 33,2%). Основни страни внос: САЩ 48,1%, Тринидад и Тобаго 7,8%, Япония 6,9%, Франция 5%, Великобритания 3.7%, Канада 3%.
Износ: (януари 2007 г.) общия износ на стоки 166495 (US $ 000) (Разнообразни стоки износ 93,4%, FreeZone Износ 2.6%, стоки, закупени в пристанищата 4,0%).
Внос: (януари 2007): Общо вносни стоки 511015 (US $ 000); Разнообразни стоки внос 97,8%, FreeZone Внос 0.3%, стоки, закупени в пристанищата 1.8%).

Ямайка -- Култура --

Ямайка има богата култура и силно глобално присъствие. Музикални жанрове като реге, ска, менто, дъб, денсхол и рага произхождат от популярната градска звукозаписна индустрия на острова. Ямайка играе важна роля в развитието на пънк рока. Регето повлиява развитието на американската рап музика, тъй като и двете споделят своите корени като художествен стил африканска музика. Някои рапъри, като Notorious B.I.G. са от ямайски произход. Международно известният реге музикант Боб Марли е роден в Ямайка и е много уважаван там.

Ямайка -- Политика --

Ямайка е парламентарна демокрация и конституционна монархия с монарх, представляван от генерал-губернатор. Държавният глава е кралица Елизабет II, която официално използва титлата "Кралица на Ямайка", когато е на посещения в страната или изпълнява задължения в чужбина от името на Ямайка. Генерал-губернаторът се номинира от министър-председателя и целия кабинет и се назначава от монарха. Всички членове на кабинета се назначава от генерал-губернатора със съвета на министър-председателя. Монархът и генерал-губернаторът имат предимно церемониални функции, освен това могат да отнемат пълномощията на министър-председателя или парламента. Парламентът на Ямайка е двукамарен, състои се от Камарата на представителите (долната камара) и Сенат (горната камара). Членовете на Камарата се избират пряко, и членът на Камарата на представителите, който, с решението на генерал-губернатора, най-добре може да командва и има доверието на мнозинството от членовете, се назначава от генерал-губернатора да бъде министър-председател. Сенаторите се назначават съвместно от министър-председателя и парламентарния лидер на опозицията

За контакти
http://www.psp-ltd.com/
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!