Австралия 

За Австралия

География
История
Икономика
Култура
Политика
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Австралия - География

Официално име: Австралийски съюз
Езици: английски (официален), испански, френски
Официална валута: австралийски долар (AUD)
Религии: православна, други
Столица: Канбера
Кралица: Елизабет II
Религиoзно деление: католици (27%), англиканска църква (21%)
Религии: християни - 97.2 % (от тях протестанти - 68.6 %, католици - 28.3 %, православни - 2.8 %, други - 0.3 %), мюсюлмани - 0.6 %, будисти - 0.7 %, юдаисти - 0.5 %, местни традиционни вярвания и култове - 0.6 %, други - 0.4 %. Градско население - 85 %.
Най-голям град: Сидни
Население: 21,200,000
Територия: 7,741,220 кв км
Климат: умерен (на юг) до екваториален (в крайния север)
Местоположение: заема целия континент Австралия
Релеф: Чрез Торесовия проток Австралия е отделена от остров Нова Гвинея.Арафурско и Тиморско море мият северните брегове на Австралия.На запад и на юг Индийският океан мие бреговете на Австралия.На юг са разположени Големият Австралийски залив и Басовият проток,който отделя Австралия от остров Тасмания.Източните брегове се мият от Коралово и Тасманово море,които са част от Тихия океан.Големият бариерен риф също се намира на изток. Западната част на Австралия е платовидна,средната част в равнинна,а източната е планинска.В източната част е разположена голямата вододелна планина с най-висок връх Косцюшко(2228 м.).Източните сколонове на планината се спускат стръмно към океана. В Австралия има изключително много пустини-голямата пустиня Виктория,голямата пясъчна пустиня,пустинята Гибсън,пустинята Танами,пустинята Симпсън
Седем провинции: Виктория, Нов Южен Уелс, Тасмания, Южна Австралия, Западна Австралия, Северна Територия, Куинсланд.

Австралия - История

Първите обитатели на Австралия били аборигените, които мигрирали там преди повече от 40 000 години от югоизточна Азия. Там може би е имало между половин и един милион аборигени по време на европейската колонизация; днес около 350 000 живеят в Австралия. Холандски, португалски и испански кораби посещавали Австралия през 17-ти век. Холандските кораби акостирали в залива на Карпентирия през 1606. През 1616 година земята получила името „Нова Холандия“. Британците пристигнали през 1788 и по време на плаването на капитан Джеймс Кук. Великобритания обявила острова за своя територия - Нов Южен Уелс. Британската каторга била издигната на пристанище Джаксън, днешен Сидни, през 1788 и около 161 000 английски каторжници били транспортитани и заселени тук, докато през 1839 година системата била прекратена. Свободни заселници и бивши затворници основали шест колонии: Нов Южен Уелс през 1786, Тасмания през 1825, Западна Австралия през 1829, Южна Австралия през 1834, Виктория през 1851 и Куинсланд през 1859. Много от заселниците били привлечени от златото. Ферми за овце и зърно скоро прерастнали във важни икономически предприятия. Шестте колонии станали щати и през 1901 се федерирали в република Австралия с конституция, която обединява Британските парламентарни и Американските федеративни традиции. Затова Австралия получава либерално законодателство: свободно задължително образование, свобода на сдруженията, таино гласуване, право на жените да гласуват, отпускане на майчинство, пенсиониране по болест и по старост. Австралия воювала заедно с Англия през Първата световна война и участвала с армейски корпус при Дарданелите през 1915 година. Австралия участва и във Втората световна война в тясно сътрудничество със САЩ. Властта през втората половина на 20 век се сменя между три партии: Австралийската работническа, Либералната и Националната партии. Австралия омекотява закона за селективната имиграция през 1960 и 1970, което било в интерес на европейците. Оттогава около 40% от емигрантите идват от Азия, разнообразявайки населението, което било предимно от Англия и Ирландия. През 1960 година аборигените получават гражданство и подобрено образование като най-бедната социално-икономическа група на страната.

Австралия - Икономика

Австралийската икономика е просперираща пазарна икономика по западен образец, с брутен вътрешен продукт на глава от населението малко по-висок от този на Великобритания, Франция и Германия. Развита е промишлено-аграрната структура като важно значение имат чуждестранните капитали (американски, английски,японски). Стопанството на Австралия се доминира от сектора на услугите (68% от БВП), но 65% от износа на страната се определя от минния сектор и селското стопанство (сумарно 8% от БВП). Земеделието има многоотраслова структура в различните райони. По обща стойност на изнесените земеделски култури страната отстъпва само на САЩ. Тук животновъдството е водещо като подотрасъла овцевъдство нарежда Австралия на първо място по производство и износ на вълна в света. Значителен е броят на едрият рогат добитък, свинете, конете, камилите и птиците. Много добре е развит и риболовът. От растениевъдството е развито най-добре отглеждането на пшеница – най-вече в предпланинските райони на Австралийските Алпи, югоизточните и югозападните части. Отглеждат се и банани, зеленчуци, цитрусови плодове, ябълки, праскови, грозде. Само 6% от земята е обработваема. Австралия е крупен износител на месо, млечни продукти, вълна и пшеница. Благодарение на значителните запаси от енергетични и минерални суровини, важна роля в австралийската икономика играе добивната промишленост. Сред природните ресурси, които се добиват, са желязна, уранова и манганова руда, въглища, нефт, газ, боксити, живак, цирконий и др., заради които страната е сред водещите в света. Това е предпоставка за добре развити химическа, електротехническа и металургична промишленост с местни суровини (Нови Южен Уелс и Куинслънд). От първите в света е и по производство на олово и цинк на човек от населението. Злато се добива в западните части, а боксит – на полуостров Кейп Йорк. В машиностроенето водещи са автомобило- и корабостроенето, земеделските машини и радиоелектрониката. Важни центрове са Сидни, Мелбърн, Аделейд, Брисбейн. Нефтохимията, производството на минерални, химически торове, киселини и соди се развива в Пърт, Мелбърн, Брисбейн. Развити са и други икономически отрасли като електроника, текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Австралийският континент разполага с голяма територия и малко население. Отдалечеността на стопанските центрове налага развитието на транспорта, като с най-голямо значение за земеделието са тръбопроводния, морския и железопътния, а за превоз на пътници - автомобилния. В югоизточната част е най-гъста транспортната мрежа. Важен е и въздушният транспорт за бързия пренос и превоз, но е голям замърсител. Най-големите търговски партньори на Австралия са САЩ, Япония, Англия. Страната развива както пасивен, така и активен туризъм с многобройните си природни и исторически забележителности.


Австралия - Култура

Повече от 30 години след като емблематичната за Сидни сграда на операта е официално открита през 1973 г., архитектът и Йорт Утсон получава най-престижната награда за архитектура в свет. Журито определи скулптурната каскада, която сякаш плува в пристанището, за една от емблематичните сгради на ХХ век, която доказва, че в архитектурата няма невъзможни неща. Датчанинът Утсон посвещава 9 години от живота си на операта, разположена в пристанището на Сидни до също така прочутия мост Харбър Бридж. Конкурсът за сградата събира 233 проекта. Строежът по проекта на Утсон започва през март 1959 г. През 1966 г. датчанинът напуска шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта се довършва. Сметката е 52 млн. долара - сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. Утсон така и не отива в Сидни да види завършеното си творение. Идеите му за вътрешния дизайн на някои от залите обаче все пак са приложени в началото на XXI век. Днес блестящите бели ветрила на ръба на залива са запазената марка на Сидни. Макар че според Утсон първата му идея била не за ветрила, а за обелки от портокал, но конструктивните особености наложили промяната. Хиляди туристи, които въобще не се интересуват от опера, се тълпят всеки ден просто да видят сградата. Тя подслонява австралийската опера, градския театър и градския симфоничен оркестър и е безспорен културен център на Сидни. Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни, 4 ресторанта, 6 бара и безчет магазинчета за сувенири. Покривите са конструирани от 1 056 000 глазирани бели гранитни керемиди, внесени от Швеция. На 20 октомври 1973 г. операта е открита от кралица Елизабет II - с фойерверки и изпълнение на 9-ата симфония на Бетховен. След почти 33 години, през март 2006 г., британската кралица отново бе в австралийската столица, за да открие ново крило на операта, построено така, че да пропуска светлината в комплекса и да открива за посетителите изглед към пристанището на Сидни. 45-метровият пасаж е първото ново допълнение към екстериора на сградата и също е по проект на Йорн Утсон. Над 80-годишният архитект отново не идва на откриването - вместо него присъства синът му. През 1997 г. френският човек-паяк Алайн Робът, използвайки само краката и ръцете си, без предпазни въжета успява да се покатери по стените до покривите. През 2000 г., по времето на олимпийските игри в Сидни, австралийската плувкиня Саманта Райли издигна олимпийския огън от върха на сградата на операта. Някои от състезанията се проведоха край прочутата сграда.


Австралия - Политика

Държавно устройство - парламентарна монархия.Федерална държава в състава на Съдружество, възглавявано от Великобритания. Глава на държавата - Кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Висш законодателен орган - федерален парламент, състоящ се от Сенат (горна палата) от 76 сенатора, избирани за 6 години и Палата на представителите от 148 депутата, избирани за 3 години. Изпълнителната власт - правителство и премиер-министър.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!