Камбоджа

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Полезни връзки
Правителство
Камбоджански информационен център
Официален туристически сайт на Кaмбоджа
Карта на Камбоджа
Профил на Камбоджа в сайта на BBC
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Камбоджа -- География --

Официално име: Кралство Камбоджа
Столица: Пном Пен
Официален език: кхмерски 
Валута: Камбоджански риел
Религии: Теравадински будизъм
Население: 13 971 000
Територия: 181 035 кв. км.
Релеф: Камбоджа е равнинна, с големи езерни региони. По-голямата част от страната лежи на малка надморска височина - по-малко от 100 над морското равнище.
Административно деление: 20 провинции и 4 общини

Камбоджа -- История --

Първите развити цивилизации в Камбоджа се появяват през първото хилядолетие сл.н.е. Тук кхмерската цивилизация е в разцвета си през периода IX — XIII в. След като няколко века подред губи части от своята площ и население в полза на съседните Сиам (днешен Тайланд) и Виетнам, Камбоджа става част от Френски Индокитай като френски протекторат през 1863 г. След японската окупация през Втората световна война, камбоджанците обявяват своята независимост през 1953 г. По време на Индокитайската война управлението на американския президент Ричард Никсън извършва бомбени нападения срещу Камбоджа. Невинните човешки жертви са около 600 000. След като през 1970 г. ЦРУ дирижира държавен преврат генерал Лон Нол заграбва властта и провъзгласява Кхмерската република. Националистично и комунистично настроените червени кхмери се противопоставят на правителството, като те вече са набрали скорост вследствие на народното възмущение от американските бомбени атаки. Червените кхмери превземат Пном Пен през 1975 г. и преименуват страната на Кампучия. Около 1,7 млн. души умират по време на тригодишната социална революция. Виетнамското нахлуване от 1978 г. отстранява червените кхмери от власт и те отиват към западната граница с Тайланд. След 13-годишни непостоянни сражения, през 1993 г. се провеждат избори, които спомагат за нормализирането на обстановката. Коалиционното правителство, образувано след изборите от 1998 г., допринася за политическата стабилност и предаването на останалите сили на Червените кхмери. Не са водени съдебни процеси срещу нито един от водачите на Червените кхмери за трите години, през които те са на власт.

Камбоджа -- Икономика --

Стопанството на Камбоджа намали скоростта на своето развитие през 1997–1998 поради местни икономически кризи, гражданско насилие и политически борби. Чуждестранните инвестиции и туризмът рухват. През 1999 г., първата мирна година от 30 г. насам, след икономически реформи стопанството отбелязва напредък с 5,0%. Въпреки големите наводнения, БВП на страната нараства с 5,0% през 2000 г., 6,3% през 2001 г., и 5,2% през 2002 г. Туризмът става най-бързо разрастващия се отрасъл, като туристите нарастват с 34% през 2000 г. и с 40% през 2001 г. (преди терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001). Дори с тези факти налице, развитие на икономиката в Камбоджа в дългосрочен план след толкова години война си остава обезкуражаващо предизвикателство. Населението има ниска степен на образованост и на професионална квалифицираност, най-вече в измъченото от бедност селско население, което страда от почти пълна липса на основна инфраструктура. Страхът от подновяване на политическата несигурност и правителствена корупция отблъскват чуждестранните инвестиции и забавят чуждестранните помощи.

Камбоджа -- Култура --

Културата в Камбоджа е до голяма степен повлияна от стила на живот и основната религия - будизъм. Един от най-внушителните символи на това влияние е областта около Анкгор. Тя се състои от множество храмове с различен по време произход, където Ангкор Ват е само един от много други. Около 30 крале от няколко династии са участвали в строежа, в няколкократни преустройства, респ. възстановяване след разрушаване. Характерна за архитектурата на храмовете е няколкоетажната пирамида от тухли или латеритна основа с централна висока кула, която е заобиколена от четири по-ниски кули, показващи посоките на света. Централната кула символизира по индийски образец върха Меру. Типични са още и вътрешните водохранилища, балустрадите нага (водни змии), разклонените канализационни системи, сложните обработки на камъни, както и градските стени, диги, големи съдове за вода и отделни канали за питейна и отпадъчна вода. За построяването на такъв голям комплекс храмове са били нужни благоприятни природни предпоставки, особено икономическо благосъстояние, много работна ръка и силна, йерахично изградена система. Въпреки наличието на само четири дъждовни месеца с до 1600 милиметра валежи между юни и септември (югозападен мусон) и с помощта на комплексна система от канали и диги кхмерите са успявали да обработват полетата си така, че да получават две до три реколти годишно. Основата била гениалното хрумване водата от дъжда и реките да се събира не в издълбани басейни, а с помощта на високи диги, така че язовирите и резервоарите с вода са били много по-високо от земите за напояване. Също и каналите не са били издълбавани в земята, а хващани с диги, така че според наклона на равнината водата е могла да тече към Топле Сап без допълнителни механични помпени и повдигащи механизми. В една доста разклонена система от ровове и улеи, контролирана с шлюзове, водата е минавала на далечни разстояния. С тези велики и цивилизовани водоснабдителни иновации кхмерите са създали основа за най-доходното отглеждане на ориз в югоизточна Азия върху площ от около 1000 кв. км. По този начин се постига огромен излишък на продукция, който им осигурява епохални архитектурни и художествени постижения, както и издръжката на голяма и силна армия, която да контролира обширни територии.

Камбоджа -- Политическа система, право и управление --

Камбоджа е конституционна монархия. Законодателният орган е национална асамблея от 122 депутати, които имат петгодишен мандат. Изпълнителната власт е в ръцете на кралско правителство, начело с премиер-министър.

За контакти
psp-ltd
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!