Барбадос

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Барбадос -- География --

Столица и най-голям град: Бриджтаун
Езици: английски
Валута: барбадоски долар
БВП (номинал) 3.670 милиарда американски долари (2008)
Население: 284 589; 90% афро-американци), 6% азиатци и смесени, 4% европейци (англичани, ирландци, други)
Територия: 431 кв км
Островът е част от Малките Антили. Най-близки до него острови са Мартиника, Сейнт Лучия, Сейнт Винсент и Гренадин и Тринидад и Тобаго.


Барбадос -- История --

Първите обитатели на острова са американски индианци, дошли от Венецуела през 350-400 година. Следващите заселници са индианците араваки, дошли от Южна Америка през 800 годна. Третатат вълна заселници са карибите, дошли през 13 век.
ПРез 15-16 век Барбадос е португалско владение и португалците използвали живеещите там кариби като роби. Англичаните стъпват на острова през 1625 година и владеят острова чак до 1966 година.
След започването на отглеждане на захарна тръстика през 1640 година Барбадос развива една от най-големите захарни индустрии в света.
От 1958 до 1962 година Барбадос е една от десетте членки на Федерация Западни Индии. След разпадането на федерацията Барбадос се връща към предишния си статус - на самоуправляваща ке британска колония. Страната става независима през юни 1966 година. Неин първи премиер става Ерол Бароу.

Барбадос -- Икономика --

Исторически икономикат ана Барбадос е зависела преди всичко от отглеждането на захарна тръстика, но през 70-те и 80-те години на миналия век тя се преориентира към производство и туризъм.
Правителството се стреми към намаляване на безработицата, стимулиране на преките чуждестранни инвестиции, приватизиране на останалите държавни предприятия.
ЕС помага на Барбадос с програма на стойност 10 милиона евро за модернизация на комуникациите и финансите.
Барбадос има третата най-голяма стокова борса на Карибите.
Островът има едно летище - Сър Грантли Адамс - и хеликоптерна маршрутна служба.


Барбадос -- Култура --

Барбадос е страна-основателка на Световната търговска организация (1995, WTO) и участва активно в нейната работа. Барбадос има активна търговска политика, който защитава местните индустрии и в същото време насърчава най-добрите чуждестранни инвеститори.

Барбадос -- Политическа система, право и управление --

Барбадос е независима от 30 ноември 1966. Тя е конституционна монархия и парламентарна демокрация. Елизабет 2 се смята за кралица на Барбадос и се представлява от генерал-губернатор. В страната има двупартийна система, която включва управляващата Демократична партия на труда и опозиционната Барбадоска партия на труда. Основен закон е конституцията.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!