Антигуа и Барбуда

За страната

География
История
Икономика
Култура
Стил на живот
Политика
Национални институции
Правителството на Антигуа и Барбуда
Конституцията на Антигуа и Барбуда
Антигуа и Барбуда -- География --

Официално име: Антигуа и Барбуда
Столица: Сейнт Джонс
Територия: 442 кв км
Население: 82 000
Официален език: Английски
Валута: източнокарибски долар
Религия: католицизъм
Административно деление: Главни острови - Антигуа и Барбуда и редица по-малки островчета.


Антигуа и Барбуда -- История --

Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. По-късно островите са заселени от племената араваки и кариби. Христофор Колумб за първи път слиза на остров Антигуа по време на второто си пътешествие през 1493, когато му дава това име. Първите селища са основани от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. Англия основава колония на остров Антигуа през 1667, когато заселва роби от ирландски произход. Робството на островите е отменено през 1834. Островите получават независимост в рамките на Британската общност през 1981.

Антигуа и Барбуда -- Икономика --

Туризмът е доминиращият отрасъл в икономиката на Антигуа и Барбуда. Антигуа е известна с многобройните си луксозни хотелски комплекси. Инвестиционно банкиране и финансови услуги също представляват важна част от икономиката. Големите банки в света с офиси в Антигуа включва Банк ъв Америка, Баклай, Роял банк-Канада.
Селскостопанската продукция се фокусира върху местния пазар. Около 30% от земята в Антигуа е засята. През последните 30 години земеделският дял във БВП е спаднал от 40% на 12%.
Перспективите за икономически растеж в средносрочен план ще продължат да зависят от ръста на доходите в развития свят, особено в САЩ, представителите на която са около една трета от всички туристически пристигания.


Антигуа и Барбуда -- Култура --

Културата на Антигуа и Барбуда е предимно английска и това се забелязва в много аспекти на обществения живот. Например националният спорт е крикет. След крикет, следващият най-популярен спорт е футболът. Състезанията с лодки и сърф също са популярни спортове. Седмицата на ветроходството в Антигуа привлича както местните жители, така и посетители от цял свят. Американската популярна култура и мода също имат голямо влияние. По-голямата част от медиите в страната са основните за САЩ мрежи. Жителите на островите отделят специално внимание на американските модни тенденции. Семейството и религията имат важна роля за населението на Антигуа и Барбуда. Всяка година през август се провежда национално карнавално шествие. Чрез карнавала жителите празнуват премахването на робството на Западнобританските острови, въпреки че на някои острови карнавалът бележи идването на Великите пости. Годишният карнавал включва конкурси, изложения, празнични дейност и е значителна туристическа атракция.

Антигуа и Барбуда -- Стил на живот --

Голяма част от населението са християни (74%), баптисти, католици. Антигуа и Барбуда има високо ниво на грамотност - над 90%. През 1998 г. Антигуа и Барбуда се превръща в главен доставчик на медицински услуги в Карибския басейн. На остров Антигуа в момента има две медицински училища, Американския университет в Антигуа (AUA), основан през 2004 г., и университет по здравни науки Антигуа (UHSA), основан през 1982 година. Университетът на Антилските острови има клон в Антигуа за местните жители, за да продължи университетските проучвания.


Антигуа и Барбуда -- Политическа система, право и управление --

Като част от Британската общност на народите, народът на Антигуа и Барбуда признава Кралица Елизабет II за свой законен суверен. Тя е представена на острова от генерал-губернатор, но истинската изпълнителна власт е в ръцете на премиер-министъра, който е начело на правителството. Изпълнителната власт се упражнява от правителството. Законодателната власт принадлежи на правителството и на двете камари на парламента Парламентът се състои от Сенат (17 члена) и Камара на представителите (17 члена). Сенаторите се посочват от генерал-губернатора, а членовете на долната камара се избират от населението за срок от 5 години. В момента премиер-министър е Болдуин Спенсър, избран на 24 март 2004

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google