Гвиана

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Парламент
Министерство на външните работи
Аграрно министерство
Здравно министерство
Министерство на образованието
Национална сигурност
Офис на президента
Политически партии
Коалиция за промяна
Народен конгрес
Народна партия за развитие
Партия Гуаянско движение
Обединени сили
Коалиция на работещите
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Гвиана -- География --

Официално име: Кооперативна Република Гвиана
Столица: Джорджтаун
Езици: английски (официален), хинди, урду
Официална валута: гуаянски долар
Религии: християни, индуси, мюсюлмани
Население: 772 298 души (2009)
Територия: 214 970 кв км; граничи (в км) със Суринам - 625, Венесуела - 672, Бразилия - 1 225 и има брегова линия 480 км.
Релеф: 4 географски области: блатисти крайбрежни полета, по-хълмист и песъчлив район на изток, савана на юг и тропически гори и планински области на юг и в централната част.
Териториално деление: 10 района и 27 общини


Гвиана -- История --

Първите европейци пристигат в района около 1500 г. и заварват местно население от американски индианци от племената араваки и кариби. В началото на 17 век холандците поставят начало на европейски селища, като основават три колонии: Есекибо (1616), Бърбайс (1627) и Демерара (1752). През втората половина на 18 век контролът преминава към англичаните и холандците официално се оттеглят през 1814 г. Трите колонии стават официално владение на британската корона под името Британска Гаяна през 1831 г. След забраната на робството през 1834 г. негрите се установяват в отделни селища, а за работа на захарните плантации пристигат работници от Индия, Китай и Португалия, които работят само срещу прехрана и подслон. Това културно многообразие се е запазило оттогава и е причина за бурен политически живот. Гвиана получава независимост от Обединеното Кралство през 1966 г, а e обявена за Кооперативна република през 1970, оставайки в рамките на Британската общност на нациите. През 1978 г. страната влезе в световните новини с масовото самоубийство на над 900 души от сектата на Джим Джоунс в тяхната комуна в джунглите.

Гвиана -- Икономика --

Селското, горското и рибното стопанство дават около половината от всички експортни приходи. В селскостопанския сектор работи около една четвърт от работната сила. Обработваемата земя е по-малко от 1% от страната, почти всички от тях са концентрирани в крайбрежната ивица. Основни култури: захарна тръстика, ориз (отглеждат главно земеделски производители от индийски произход), какао, тютюн, кафе, какао, банани и цитрусови плодове. Зеленчуци и зърна се произвеждат основно за вътрешно потребление. Производство на месо е съсредоточено в саваната, а на мляко - в крайбрежната ивица.
Има добив на злато и боксит, скъпоценни камъни и диаманти. Те са собственост на държавата, която предоставя концесии за експлоатацията им от частни фирми. Сред износителите на боксит в Латинска Америка Гвиана е на четвърто място след Бразилия, Ямайка и Суринам, и е сред 11-те световни лидери. От 1975 г. правителството национализира добива на боксит, но сега планира частична приватизация и преструктуриране. Открити са големи находища на петрол, но той не е използван, и страната продължава да зависи от вноса на петрол. Преработващата промишленост е слабо развита, специализирана е в обработката на суровини и селскостопански продукти.
Гвиана изнася захар, злато, боксит, ориз, скариди, меласа, ром, дървен материал, шперплат и др. Продукцията на Гвиана се изнася в Канада, Съединените щати, Великобритания, Португалия, Белгия и Ямайка. Внасят се машини, оборудване, петролни, транспортни средства, строителни материали, хранителни продукти, промишлени стоки. Основни партньори: САЩ, Тринидад и Тобаго, Италия, Великобритания и Куба.


Гвиана -- Култура --

Гвиана, заедно с Суринам, Френска Гвиана и Бразилия, е една от четирите държави с неиспански облик в Южна Америка. Културата на Гвиана е много сходна с тази на англоговорящите Кариби и исторически е свързана с тях, като част от Британската империя през 19 в. Гвиана е член-учредител на икономическия блок КАРИКОМ (Карибската общност). Географското разположение, слабонаселените региони и тропическите гори, както и значителното индианско населението разграничават Гвиана от англоговорящите страни от Карибския басейн. Съвкупността от индо-гвианската (Източна Индия) и афро-гвианската (Африка) култура оприличават страната с Тринидад и я отличават от другите части на Северна и Южна Америка. Гвианците имат сходни интереси с народите от Антилските острови, като храна, празнични събития, музика, спорт. Отборът на Гвиана играе в първа класа крикет срещу други страни от Карибския басейн. През март и април 2007 г. Гвиана е домакин на Световната купа по крикет 2007. В допълнение към членството в КАРИКОМ, Гвиана е член на КОНКАКАФ, Международната федерация по футбол на Северна и Централна Америка и Карибския басейн.


Гвиана -- Политическа система, право и управление --

Политика на Гвиана се осъществява в рамките на полу-президентска демократична република, като президентът е ръководител на правителството и се избира за 5 години. Изпълнителната власт се упражнява от правителството. Законодателната власт принадлежи на правителството и на Народното събрание на Гвиана. В него влизат 65 депутати, които се избират също за 5 години. Исторически политиката е източник на напрежение в страната и често избухват размирици по време на избори. През 1992 г, се провеждат първите "свободни и честни" избори под надзора на бившия президента на САЩ Джими Картър.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!