Дания

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Общи ресурси
Дания
Кралски двор
Парламент
Премиер
Строителство
Агенция по кадастъра
Агенция за дворците и собствеността
Строителен институт
Съвет за електричество
Министерство за бизнеса
Агенция за конкуренцията
Агенция на потребителите
Агенция за патентите и търговските марки
Агенция за насърчаване на бизнеса
Агенция за бизнеса и компаниите
Корабна агенция
Министратво за църквата
Министерство на културата
Агенция за библиотеките
Секретариат за стипендии
Институт за култура
Филмов институт
Датско радио
Държавни архиви
Архив за данни
Министерство на отбраната
Въоръжени сили
Гвардия
Министерство на икономиката
Статистика
Финансов надзор
Икономически съвет
Министерство на образованието
Агенция за насърчаване на образованието
Министерство на околната среда и енергията
Департамент по планиране
Агенция за околна среда
Агенция за енергия
Агенция за горите и природната среда
Институт за околна среда
Геоложки институт на Дания и Гренландия
Институт за горите и ландшафта
Министерство на финансите
Агенция за икономика
Финансова агенция
Агенция за персонал
Министерство на храните, земеделието и риболова
Управление за храните
Институт за външна политика
Здравно министерство
Институт за серуми
Министерство на вътрешните работи
Агенция за чужденците
Граждански регистър
Министерство на правосъдието
Министерство на труда
Служба за международна кооперация
Агенция за пазара на труда
Институт по охрана на труда
Център за обучение
Министерство на научните изследвания
Национална информационна служба
Агенция за научни изследвания
Агенция за съобщения
Институт за космически изследвания
Институт за пограничните региони
Център за информационни технологии
Център за езикови технологии
Център Борнхолм
Полярен център
Съвет за технологии
Социално министерство
Министерство на транспорта
Управление на пътищата
Агенция по транспорта
Железопътна агенция
Синоптици
Управление на пощите
Министерство на данъците
Агенция за митатата и таксите
Нdционална банка
Дания -- География --

Официално име: Кралство Дания
Столица: Копенхаген
Официална валута: датска крона
Езици: датски
Религии:лутерани, други
Население: 5 468 120 (2008)
Територия: 43 070 кв. км
Териториално деление: 14 графства и две комуни, Фарьорските острови и Гренландия са самостоятелни административни единици


Дания -- История --

В древността Дания е населена от германски племена – сакси, англи, юти и други. През V –VI в. се заселват даните, които дават името й. През X – XII в. Дания е силна държава, която при крал Кнут I Велики (1018 – 35 г.) включва голяма част от Англия и Норвегия. Чрез Калмарската уния (1397 – 1523 г.), Дания се обединява с Швеция и Норвегия. От XVII в. е абсолютна монархия. Съгласно конституцията от 1849 г. Дания става буржоазно-земевладелска конституционна монархия. По време на I СВ обявява неутралитет. Въпреки сключения с Германия пакт за ненападение през 1940 г. Дания е окупирана от германски войски. освободена е през 1945 г. От 1947 г. на престола се възкачва крал Фредерик IX. След смъртта му (януари 1972 г.) кралица става Маргрете II. През 1949 г. Дания става член на НАТО и предоставя своята територия и Гренландия за военни бази. От 1972 г. влиза в Общия пазар. Член на ООН (1945 г.). През 1992 г. на референдум Дания гласува „не” за Мастрихския договор (който има за цел да сформира по-федерализиран Европейски съюз). Негативният вот разтърсва цялата Европейска общност. През 1993 г. се провежда нов референдум за Мастрихския договор, този път позволяващ на Дания да се разграничи от Общността по въпроси като обща европейска валута, европейско гражданство, политика на отбраната и полицията, заради което датчаните гласуват с „Да”. Въвеждането на единната европейска валута, еврото, е отхвърлено на референдум през 2000 г.

Дания -- Икономика --

Дания се отличава с модерна пазарна икономика, високотехнологично земеделие, съвременна дребна и едра промишленост, широк спектър от държавни субсидии, висок жизнен стандарт, стабилна валута и висока зависимост от външната търговия. Кралството е износител на храни и енергия по цял свят с добър прираст на печалбите. Стопанството на страната е зависимо до голяма степен от профсъюзните организации, като в такива членуват близо 75% от работещото население. Отношенията между тях и работодателите са много близки, като съюзите участват ежедневно в менажирането на работното място чрез свои представители в борда на директорите в повечето компании. Заплатите и работното време се договарят по същия директен начин с минимална намеса от страна на държавата. Правителството на Дания успя да покрие всички критерии на ЕС във връзка с въвеждането на единната европейска валута, но въпреки това населението на страната отхвърли еврото на национален референдум през 2000 г. Все пак датската крона има фиксиран курс спрямо него.


Дания -- Култура --

Дания има многостарнен принос към световната култура. Откритията на астронома Брае (1546-1601), на геолога и анатом Ниелс Стиенсен (1639-1686), на атомния физик Нобелов лауреат Нилс Бор свидетелстват за обхвата на датските научни постижения. Приказките на ханс Кристиан Андерсен (1805-1875), философските есета на Сьорен Киркегаард (1813-1855), и кратките разказа на Карен Бликсен (псевдоним на Исак Динесен; 1885-1962) печелят световно признание, както и симфониите на Карл Ниелсен (1865-1931). Датското приложно изкуство и индустриален дизайн са спечелили толкова много отличия, че изразът “датски дизайн” е станал синоним на качество, майсторство и функционалност.
Трима датчани са лауреати на Нобеловата награда за литература – Хенрих Понтопидан и Карл Адолф Гьелеруп през 1917г. и Йоханес Йенсен през 1944г.
От 17 век насам в Дания танц е стала нарицателно за балет. По това време балетът става популярен в Дания., а също така и в останалите кралски дворове в Европа, следвайки френския пример. Едно от най-великите датски имена в международния балет е това на Август Борнвил, който през 19 век стремейки се да подобри техническите възможности на датските балетисти, същевременно развива уникалния датски стил. Стил, който и днес характеризира хореографията на световно известното Кралско Датско балетно училище.
В ранните дни на пълнометражното кино Дания е една от най-влиятелните Европейски филмови държави. Страната обаче бързо губи тази позиция. Но днес датското кино отново се появява на световната сцена. Много филмови любители помнят най-великата датска дива, актрисата от немите филми – Аста Ниелсън (1881-1972). Известният Карл Дрейер (1889-1968) е кино режисьор от световна величина, който остава в историята със своя трагичен шедьовър “Страстите на Жана Дарк” (1928). Два датски филма са носители на Оскар - “Pelle the Conqueror” (1987) режисиран от Били Август и “Babette’s Feast” (1987/1988) – от Габриел Аксел. Дания участва от самото му начало и в развитието на кино-жанра “Догма”, при който малките ръчни дигитални камери позволяват постигането на по-силна връзка между режисьор и актьор, давайки по този начин на документалните филми все по-голяма реалистичност. Някои примери за концепцията на този жанр са филмите “Dogville” (2003) с участието на Никол Кидман на Ларс фон Триер, спечелил Златна палма в Кан и “Италиански за начинаещи” на Лон Шерфиг, награден през 2000г в Берлин със Сребърна мечка.


Дания -- Политическа система, право и управление --

Дания е най-старата монархия в Европа. През 1849 г. се приема настоящата конституция, според която страната е конституционна монархия. Монархът е формалният държавен глава, като има основно представителни функции, а изпълнителната власт се упражнява от кабинет от министри, начело с министър-председател. Законодателната власт се упражнява и от монарха и от кабинета на министрите на т. нар. Народно събрание с не повече от 179 члена. Съдебната власт е в ръцете на съда. Парламентарни избори се провеждат на всеки четири години, като премиерът има право да поиска и предсрочни такива. Ако пък парламентът успее да прокара вот на недоверие към премиера, цялото правителство подава оставка. Често страната е управлявана от правителства, които нямат мнозинство в парламента. Смъртното наказание е отменено през 1930 г., въпреки че е възобновено за кратко по време на Втората световна война. Също така в Дания е незаконно да се екстрадират граждани в страни, където ги очаква смъртна присъда.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Политически партии
Социал-
демократи

Либерали
Конс. народна партия
Социалисти
Радикална левица
Партия на прогреса
Червени зелени
Демократи- център
Народна партия Християнска народна партия
Демократично обновление
Зелени
Центристка партия
Комунисти
Марксисти
Леви социалисти
Партия на естествения закон
Други институции
Асоциация на съветите
Туристически борд
Стандарти
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!