Бахрейн

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Национални институции
Кралят на Бахрейн
Кралство Бахрейн Министерство на водите и електр.
Министерство на културата
Аграрно министерство
Държавно министерство за вътрешни работи
Министерство на държавното развитие и политика
Център за изследвания и проучвания
Министерство на финансите и търговията
Министерство на икономиката
Ведомствено министерство
Министерство на правосъдието
Министерство на образованието и религиите
Консултативен съвет
Министерство на образованието
Министерство на рег. развитие
Министерство на външните работи
Министерство на труда
Зравно министерство
Агенция за новините
Министерство на отбраната
Държавна търговска и индустриална камара
Бюро обществени услуги
Национална Банка на Бахрейн
Министерство на икономиката
Министерство на пресата и медиите
Бахрейнска сила на отбраната (BDF)
Министерство на транспорта и комуникациите
Централна организаация за младежта и спорта
Централна банка Бахрейн
Политически партии
Движение Ал Асалах
Демократична прогресивна трибуна
Национална ислямска общност Al Wefaq /A>
Движение свобода за Бахрейн
Движение за свобода и демократичност
Ислямска дейна общност
Национална демократическа общност
Движение права и свободи
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Бахрейн -- География --

Официално име: Кралство Бахрейн
Столица: Манама
Езици: арабски (официален), английски
Официална валута: Бахрейнски динар (BHD)
Религии: мюсюлманство
Население: 718 306 души
Територия: 665 кв. км
Релеф: Бахрейн е разположен на един голям и 33 по-малки острови в Персийския залив. Свързан е със Саудитска Арабия чрез мост, дълъг 25 км, построен през 1986 г. Повечето от другите острови са пустинни и ненаселени, по-големите са свързани помежду си с мостове. Като архипелаг от 33 острова, страната няма граница по суша с друга държава.
Териториално деление: 5 префектури


Бахрейн -- История --

Бахрейн се асоциира с Дилмюн, който намира своето място в месопотамската цивилизация. В историята го срещаме под имената Авал и Мисмаиг по времето, когато е бил част от персийската империя. От 6 век пр. Хр. до 3 век пр. Хр. Бахрейн е бил включен в Персийската империя на ахеменидите, иранска династия. От 3 век пр. Хр. до налагането на исляма през 7 век Бахрейн е бил под управлението на други две ирански династии - на партите и сасанидите. Към 250 година пр. Хр. партианската династия покорила Персийския залив и разширила владенията си до Оман. Партите установили гарнизоните си по северния бряг на Персийския залив, за да имат контрол над търговския път на Персийския залив. През 3 век сасанидите победили партите и владели областта до налагането на исляма през 7 век. Ардашир, първият родоначалник на иранската сасанидска династия, поел към Оман и Бахрейн и победил Санатруг. В това време се включил в състава на северните сасанидски територии, простиращи се през северния бряг на Персийския залив и архипелагът на Бахрейн. До приемането на исляма през 629 година Бахрейн е център на несторианството.
Откриването на петрол през 1932 година довежда до бърза модернизация на Бахрейн. Тази модернизация укрепва връзките с Великобритания, което води до установяване на повече британски бази там. Британското влияния продължило с развитието на страната и кулминира с назначаването на Чарлз Белгрейв като съветник. Белгрейв установява модерната система на обучение в Бахрейн. След Втората световна война антибританските семититски убеждения се разпространяват из арабския свят и довеждат до сблъсъци в Бахрейн. Последвалите събития от 1947 година принуждават повечето членове на еврейската общност да напуснат Бахрейн и да се преселят в Бомбай, по-късно се установяват в Израел и Великобритания.

Бахрейн -- Икономика --

В регион, преживяващ бум на развитие на петрола, Бахрейн има най-бързо развиващата се икономика в арабския свят, Бахрейнският банков и финансов сектори, особено ислямисткото банкиране, печелят много от регионалния бум. В Бахрейн петролната продукция заема 60% от печалбата на правителството, към 60% от експорта и 30% от БВП. С високо развитата си комуникация и транспортни съоръжения Бахрейн е дом на много международни фирми. Безразботицата, особено сред младите, и особено изчерпването на нефта и подводните води като ресурси, са основните дългосрочни икономичекси проблеми. През 2008 година безработицата е 3,8%, като жените представляват 85% от тези 3,8% население.

Алуминият е вторият по обем износен продукт на Бахрейн след петрола. Други главни сектори на бахрейснката икономика са финансовият и строителният сектор. Политиката на Бахрейн е концентрирана в ислямисткото банкиране и Бахрейн е на път да измести Малайзия от първото място като световен ислямски банков център. Бахрейн активно води политика на диверсификация и на приватизация с цел да намали държавната зависимост от петрола. През 2006 година САЩ и Бахрейн сключват споразумение за свободна на търговия.


Бахрейн -- Култура --

Понякога Бахрейн е описван като «Олекотена версия на Близкия Изток», защото комбинира модерна инфраструктура и духа на Персийския залив, като за разлика от други държави в региона, просперитетът на Бахрейн не е пряко зависим от нефтените залежи, а е свързан и с обособяването на местна средна класа. Това уникално за района на Персийския залив социално-икономическо развитие означава, че Бахрейн е в основни линии по-либерално настроен от съседите си. Ислямът е основна религия, но бахрейнците са известни със своят толерантност, заради което черкви, индуски храмове, сикхски храмове и еврейски синагоги могат да бъдат видени досами някоя джамия. Държавата е дом на някои общности, които са преследвани навсякъде другаде. Рано е да се каже дали политическата либерализация при шейх Хамад бин Иса Ал Халифа е увеличила или поразклатила основите на традиционния бахрейнски плурализъм. Новите политически позиции на шиитските и сунитски ислямисти означават, че те са по-готови да следват програми отколкото често да търсят директна конфронтация с този плурализъм, като политическите реформи окуражиха опозицията да поеме в посока обществото да стане по-самокритично и с по-голяма воля за изследване на предишните социални табута. Вече са често срещано явление публичните семинари на немислими в миналото теми като проблеми в брака, секса и малтретирането на деца (педофилия). Друг аспект на новото време в Бахрейн е статутът му на най-голям издател на книги в Арабския свят, като през 2005 г. са публикувани 132 книги за население от 700 000 жители. За сравнение, средният брой публикувани книги в Арабския свят за 2005 г. е 7 за 1 млн. души (данните са от Програмата за развитие на ООН). Най-известният изпълнител в Бахрейн е Али Бахар. Той изпълнява песните си заедно с групата си Ал-Ехва (Братята). На 20 октомври 2005 г. бе съобщено, че Майкъл Джексън възнамерява да напусне завинаги САЩ и да заживее нов живот в Бахрейн. Според слуховете Джексън споделил пред приятели, че се чувства «все по-бахрейнски», след като е закупил в Санад бивша резиденция на министър-председателя и сега търси друг имот покрай морския бряг. Носят се слухове, че през 2006 г. Джексън се е преместил да живее в Лас Вегас, Невада. Други знаменитости, свързани с Кралството, са певицата Шакира, автомобилният състезател Дженсън Бътън, който притежава имот в Бахрейн.
В Манама е новото разположение на Juff air, изграден главно върху отвоювана от морето земя. Тук е и U.S. Naval Support Activity, в която са щаб-квартирите на Централното командване на ВМС на САЩ и Пети военноморски флот на САЩ. Концентрацията на ресторанти, барове и нощен живот превръщат тази зона в магнит за американските служители и идващи за уикенда туристи от Саудитска Арабия. <
Официалният език в Бахрейн е арабският, като английският е широко разпространен. Друг език, на който говори част от коренното население на Бахрейн, е диалект на персийския, който е силно повлиян от арабския. Хинди, урду, малаяламски, тамилски и тагалогски език също биват използвани от време на време от домашната прислуга и строителните работници. Основната религия в Бахрейн е ислямът, но въпреки това много други религии са широко разпространени.
Бахрейн е популярна туристическа дестинация за повече от 8 млн. туристи годишно. Повечето посетители са от съседни арабски емирства, като броят на туристите извън региона непрекъснато се покачва благодарение на нарастващия интерес към културното наследство на Кралството, както и на кръга от Формула 1, провеждащ се в Бахрейн. Туристическият гайд «The Lonely Planet» описва Бахрейн като «великолепно запознанство с Персийския залив», благодарение на автентичното арабско културно наследство и репутацията на Кралството като относително либерална и модерна монархия. Бахрейн комбинира арабската култура, глъчката на Персийския залив и археологическото наследство на цивилизация, просъществувала пет хиляди години. Островът е дом на доста дворци, включително и на Калат ал Бахрейн ( Qalat Al Bahrain), обявен от ЮНЕСКО за Световно културно наследство. В Националния музей на Бахрейн са изложени артефакти от историята на страната, датиращи чак до първите островни човешки обитатели от преди 9000 години.


Бахрейн -- Политическа система, право и управление --

Бахрейн е кралство.
Обща информация: държавен глава: шейх Хамад бен-Иса ал-Халифа (от 6 март 1999) Министър председател: Халифа бин Салман ал-Халифа (от 1971);
Властите: двукамерна законодателна власт, състояща се от Консултативен съвет (40 членове, назначени от шейха) и Съвет на депутатите или Камара на депутатие (40 места, депутатите се избират директно чрез избори за срок от 4 години) избори: Съвет на депутатите – последни избори ноември-декември 2006 (следващите ще са през 2010) изборни резултати: Съвет на депутатите – процент от вота за всяка партия – няма информация; депутати за партия – ал Вифая (Шия) 17, ал Асала (сунитско движение“ СалафиЮ) 5, ал Минбар (Сунитско мюсюлманско братство) 7, независими 11; заб. - места по партии февруари 2007 – ал Вифая 17, ал Асала 8, ал Минбар 7, ал Мустакбал (Умерено сунитско про-правителство) 4, свободни независими (всички са сунити) 3, независими, свързани с ал Вифав (сунитска опозиция) 1 Съдебна власт: Висш граждански апелативен съд Политически парти и лидери: политическите партии са забранени, но политическите групи са позволени според закон от юли 2005 г.
Политически партии: Политически партии: Политически парти от бившите Леви комунисти и Десни ислямисти са в парламента на Бахрейн, но са известни като Политически съюзи или Блокове. Освен ако журналист или ТВ коментатор не използва специфично езика, те биват наричани Хизбула, арабската дума за партия.
Ислямисти
Ал Асала Al Asalah
Ал Менбар Al Menbar
Ал Вефак Al Wefaq
Бахрейнско движение за свобода Bahrain Freedom Movement (с централа в Лондон)
Haq movement
Islamic Action Party
Светски
Al Meethaq
Демократична прогресивна трибуна Democratic Progressive Tribune - Bahrain (al-Minbar ad-Dimokrati at-Taqadumi - Bahrain)
Икономически блок Economists Bloc
Национален демократичен комитет National Democratic Action
Национално движение за справедливост National Justice Movement
Национално демократично събрание Nationalist Democratic Rally Society (Jami'at al-Tajammu' al-Qawmi al-Dimuqrati)
Бахрейн е разделен на пет доминиона. Те са както следва: Столичен, Централен, Мухарака, Северен, Южен.
Отбрана: Кралството разполага с малка, но добре въоръжена армия, наречена Въоръжени сили на Бахрейн (BDF). Основното въоръжение идва от САЩ.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!