Бангладеш

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Бангладеш -- География --

ООфициално име – Народна Република Бангладеш
Население – 144 319 600 души
Столица – Дака
Валута – така
Език – бенгалски, английски
Религия – мюсюлмани(сунити) – 83%, индуисти – 16 %, други
Площ – 144 000 кв. км.
Ниската равнина в пределите на общата делта на Ганг, Брахмапутра и Мегхана заема по-голямата част от страната. В долната част на делтата обогатените с наноси оризища са силно плодородни. Равнината на делтата се използва докрай за земеделски цели, а изключителното и плодородие позволява голямото увеличаване на населението. Но Бангладеш не успява да изхрани подобно население и остава една от най-бедните страни на света, за което обяснение дава историята.


Бангладеш -- История --

Народна република Бангладеш е създадена на 26 март 1972 г. на територията на Източен Пакистан, населена с бенгалци, по-голямата част от които мюсюлмани. Правителството на лидера на националното движение за отделяне от Западен Пакистан Муджибур Рахман (председател на партията Лига Авами) започва социално-икономически преобразования, но е свалено чрез военен преврат през 1975 г. Въведена е президентска форма на управление. През следващите години политическото положение е нестабилно и армията играе определяща роля в политическия живот на страната. На 24.03.1982 г. е извършен преврат, ръководен от началника на Генералния щаб ген. Х.М.Ершад, който от 1983 г. до 1990 г. е и президент. На 10.11.1986 г. военният режим формално е отменен. Създадена е про-правителствена Национална партия (Джатия парти). С референдум през 1991 г. в страната е възстановена парламентарната форма на управление.

Бангладеш -- Икономика --

Икономика Бангладеш е една от най-слабо развитите страни в света. Националният доход на глава от населението е 1300 щ.д. годишно (2007 г.). Икономиката се определя от три сектора – държавен, частен и кооперативен. Провежда се курс за активизиране на частния сектор и денационализация. Поради разположението си на ниско надморско равнище страната е уязвима за наводнения и циклони, които представляват голям проблем за развитието на икономиката. Селското стопанство дава 19% от БВП, ангажира 63% от населението и осигурява почти целия износ; промишлеността – съответно 28.7% и 11%; услугите – 52.3% и 26% (2007 г.). Преобладават ютени, текстилни, захарни, чаени, химически и кожарски предприятия. Важна роля играе производството на чай. Съществува недостиг на суровини и енергия. Бангладеш разполага с неизползвани засега запаси от нефт и газ. През финансовата 2007 г.(юли–юни) БВП отбелязва ръст от 5.6% при 6.1% за 2006 г. Инфлацията е 8.4% при 7.2% за 2006 г. Износът през 2007 г. възлиза на 11.75 млрд.щ.д. (11.17 млрд.щ.д. за 2006 г.), а вносът – на 16.3 млрд.щ.д. (13.77 млрд.щ.д. за 2006 г.). Основни износни стоки на Бангладеш – готово облекло, юта и ютени изделия, кожени изделия, замразена риба и други морски продукти. Внос – машини и оборудване, химикали, желязо и стомана, текстил, суров памук, храни, нефт и нефтопродукти, цимент. Външният дълг през 2007 г. е 21.23 млрд.щ.д.


Бангладеш -- Култура --

Бангладеш има богата, разнообразна култура. Нейнато дълбоко вкоренено наследство е старателно отразено в архитектура , танците , литературата , музиката , живописът и облекло. В има три основни религии (индуизъм, будизъм и исляма) те са имали голямо влияние върху нейната култура и история. Bangalees имат богат измислено завещание, първата налична форма на литературата е над хиляда години. Бенгалски литература се развита значително по време на средновековния период с възхода на популярните поети като Chandi Das, Daulat Kazi един Alaol. Традиционната музика на Бангладеш е почти същата като тази на Индия .Музиката в Бангладеш може да бъде разделена в три основни категории: класически, модерни и фолклорни. в Бангладеш съществува и вокални и инструментални класическа музика. Ustad Ayet Али Хан и Ustad Alauddin са двама известни класически инструментални творци , които са международно известни. Съвременна музика става все по-популярна и се практикува широко. Съвременните Поп песни също са широко разпространени, ползват се с повече слава, но са популярни главно в районите на Дака Сити. Племенните танци са много популярни сред Bangalees. Селските момичета са в навикат на популярни народни танци към музиката. Техните танци не изискват регулации като такива, само една малка сума от смелостта и голяма сума от ритъм. Популярни песни като Shari и Jari са представени с приложен танц на двата мъжки и женски изпълнителя . драмата и театъра са стари традиции, които са много популярна в Бангладеш. Повече от дузина театър групи в Дака Сити редовно са изнасяли месни пиеси стотици години много са започнали да адаптират и европейски писатели . Baily път в Дака е известен като "Natak Пара" и това еот местата на които редовно се изнасят представления Много пиеси също се изнасят в университета в дака . Друг важен аспект на културата на Бангладеш е облеклото.Бангладешките жени, обикновено носят САРИС, направени от световно известни и скъпи, фино бродирани и ватирани различни парчета плат, произведен от селските жени . Жените традиционно носят косата си усукана на кок , което се нарича "Бени стил". Hindus традиционно носят Dhuty за религиозни цели. Тези дни повечето мъже Бангладешци носят ризи и панталони.


Бангладеш -- Политическа система, право и управление --

Държавно устройство и вътрешно положение Бангладеш е парламентарна демокрация с еднокамарен парламент, който има петгодишен мандат, с 330 членове, като 300 се избират пряко, а 30 места, резервирани за жени, се избират от самия парламент? От 1991 г. за властта си съперничат двете основни политически партии -Бангладешката националистическа партия (БНП) и Лига Авами. На редовните парламентарни избори през октомври 2001 г. ръководеният от БНП 4-партиен съюз, в който влизат ислямските партии Джамаат-е-Ислами (18), Ислами Ойкия Джоте (2) и Джатия парти–Манзур (4), печели общо 215 депутатски места (над 2/3 мнозинство), а БНП има самостоятелно мнозинство със 191 места. В новоизбрания парламент са представени и коалицията на Ислямския национален фронт (Ислами Джатия Ойкия Фронт) с Джатия парти на бившия президент ген. Х.М.Ершад (общо 14 депутати), както и други малки партии и независими депутати. Лига Авами печели 62 места. На 10.10.2001 г. новоизбраният парламент утвърждава за министър-председател лидерът на БНП г-жа Халеда Зия. На 06.09.2002 г. за президент е избран проф. д-р Ияджуддин Ахмед след подаване на оставка от предшественика му проф. проф. Бадруддоза Чоудури (избран на 12.11.2001 г.). След изтичане на 27.10.2006 г. на мандата на правителството на Халеда Зия, основните партии не успяват да постигнат консенсус относно назначаването на ръководител на служебно правителство, което да проведе парламентарните избори през януари 2007 г. На 29.10.2006 г. президентът проф.д-р Ияджуддин Ахмед полага клетва като ръководител на служебното правителство. В резултат на масови демонстрации и прояви на насилие на 12.01.2007 г. Ияджуддин Ахмед обявява извънредно положение и подава оставка като ръководител на служебното правителство, но остава президент на страната и министър на отбраната. Сформирано е ново служебно правителство с ръководител Факхруддин Ахмед (бивш служител в Световната банка). Изборите са отложени. Служебното правителство започва реформи за провеждане на честни и свободни парламентарни избори, предприема реформи в съдебната система, стъпки срещу политическата корупция. Учредена е Комисия по правата на човека. Постигнат е значителен напредък за предотвратяване на терористичната дейност на екстремисти. Провеждането на избори е планирано за втората половина на декември 2008 г.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!