Унгария

За страната

География
История
Икономика
Култура
Стил на живот
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Стил на живот
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Народно събрание
Офис на депутатите
Премиер
Министерство на земеделието Център за биотехнологии
Министерство на отбраната
Министерство на икономиката
Енергийна служба
Минодобивна служба
Патентно бюро
Служба за ядрени изследвания
Геоложка служба
Инспекторат за защита на потребителя
Институт за малкия бизнес
Център за техническа информация
Унгарски туризъм
Агенция за инвестиции и търговия
Министерство на образованието
Министерство за защита на околната среда
Министерство на външните работи
Служба за унгарските малцинства в чужбина
Здравно министерство
Здравен информационен център
Министерство на вътрешните работи
Министерство на правосъдието
Служба за национални и етнически малцинства
Министерство на националното културно наследство
Социално министерство
Министрество на транспорта, комуникацията и водите
Министрество на младежта и спорта
Национална агенция за сигурност
Статистическа служба
Служба за икономическа конкуренция
Национална банка
Унгарска телевизия
Конституционен съд
Върховен съд
Политически партии
Социалисти
Съюз на младите демократи
Съюз на свободните демократи
Независими дребни собственици
Партия на истината и живота
Демократически форум
Работническа партия
Християн-
демократи

Демократична работническа партия
Национал-
демократи

Социал-
демократи

Партия на хуманносттта
Център
Други институции
Институт по стандартите
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Унгария -- География --

Официално име: Република Унгария
Столица: Будапеща
Официална валута: евро
Езици: унгарски (официален)
Религии: католици, протестанти
Население: 10,045,000
Територия: 92,340 кв. км
Релеф: Равнинна страна, доминирана от Унгарската пуста. Хълмове и ниски планини на север до границата със Словакия. По-големи реки са Дунав, Драва и Тиса.
Териториално деление: 19 района, 20 градски района, един столичен район

Начало***Европа


Унгария -- История --

През античността Унгария е заселена от скитски, илирийски и келтски племена, покорени от Рим в края на I и началото на II в. През V в. е завоювана от хуни, авари, готи, гепиди. През VI в. се заселват славяни. В края на IX в. на територията на днешна Унгария се появяват угро-финските племена маджари, водени от Арпад (889 – 907). В края на X в. се създава унгарска феодална държава, разпаднала се в XIII в. на независими феодални владения. След битката при Мохач (1526) Унгария е разделена: западната и северната й част са завладени от австрийците, южната и средната част – от турците, а източната част се обособява в зависимо от Османската империя Трансилванско княжество. След Австро-турската война (1683 – 99) цяла Унгария минава под австрийска власт. След потушаване на национално-освободителното селско антифеодално въстание (1703 – 11) страната попада в пълно подчинение на Хабсбургите. Унгарската буржоазна революция (1848 – 49) е потушена от Австрия и Русия. По Австро-унгарското съглашение (1867) империята се преустройва в дуалистична Австро – Унгарска монархия; под властта на унгарските земевладелци остават словаци, хървати и други националности. През октомври-ноември 1918 в Унгария се извършва буржоазно-демократическа революция. На 21 март 1919 е обявена Унгарска съветска република. След свалянето й е установен фашистки режим на М. Хорти. След I СВ на Унгария е наложен тежкият Трианонски мирен договор (1920). Във II СВ Унгария участва на страната на хитлеристка Германия. През март 1944 е окупирана от германски войски. През декември 1944 в Дебрецен е образувано временно национално правителство, което обявява война на Германия. През април 1945 Унгария е освободена. В освободителните боеве наред със съветската армия участва и I българска армия (в състава на III украински фронт). На 1 февруари 1946 страната е провъзгласена за република. По конституцията от 1949 Унгария става народна република. Член на ООН (1955). След 1948 водачът на комунистите Матиас Ракоши основава сталинистка власт в страната. През 1956 вълнения в Унгарияводят до оттегляне от Варшавския пакт, което предизвиква военна намеса от Съветския съюз. От 60-те до късните 80 на 20 век, Унгария е остава в Източният блок, под управлението на последния комунистически лидер Янош Кадар, който упражнява автократична власт през този период. В края на 80-те, Унгария води движението за закриване на Варшавския пакт и за променя към многопартийна демокрация и пазарно-ориентирана икономика. След срива на Съветският съю през 1991, Унгария развива по-близки връзки със Западна Европа, присъединява се към НАТО през 1999 и към Европейския съюз на 1 май 2004г.

Начало***Европа

Унгария -- Икономика --

Унгария е икономически силно развита страна.

Начало***Европа


Унгария -- Култура --

Културата на Унгария има древни връзки с финската култура и по-нови с културните традиции на славяни, немци и австрийци. Унгарската народна музика води своето начало от маджарските песни. Изпълнявана на барабани, цигулки и флейти, тя е подобна на централноазиатската. Музикалната традиция в страната се е оформяла и под различни други влияния, като релията, Турското владичество. С навлизането на християнството през 10 век идва и западноевропейската църковна музика. Тя се състои първоначално от грегориански песнопения, а след Реформацията и от протестантски хорали. През 15 век ромите внасят в унгарската светска музика, която до голяма степен е повлияна от Изтока, нова инструментален и вокален стил. През 17 и 18 век княжеските дворове в Унгария често разполагали със собствени оркестри и оперни трупи, като често наемали и чужди музиканти. Най-известният пример за това е австрийският композитор Йозеф Хайдн, който 30 години работил за фамилия Esterhazy. През 19 век твори именитият унгарски композитор Ференц Еркел, който създава националният химн, както и първата унгарска опера. Огромен принос за музикалното наследство на страната имат и многобройните рапсодии на Франц Лист.

Начало***Европа

Унгария -- Стил на живот --

Унгария наред с Полша и Чехия е сред страните-отличнички в Източна Европа със сравнително висок жизнен стандарт. Унгарската кухня е пикантна, подправена с чушки, черен пипер и лук, като се има предвид, че някои видове люти чушки са само за смелчаци. Основните ястия често съдържат картофи. Характерни специалитети на Унгарската кухня са гулашът, рибената чорба, сърмите, палачинките, тортата Добуш. От средата на 16 век до днес областта Tokaj-Hegylja е световноизвестна със своите прекрасни вина. Бялото вино от Токайския регион е провъзгласено от Краля-слънце Луи ХІV за "вино за крале и крал сред вината". Целогодишно туристите имат възможност да посетят токайските изби и лозя, както и да опитат вино от различни реколти, за да научат повече за продукцията на региона, където се отглеждат четири сорта грозде - Furmint, Harslevelu (оригинална унгарска селекция) Muscat Lunel и Oremus, от които се произвеждат седем вида вина - Aszu, Szamorodni (сухо или сладко), "Forditas", Aszuesszencia, Naturesszencia (нектар) и шампанско.

Начало***Европа


Унгария -- Политическа система, право и управление --

Унгария е република.

Начало***Европа

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
РУСКИ ЕЗИК
за начинаещи
96 часа, 1.50 на час.
Сертификат
Записване:
тел. 79-75-97
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!