Белиз

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Белиз -- География --

Официално име: Република Белиз
Столица: Белмопан
Официална валута: Белизки долар
Езици: английски (официален), креолски, испански
Религии: 49,6% римо-католици, 29% простестанти, 21,4% индуси и мюсюлмани
Население: 322,100 (2008 г.)
Етническа принадлежност: креолци, испанци, маи, метиси
Територия: 22,966 km2
Климат: топически, с ясно изявени влажни и сухи периоди; значителни разлики в зависимост от региона Административно деление: 6 окръга: Окръг Белиз, Окръг Кайо, Окръг Коросал, Окръг Ориндж Уолк, Окръг Стан Крийк, Окръг Толедо.

Белиз е малка държава от Централна Америка, намираща се на 17 ° 15 'север от Екватора и на 88 ° 45' западно от Гринуичкия меридиан, на полуостров Юкатан. Тя граничи с Карибско море на изток, с 386 km брегова линия. Разполага с общо 516 km сухопътни граници - Мексико на север-северозапад (250 км) и Гватемала на юг-югозапад (266 км). Общият размер Белиз е 22960 км ?, от които 22800 км ? е земя и 160 км ? е вода, това прави страната десет пъти по-голяма от Австралийската столична територия, около половината от размера на Нова Скотия, малко по-голяма от Уелс, и малко по-малка от щата Масачузетс в САЩ. Белиз е единствената англоговоряща страна в Централна Америка и единствената без крайбрежие на Тихия океан. Много коралови рифове и острови на изток са част от територията на Белиз, формиращи бариерния риф на Белиз, най-дългия в западното полукълбо, и втория по дължина в света след Големия бариерен риф. Най-голямата река на страната е едноименната река Белиз.


Белиз -- История --

Историята на Белиз датира от хиляди години. Цивилизацията Маите се разпространява в областта на Белиз между 1500 пр.Хр. и 200 сл. Хр. и процъфтява до 1200 год. Няколко големи археологически обекти - по-специално Каракол, Ламанай, Алтън Ха и Ксунантунич – отразяват напредналата цивилизация и много по-гъстото население от този период. Контактът с Европа започва през 1502 г., когато Христофор Колумб плава по протежение на брега. Първото европейско селище е създадено от английски моряци, претърпели корабокрушение, през 1638 г.. През следващите 150 години са създадени още английски селища. Великобритания първа изпраща официален представител в областта в края на 18ти век, но Белиз не е официално наречен "британски Хондурас" до 1840 г. Тя се превръща в кралска колония през 1862 година. В последствие са приети няколко промени в конституцията за разширяване на представителното правителство. Пълно вътрешно самоуправление по министерска системата има през януари 1964 г. Официалното име на територията е променено от британски Хондурас на Белиз през юни 1973 г., а пълната независимост е обявена на 21-ви септември 1981 г.

Белиз -- Икономика --

Белиз има малка, основаваща се особено много на частните предприятия, икономика, която се базира преди всичко на селското стопанство, агро-индустрията и търговията със стоки, като туризмът и строителството напоследък придобиват все по-голямо значение. През 2006 г. обработването на новооткрития суров петрол представи нови перспективи и проблеми за тази развиваща се държава. Тепърва ще се види дали от това ще се направи значителна икономическа експанзия. Към момента производството на петрол е 3000 барела на ден (2007 г.) и износът на петрол е 1960 барела на ден (2006 г.). Захарта, основната агро-култура, докарва почти половината от износа, а банановата индустрия създава най-много работни места в страната. Новото правителство се сблъсква с важни предизвикателства за икономическа стабилност. Беше обещано бързо вземане на мерки за подобряване на събирането на данъците, но липсата на напредък в палнирането на разходите може да постави обменния курс под напрежение. Туристическият сектор и строителството се стабилизираха в началото на 1999 г., което доведе до предварителна оценка за възобновен растеж от 4%. Инфраструктурата продължава да бъде сериозно предизвикателство за икономическото развитие на Белиз. Белиз се отличава с най-скъпата електроенергия в региона. Търговията е важна и основните търговски партньори на Белиз са САЩ, Мексико, Европейският съюз и Централна Америка.


Белиз -- Култура --

Kултурата на Белиз се състои от красиви, влиятелни хора - креолци, маи, Garinagu (известени също като Garifuna), испански метиси, менонити, които са от немски произход, както и от много други култури – от китайски до ливански. Това е уникална комбинация, възникнала от дългата и понякога пълна с насилие история на страната. Белизииците са неформални и приятелски настроени по отношение на поздравите помежду си, счита се за грубо да не се поздрави дори малко познат, чиновник или рецепционист, когато влизаш в бизнес сграда. Смята се за неучтиво обаче да се поздравява с първо име, освен ако вече не се е установила връзка (имали сте един или повече разговори заедно. Просто кимвне на главата е приемливо, когато минаваш покрах някого на улицата. Други приемливи поздрави са ръкостискания, комбинации от докосвания на дланите и пръстите, потупване по гърба, или дори целувка по бузата, за да се покаже голяма благодарност и доверие. Друг аспект на културата е идеята на мистичните лечения и Obeah (термин, използван на Антилските острови, който се отнася за народна магия, чародейство и религиозни практики, с произход от Централна и Западна Африка; Obeah може или да бъде под формата на "тъмна" магия или "добра" магия).

Белиз -- Политическа система, право и управление --

Режимът на управление в Белиз е парламентарна демокрация. Структурата на правителството се базира на британската парламентарна система, a правната система e по модел на английското обичайно право. Настоящият държавен глава е Елизабет II, Кралица на Белиз. Тъй като кралицата главно пребивава в Обединеното кралство, тя е представена в Белиз от генерал-губернатор. Въпреки това изпълнителната власт е в ръцете на министрите, които са съветници на генерал-губернатора в правителствения кабинет, на чело на който е министър председателят на Белиз. Министрите са членове на политическа партия мнозинство в парламента и обикновено имат избрани места в него едновременно с техните позиции в кабинета. Двукамарното Народно събрание на Белиз се състои от Камара на представителите и Сенат. Тридесетте и един членове на Камарата са всеобшо избрани за най-много пет-годишен мандат и работят върху законодателството, отнасящо се до развитието на Белиз. Генерал-губернаторът назначава дванадесетте члена на Сената, а председателят на Сената се избира от членовете. Сенатът е отговорен за обсъждане и одобряване на законопроекти, приети от Камарата. Белиз е пълноправен член на Карибската общност (КАРИКОМ).

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!