Доминика

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Доминика -- География --

Официално име: Общност на Доминика
Столица: Розо
Валута: източнокарибски долар (XCD)
Официален език: английски
Религии: римокатолическа 85%, евангелистка 15%
Население: 72 660 (2009). Етнически групи: 86.8% африканци, 8.9% смесени, 2.9% кариби, 0.8% бели , 0.7% други (2001)
Площ: 754 кв км
Доминика е островна държава, разположена в Карибско море. На северозапад се намира Гваделупа, а на югоизток - Мартиника.
Домитика често е наричана "естесвеният остров на Карибите" заради запазената естествена природа. Доминика е най-младият остров на Малките Антили и на него все още има геотермална активност. Тук се намира второто най-голямо кипящо езеро в света. Островът е покрит с влажни планински гори и едом на редки растения, животни и птици. Птицата Sisserou Parrot (известна още като Императорски амазон) е националната птица на острова и е изобразена на националния флаг.


Доминика -- История --

Христофор Колумб е нарекъл острова на деня от седмицата, когато е спрял тук - неделя, на латински "доминика", 3 ноември 1493 година. През следващите сто гозини Доминика остава изолирана и дари тук се заселват още кариби, прогонени от европейските завоеватели.
През 1635 Франция обявява Доминика за свое владение и френски мисионери стават първите европейски заселници тук. Притокът на кариби обаче продължава и през 1660 година французите и британците се споразумяват да напуснат Домитика и Сейнт Винсент. През следващите 100 години островът остава неутрален, но френски и английски дървари се конкурират за добив на дапрвен материал тук до началото на 18 век.
Заради близостта на Доминика с Мартиника и Гваделупа Франция надделява и тук е основано френско селище. С Парижкия договор от 1763 година, сложил край на Седемгодишната война, Доминика преминава във владение на Великобратиния. През 1778 по време на Американската революция, французите с помощта на местното население за кратко си връщат острова, но с Парижикия договор, който слага край на войната, островът е върнат на Великобритания. Неуспешни се оказват и опитите на французите да си върнат острова през 1795 и 1805 година.
След отмяната на робството през 1838 година Доминика става пълвата британска колония в Карибите, която има контролирана от африканци законодателна власт.
След Първата световна война Доминика е под британска власт, като преминава в различни административни райони. От 1958 е част от просъщесвувалите кратко Британски западни Индии.
След разпадането на федерацията Британски западни Индии Домитика става асоциирана държава към Великобритания през 1967 и формално поема отговорността за вътрешните си дела. На 3 ноември 1978 година Общността на Доминика получава независимост от Великобритания.
Независимостта допринася малко за решаването на натрупваните с векове икономически и социални проблеми. През 1980 Доминика се управлява от правителство на Партията на свободата с премиер Енгения Чарлз - първата жена министър -председател на Карибите.
На изборите през май 2005 Доминиканскат апартия на труда печели 12 места в 21-членния парламент, а Обединената работническа партия - 8 места. Едно място се заема от независим кандидат.

Доминика -- Икономика --

Икономиката на Доминика силно зависи от туризма и селското стопанство. Страната преживява финансова криза през 2003 и 2004 година, но постига растеж от 3.5% през2005 и 4.0% през 2006.
Бананите и други земеселски култури са основното производство на селското стопанство, в което е заето една трета от трудоспособното население. В отговор на намалените превференции от ЕС за внос на банани правителството диверсифицира селскостопанското производство с кафе, пачули, алое вера, дветя, матго, папая и др. Страната произвежда и изнася сапун.
Доминика е вулканичен район иима малко плажове, което затруднява туризма. Въпрески това планините, влажните гори, езерата, горещите извори, водопадите и възможностите за гмуркане я правят привлекателна еко-дестинация. Круизни туристически кораби често акостират на обновеното пристанище на столицата Розо. През 2008 стрпаната е посотена от 55 800 туристи.
Доминика е член на Карибската общност (CARICOM) и на нейния единен пазар и икономика, както и на Организацията на източнокарибските държави (OECS).
Страната има све малки летища: Мелвил Хол, на 45 минути с автомобил от Портсмут и Канефилд, на 15 минути от столицата Розо.
Няма магистрали. Път свързва Портсмут и Розо.


Доминика -- Култура --

Доминика е дом на различни етноси. Останалите кариби живеят на територия от 15 кв км и избират свой собствен ръководител.
Музиката и танците са типични за Доминика. Тук се организират мтожество музикални и танцови фестивали.
Кухнята е подобна на тази на сругите карибски страни. Типични са ястията и лютите сосове от пипер или сосове от тропически плодове, които изобилстват на трапезата и в естествения си вид.
Страната има няколко колежа и медицински училища.
Крикетът е популярен спорт. С финансовата помощ от Китай през 2007 година е построен стадион за крикет с 8 000 места - Уиндзор крикет стадиум.
Доминика има три вестника - Сън, Таймс и Кроникъл, както и няколко радиостанции.

Доминика -- Политическа система, право и управление --

Доминика е парламентарна демокрация в рамките на Британската общност. От 1979 година е член ина Франкофонията. Доминика е република. Президентът е държавен глава с кабинет, ръководен от премиер. Парламентът е еднокамарен.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!