Гренада

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Гренада -- География --

Официално име: Гренада
Столица: Сейнт Джордж
Валута: източнокарибски долар
Религия: християнство
Население: 108 132 (2008.), плътност 319.8/km2 (45th)
Територия: 3 острова, 344 кв км


Гренада -- История --

Преди 14 век карибите изместили опървоначалното население на араваките. По време на своето трето пътешествие през 1948 Христофор Колумб посещава острова и го нарича Консепсион.
Заселването на европейци става бавно заради ожесточената съпротива на карибите. Островът остава незаселен около 150 години въпреки че Франция и Великобритания се борят за контрол. Накрая французите надделяват и владеят острова от 1672 до 1762, когато Великобритания получава острова по Парижкия договор след Седемгодишната война. Французите си възвръщат контрола през 1779, но през 1783 отново го отстъпват на Великобритания по Версайския договор.
През 18 век англичаните установяват тук захарни плантации, където използват робски труд. По-късно започва да се отглежда какао, памук, индийско орехче и др.
Робството се премахва през 1834, когато робското население е 24 000 души. Гренада се присъединява към Федерация Западни Индии през 1958. Когато федерацията се разпада през 1962, страната получава вътрешно самоуправление и през 1974 година - независимост.

Гренада -- Икономика --

Гренада рзчита на туризъм и селско стопанство. Летище Морис Бишоп и пристанище Сейнт Джордж.


Гренада -- Култура --

Въпреки че френското влияние е по-слабо от това на други караибски острови, тук се срещат много френски лични и географски имена. Има специфична кухня. Популярен е крикетът. Силна е традицията на устните истории и предания.


Гренада -- Политика --

Гренада е парламентарна демокрация. Страната получава независимост от Великобритания през 1974 и е член на Британската общност. Великобритания е представена от генерал-губернатор. Парламентът се състои от Сенат и Камара на представителите. Изпълнителната власт е в ръцете на Премиера и неговия кабинет. Избори се провеждат на всеки пет години.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!