Кипър

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институтции
Парламент
Правителство
Отдел за водно развитие
Аграрен институт
Изсл. център
Статистическа служба
Пресслужба
Пристанищна служба
Централна банка
Новини
Електронни медии
Политически партии
Демократи
Нови хоризонти
Прогресивна партия
Свободни демократи
Екологично движение
Обща информация
Факти за Кипър
Атлапедия
СТраните по света
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Кипър -- География --

Официално име: Република Кипър
Столица: Никозия (207,000 жители)
Официална валута: ЕВРО, турска лира в турската част
Езици: гръцки (официален), английски, турски
Религии: православни, мюсюлмани
Население: 793,100 в гръцката част и 115,000 в турската
Територия: 9,251 кв. км
Релеф: В северната част са разположени планините Кирения, а в южната - Тродос. Олимп с височина 1 951 метра е най-високата точка. В централната част са разположени равниин. По-големи реки са Педиас и Кариоти.
Териториално деление: 36 района, 1 кметство
Кипър -- История --

Кипър е страна с древна история и цивилизация. Гърците (ахейците) се заселват в Кипър към средата на II хилядолетие пр. н. е. В края на IX в. пр. н. е. проникват финикийците. През VIII – V в. пр. н. е. Кипър е завладян от Асирия, Египет и Ахеменидите, през 333 – 323 пр. н. е. – от Александър Македонски, от 294 пр. н. е. е под властта на египетските птолемеи, от 58 пр. н. е. – на Рим; след разделянето на империята (395) остава в пределите на Източната римска империя (Византия). В 648 е завоюван от арабите, в 946 отново от Византия, в 1191 – от кръстоносците, от 1489 принадлежи на Венеция, от 1571 – на Османската империя. В 1878 Великобритания го окупира (номинално остава османска територия), в 1914 го анексира, а в 1925 го обявява за своя колония.
Република Кипър е провъзгласена на 16 август 1960. Страната става член на ООН, Общия пазар, Съвета на Европа и Движението на необвързаните. Според Цюрихско-Лондонското споразумение Великобритания запазва две суверенни военни бази на острова с обща площ 158,4 квадратни километра - Декелия на изток от Ларнака и Акротири-Епископи край Лемесос (Лимасол). Два договора са подписни като части от Цюрихско-Лондонското споразумение - Договор за съюз и Договор за Гаранция. Последният дава право на трите гаранта - Великобритания, Гърция и Турция дапредприемат действия в случай че клаузите на договора бъдат нарушени. През 1963 г. президентът на Република Кипър предлага поправки в конституцията, които са отхвърлени от Турция и турската общност в Кипър. Кипъските турци се оттеглят от првителството и установяват нелегална "Временна администрация на кипърските турци". В резултат от последвалия през 1964 г. конфликт на острова се установяват омиротворителни сили на ООН.
През 1974 военната хунта в Гърция нанася военен удар в Гърция с цел да отхвърли избрания президент Макариос. Турция използва гръцкия десант като претекст за военно настъпление на острова ина 20 юли 1974 г. и окупира 37% от територията на Република Кипър, изтласквайки 200 000 кипрски гърци от северната окупирана част на острова. Въпреки протестите на редица международни организации северната част на Кипър е заета и днес от Турция. На 1 май 2004 Кипър става част от ЕС. Договорът за членство е придружен от протокол, който уточнява че юрисдикцията на ЕС не се простира над турската част на Кипър. Това ограничение ще бъде премахнато щом кипърският въпрос бъде решен.

Кипър -- Икономика --

Типични за икономиката са туризмът, корабоплаването, риболовът, търговията.


Кипър -- Култура --

Кипър е мостът, по който в древността културата на Предна Азия преминава в Европа. Тук могат да се открият следи от финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, турци, италианци, англичани.


Кипър -- Политическа система, право и управление --

От 1974 година Кипър е разделен на гръцка част, заемаща около две трети отстраната, и турска част, заемаща северната една трета от острова. Република Кипър е всъщност международно признатата гръцка част. Международната общност признава само тази република и правото и върху целия остров. Турция поддържа Северен Кипър.


За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Президент-турска част
Парламент
Аграрно министерство
Министерство на външните работи и отбраната
Информационна служба
Министерство на образованието и културата
Туризъм и околна среда
Централна банка
Радио и телевизия
Политически партии
Национална единство
Социал-либерали
Републиканци